Manipulare sau nu, furia e reală

Deja protestele s-au întins în mai multe orașe. Se arată cu degetul că motivul protestului e unul fals, că lumea fură, incendiază , în general comit acte antisociale și anarhiste ( #haos).

Am rămas un pic ațintit la temă de când am văzut jaful din magazinele din Minneapolis și declarația lui Trump care sugerează un pic că stângiștii ar fi de vină pentru asta și-a turnat un pic de politică și de conspirație la revoltă în ciorbă, pe care plănuiește să le rezolve cu armata.

Da, se cam văd pe ici pe colo influențele unor mișcări radicale. Dar cam așa sunt revoltele masive în general. Au un pretext , sunt măcar vag manipulate, dacă nu total manipulate ca direcție și strategie, dar și un element real . Furia populației.

Furia nu poate fi simulată sau inventată. Degeaba încerci să o stimulezi introducând grupuri de scandalagii , de exemplu, în mijlocul unui protest. Dacă oamenilor nu le fierbe ceva în mațe deja la momentul ăla, nu iese, sau poate ies acțiuni de durată scurtă .

În mod normal clasa politica ar trebui să priceapă problemele unui popor, neajunsurile și nemulțumirile lor înainte să înceapă să fiarbă. Și să facă ceva pe temă.

Când în cea mai bogată țară din lume lucrurile stau așa, pe mine mă duce gândul la câteva aspecte cu privire la nevoile osmenilor.

Toate condensează într-o expresie pe care o repet de câteva luni: Libertatea e mai importantă decât viața.

Nu are legătură neapărat cu covidul, deși prin presă se sugerează că asta ar fi cheia.

Cheia e legată de sistemul american de legi , justiție și poliție. De schema de acces la o viață decentă , la împovărarea pe care o pune sistemul lor politic și economic asupra populației.

Aud destul de des declarații gen “America e țara tuturor posibilităților, poți să te îmbogățești cel mai repede ” – riight, că e țara cea mai bogată din lume, nu?

Eu nu prea cred asta. Eu nu prea văd asta și am acceptat tot timpul că m-aș putea înșela eu necălcând vreodată în viața asta acolo.

Dar genul ăsta de mișcări sociale cam contrazic niste aserțiuni cu privire la calitatea vieții de acolo.

Banii nu aduc fericirea , mai ales când nu-i ai, sau nu de ajuns cât să îți poți cumpăra dreptate, arme, sănătate, și să poți plăti taxe către aia care să pună armata , poliția , justiția și sistemul medical să își bată joc de tine.

Mie în principiu nu îmi pasă de ceea ce se petrece acolo, îmi dau seama că pentru Trump revolta e o amenințare directă la temelie , că uite vine maga acuși și i-o dau stângiștii la buci .

Pe mine nu mă preocupă nici asta nici dacă pornesc un război civil nici ce le face alora armata și justiția .

Doar atât : Furia e reală, iar aia derivă din niște frustrări colective cu privire la viața în US.

Și ceea ce vreau să repet pentru red necii care fac laba la clipurile cu poliția americană în acțiune e să înțelegeți că voi va uitați fetișist la o imagine a unei opresiuni prin forță, numită ipocrit “aplicare a legii și apărarea intereselor cetățenilor”.

Și e ok, doar dacă toți celor cărora li se aplică sunt masochiști ca voi. Treaba e ca suficientor oameni nu le place cu cătușe , pistoale și electroșocuri la oo.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
6 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Stropic
Stropic
3 years ago

Toti protestarii vad ca spun numai de rasism si discriminare si culoarea pielii, putin spre deloc de bani, taxe si sistem medical.

Sigur ca furia e reala, dar e mai greu de analizat si de spus care sunt frustarile.

Spiru
Spiru
3 years ago

O fi furie in randul populatiei, nimic nou sub soare. Insa astia sunt negrii si au ca scop jaful. Doar iau ce li se cuvine. #blacklivesmatter, #blacklootingispositive, #giveblacksmoneyortheykillyou.

Tudor
Tudor
3 years ago

Pai una din frustrari e ca te omoara politia pe strada de fata cu toti oamenii, tu fiind pe jos si incatusat. Exista un fel de educatie parentala pt adolescentii negri sa nu stea de vb singuri cu politia. Mai bine sa gaseasca niste martori inainte sa ridice mainile sau sa se arunce pe jos. Probabil ca se intampla aceleasi povesti si cu albii mai saraci, dar aia sunt white entitlement, da-i incolo. La partea cu taxe, bani, etc potis a vezi diferenta de tratament cand e vb de o vedeta, om mai bogat. Li se citesc drepturile, nu primesc… Read more »

Catalinx
Catalinx
3 years ago

Exista un fel de educatie parentala pt adolescentii negri sa nu stea de vb singuri cu politia.

In tara aia nici eu nu as sta de vorba singur cu politia. Nu exista. Fara avocat nu am nimic de spus.

Stropic
Stropic
3 years ago

Ce-i drept, nu doar parintii, si politia iti zice sa nu vb cu politia. :))

Sincer, si eu cred ca se intampla la fel cu albii saraci. Si ca nu se intampla asta cu negrii bogati. Adica pana la urma, nu are nicio treaba cu rasa, ci cu clasa sociala.

Dar cumva, nu stiu de ce e mai politically correct sa spui ca negrii sunt discriminati decat sa zici ca saracii sunt tratati ca ultimii oameni.

Aristotel
Aristotel
3 years ago

furia e reala si fac ce stiu ei mai bine: fura, jefuiesc si dau in cap. partea reala as pune-o pe situatia actuala economica partial, no jobs, no income, no assets, pe scurt ninja. cealalta parte e de cultura. cam asa ar arata US fara politie. si poate ca e pe dos, comportamentul violent al politiei e dat de necesitate. de aia si nebuni si sovini ca Chauvin (nume predestinat) sunt angajati de politie nu cred ca negrii astia chiar stiu de frumos. e confirmat de si de faptul ca americanu nu va renunta niciodata la arma. acum se vede… Read more »