Misto la munca la franceji

 

 

Sunt niste chestii care imi plac la franceji la munca, chit ca n-au ei salariile cele mai bune prin Europa.

1. E legal sa bei. Dap , in afara de ceva  categorii speciale de  muncitori , gen soferi de transport in comun, toleranta legala la alcool este de 0.5 la mie. Pana la nivelul asta esti considerat treaz. Nu numai la volan. Inclusiv la munca. Si cel mai tare, fie si daca esti ranga  , angajatorul nu are voie  sa iti testeze alcoolemia. Poate , eventual sa ceara politiei sa te testeze si poti sa te sustragi , sa amani , gen pana mai scade, etc , ca nu e ca la noi . Pai , liberté , egalité , fraternité , sau cé?

Astia sunt oarecum suparati ca angajatorul nu le deconteaza ca parte din masa de pranz de la cantina , daca isi iau un pahar de vin sau bere, pentru ca securité si productivité . Si considera ca se poarta abuziv cu ei. Sunt de acord! Doar ca ei nu stiu ca la angajatorul meu anterior interzicea sa bei un pahar de vin sau de sampanie de ziua cuiva , sau macar un lichior toping de inghetata. Drept e si ca mereu e ziua cuiva , dar ce sa-i faci, intr-o tara cu toleranta 0 la alcool.

Zici ca suntem musulmani bah. Sau americani prosti. Iar zic ca nu semanam cu europenii si luam de la ei doar ce e mai prost ( taxe, impozite si restrictii) , iar de la americani tot ce e mai prost….

 

2. Pentru ca e ok sa ai discutii politice. In birou. In timp ce muncesti , sau ma rog. Chiar e ok . Face parte din liberté d’expression . Frate, se cearta astia de 3 ori pe zi pe Marine Le Pen ( extremista de dreapta), chiar si cu  argumente ca fie-sa –  si ea ceva prin parlament –  e frumoasa, sau nu ( ma gandesc ca in Franta e un argument valid) .

Bineinteles ca sustinatoarele  feministe, aduc in discutie “La statute de la femme en Europe“. Nu ma bag , dar cred ca e ridicol ca dupa o anumita varsta ( gen , ai trecut demult de a doua menopauza)  sa fi feminista. Nu mai e relevant, nici nu-ti mai aperi interesele. Poate ma-nsel, dar daca esti feminista si-ai ajuns la varsta aia , sigur esti vaduva, de vreo 5 soti :). You’ve done your bit, already, sau macar ai avut sansa.

La sfarsitul zilei sunt toti de acord cand ajung la concluzia ca “les allemagnes..”. Nici nu stiam ca au alegeri, cica-s ceva locale , judetene, sa zicem.  Nu vreau sa fiu in birou la alea prezidentiale.

 

As pune si video ( adica audio)  cu dezbaterea, da-s chestii oarecum private legate de oameni de care imi pasa.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
5 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
IM
IM
9 years ago

Depinde ce intelegi tu prin feministe. Pentru mine feminist(a) are o conotatie peiorativa si este echivalentul lui masculin sovin. Am constatat ca oamenii le considera feministe atat pe alea care latra sa faca curenti de aer in jur dar si pe cele care au un punct de vedere valid si sanctioneaza abuzul. Nu agreez nici discriminarea pozitiva cu hai sa mai punem niste femei pe post ca sa fim efective egale sau alte mizerii. Si asa ca o observatie personala(God forbid, nu vreau sa insinuez nimic 🙂 consider ca o mare parte din vina o poarta tatii pentru toate fetele/femeile… Read more »

admin
Reply to  IM
9 years ago

Atunci când ultimul argument pe care îl aduci în discuție e : “pana la urma Marine la penis e femeie, la fel și fiica ei, este normal sa le sustin chiar si doar pentru atât, pentru ca reprezinta interesele femeilor”, cred ca ești feminista. Apoi când bărbații zâmbesc și zic, Ok – e un punct de vedere, o dai în știți e vorba de poziția femeii în Europa… Și nu vad nimic în neregula cu feminismul și feministele. Ma amuz uneori, dar e ok. Reprezinta puncte de vedere pe care le pot înțelege. Nu sunt de acord cu toate ca… Read more »

IM
IM
9 years ago

Daca este sa fac referire strict la programul politic al lui Marine le Pen, inteleg ca este ceea ce numim nationalist extremista, o turnura ridicola daca ne gindim la faptul ca a functionat multa vreme ca aparator pentru imigratia ilegala si avocat pe cereri de azil politic.. Apoi stiu ca are mare priza la popor in sensul ca le spune ceea ce vor sa auda. Dar din pacate la fel ca Farage, nu are o platforma economica coerenta si cel putin in interviurile pe care le-am urmarit cu ea mi s-a parut mai degraba vulgara si populista mai degraba decat… Read more »

admin
9 years ago

Poate ca dupa 2 sticle de vin/3 insi lumea se vede altfel ( am corectat de 3 ori textul si e posibil sa fie tot gresit scris) dar mi se pare putin hipsteresc ca in Franta sa ai miscare de extremisti de dreapta. Ma gandesc pe toate partile si nu se impaca cu liberte, fraternite, egalite. Gen ( o alta zi), dupa ce vii la munca si-o arzi cloaked mode toata ziua e imposibil sa te reprezinti ca extremist de dreapta. Ma gandesc ca e o tema dovada de impostura crasa.Mai ales cand ala cu care te certi e un… Read more »

admin
9 years ago

Tipa care e in parlament nu e fie-sa, e nepoata-sa si n-avea ce cauta in parlament la 22 de ani decat daca era ceva prodigy.

Foarte posibil si mi-e tot una. Nu o juedec pe Marine Le Pen , nici pe nepoata-sa, ci pe cei cu care interactionez. N-am nici cea mai vaga idee despre programul si discursul femeii astia , stiu doar ce discuta colegii mei pe margine si gasesc argumentele lor pro ca fiind hilare si marginale.