Egipt.2 – Trolajul faraonului și un pic despre trolajul turiștilor

Când eram mic, citeam și reciteam câteva ediții ale unui almanah comunist ( almanahe, cum ar zice Vanghelie) , că nu erau așa de multe . Și fiecare aveau ceva capitol despre Egipt, piramide și foarte multă fantezie despre blestemele faraonilor, năpustite asupra celor ce îndrăzneau să profaneze liniștea mormintelor vechilor monarhi.

Genul ăsta de poze , dar alb-negru, îmi trezeau fiori și gânduri negre, în copilărie.

Cred că era crezul ăsta popular răspândit de fake newsurile vremii. Mă și gândeam atunci – bă, handicapații ăia și-au petrecut viața plănuind capcane pentru hoții de sarcofage? Serios? Nu e de ajuns că e destul de greu să construiești o piramidă?

În fine, am crescut și am uitat, dar cred că orice om are o mică curiozitate legată de piramide, miturile care s-au dezvoltat în jurul lor și egiptologie. Masca lu’ Tutankamon mi-a rămas în cap din toate revistele vremii.

De aia R. ne-a angajat un ghid local egiptolog. Un nene cu patalama, cred că e oarecum respectat în domeniul lui, o să vedeți în partea 5, cred, de ce, dar până atunci, omul are o emisiune de egiptologie la un canal de televiziune public, Nile TV, sunt și pe internet.

Ghid pe care, sincer, nu îl merităm.

Nu e vorba de bani, că îl plătim pe om. Doar că omul e foarte serios în ceea ce privește meseria lui iar noi suntem, ehm, o adunătură de cocalari à la Las Fierbinți așa, prin comparație.

În general el conduce tururi de egiptologi pasionați, iar R. asta le-a zis ălora de la agenție că asta și suntem ( el chiar e ) și că suntem un grup select. Lol.

Omul își dă silința să ne ducă pe calea cea bună, dar e greu cu noi.

Ne e gândul numai la restaurante și cocălăreli. Până la urmă ne intră în joc. Ne-a adus o plasă de beri, azi am zis că vrem “shaorma cu de toate” și pentru că eram in întârziere că pierdusem vremea aiurea ( suntem organizați ca niste romulani, R. își dă și el silința, dar ne-ar trebui o bătaie) s-a dus ghidul să ne cumpere șaorma la toți ( cum sună, mă, asta) că noi dacă ne dăm jos din microbuz suntem greu de urcat la loc.

Am avut totuși obraz și nu i-am reproșat niciunul că ne-a adus, în pula mea, shaorma de săraci, în baghetă că de hotdog ( mai mare) nu în lipie. Sacrilegiu și alta nu. Dar ne era cam foame.

Totuși nu despre asta voiam să scriu, ci de ieri ( acuma Allah cu mila când citiți voi asta ) .

Ieri am inceput traseul ușor așa , să ne intrăm în formă . În forma de troli , se știee.

Am luat-o la picior la piramidele alea mainstream , cele trei de la El Giza, la distanță mică de hotel ; a lui Cheops ( noi, prietenii îi spunem Khufu ) , a lui Khafra ( Chefren) , care era unul din copiii lui Khufu și succesor al lui Djedefre ( Ratoises Gr.) care a avut și el o piramidă, dar nu pe platoul El Giza, ca ăsta a venit la tron mai pe japcă așa, egiptenii nu prea l-au acceptat și și-a pus piramida mai la nord așa și nici nu a terminat-o până a murit. Există speculații că ar fi fost cea mai frumoasă piramidă , dacă ar fi terminat construcția, dar după moartea lui au fost făcute eforturi înspre dărmarea ei, după câte se pare.

A treia piramidă de la El Giza , știți și voi, este aia “mică” a lu’ Menkhaure ( Mikerinos ) , care cel mai probabil a fost succesorul lui Khafra. Și care are cea mai mică piramidă de acolo. A încercat el să o facă mai șmecheră , a placat-o cu granit, să aibă o culoare mai mișto și să reziste mai mult, atâta că nu făcuse el facultatea de construcții la București și nu prea stă granitul ( mai greu) cu miile de ani pe plăcile de limestone. Și așa că piramida lui a rămas doar “aia mai mică” – #fraier.

E interesant că ăștia in o sută și un pic de ani, cât a durat dinastia a VI-a a IV-a ( stați așa că am încurcat bețele,nu mai știu cifrele romane) a vechiului regat au făcut 6 piramide. Două la Dashur, trei la El Giza și aia fărâmată de la nord. Bine, de care știu eu, că mai sunt o grămadă de mormane de moloz care ar fi putut fi piramide.

Dar nu numai asta, ăștia au rafinat șmecheria și au inventat piramida piramidală, lol . Numele ăsta, aparent ,l-a dat Herodot și însemna pâine; știi cum sunt oamenii , văd mușuroaiele ălea acolo și le dau nume vulgare ( pâinile din Egipt ).

De ce , că înainte de asta erau piramide in trepte ( mastaba – care este un mormânt de aristocrați- on top of mastaba) , construite de dinastia a treia, cea mai veche din vechiul regat , la Saqqara, ajung acolo in episodul 5. Am ajuns, dar înțelegeti voi.

Nu am intrat in nicio piramidă de la El Giza, că cică e tourist trap, nu ai ce pula mea să vezi și plătești o căruță de bani.

Am făcut și eu poze ca toată lumea, am ascultat prelegerile, am fost la Sphinx, unde am observat o chestie tare:

Vedeți voi pietrele astea ? Una are așa de ordinul tonelor, din poza asta zic, că sunt unele și mai mari pe aici. Vedeți că nu se încheie la margine, ci sunt cu un pic de colț asa?

După toate studiile alea nu au fost puse acolo cu colț, că trebuia să fii idiot să faci asta, ar fi format dificil ( si mai dificil, adică ) de operat.

Cel mai probabil au fost așezate acolo pietre normale, care nu se terminau cu colț, iar forma aia s-a realizat prin modelare, cioplire pe poziție , din interior. Cum ar veni, au luat tot zidul la pilă.

După cele mai multe teorii ( deși ghidul nostru susține că sunt semne și dovezi că sfinxul ar fi mai vechi și că e posibil ca să fi fost adus acolo de altundeva ) el a fost comisionat tot de Khufu – șmecher ăsta, nu i-am ajuns cea mai mare piramidă, a vrut și cel mai mare sfinx, că mai sunt vreo 900 prin Egipt.

Aveau răbdare egiptenii nu glumă. Iar asta a fost introducerea, abia acum spun ce voiam să zic.

Barca lui Keops

Khufu ăsta a construit el o barcă pe care a pus-o/ îngropat-o in fața piramidei. E o barcă spirituală i se spune că ar fi o barcă solară , că deși funcțională , nu e foarte practică. Se pare că are ceva urme de utilizare in apă ,probabil i-au făcut proba sau poate l-au cărat pe Khufu pe ea, de la Menphis ( capitala regatului ) la Giza.

Dar ideea era ca omul zeul avea în plan să o folosească în viața de apoi. Cam tot ce (este consemnat că ) făceau egiptenii pe vremea aia era concentrat pe pregătirea pentru viața de apoi, atât a regilor, cât și a puletelui de rând.

De unde ideea asta și ce a făcut el pe temă? Păi coaie, omul a avut barca construită ganță, altfel nu prea are sens. Dar a lăsat-o îngropată dezasamblată, pe componentele .

Barca asta s-a conservat în condiții excelente timp de 4500 de ani și este, la fel că și piramidele , o capodoperă tehnică pentru vremea aia.

Inclusiv sforile s-au conservat atâta timp. Dar la reconstrucție s-au folosit unele noi.

Dar ideea e că nu a lăsat și instrucțiuni de asamblare, așa că a durat vreo douăzeci de ani până când arheologii care au lucrat la restaurare au reușit să o facă la loc.

Și o echipă ( sau mai multe) de oameni și-au pierdut atâta timp încercând să pună barca aia la loc.

Și stau și mă gândesc, bă coaie , de ce ai făcut-o bucățele? De asemenea piramida lui avea niste canale false și uși secrete , ca să nu i se jefuiască mormântul. Au făcut ditai piramidele și câteva coridoare prin care mergi târâș și te sufoci? Și au făcut piramidele astea să reziste mii de ani… Pula mea , ceva mă face să cred că au avut în cap să troleze viitorul . Lumea le dezgroapă mormintele pe aici de mai bine de 150 de ani. Lol.

Cred că trebuie să îmi fac o piramidă. Și o barcă. Dar după aia le demontez și le las piese, sa se chinuie posteritatea să le facă la loc, măcar jumătate de secol așa. Aia înseamnă să fii mafiot.

Cat-de-mare-e-piramida-lui-Khufu

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
6 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Silviu
Silviu
4 years ago

Lego, bo$$, lego.

Faimosul R
Faimosul R
4 years ago

Dinastia a IV-a, nu a VI-a 😉

dam167
dam167
4 years ago

În piramide nu au fost găsete mumii, doar un fel de sarcofage, iar de aici ideea că au fost la un moment dat mumii acolo. În piramida aia mare nu există nici simboluri scrise sau sculptate, cu expeția unui cartuș care se bănuiește că ar fi vopsit atunci când au fost descoperite. Deci atribuirea piramidei lui Khufu e puțin trasă de păr. Pietrele alea luate la pilă sunt îmbinate prin vid, fără mortar, deci trebuia să aibă muuuuultă răbdare ăia cu pila 😊 (îmbinarea prin vid e ca la foile de sticlă care sunt greu de desprins una de alta… Read more »

trevor
trevor
4 years ago

@dam167
Da bre, stim .
Spui ca n-au fost extraterestrii antici, dar au fost extraterestrii antici.
O civilizatie cu o tehnologie de cateva milioane de ani a venit tocmai pe Pamant sa construiasca mormane piramidale de pietre si granit tocmai in Egipt….pentru ca ?