Revolut românesc

Am citit la Radu ieri de faptul ca Revolut deschide pentru utilizatorii romulani un cont bancar local , adica romunesc, in parteneriat cu Libra, care nu-i chiar o banca rea, din spusele unor pretini.

Ce m-a marcat e ALTCEVA.

Ca au 1.25 milioane de romulani conturi la ei si ca 70,000 au deschis si conturi junior pentru copchiii lor. Ca si mine.

Sa stabilim niste repere – ING are cca 1.3 milioane de clienti, Banca Transilvania circa 2.5 milioane de clienti, BRD circa 2.3 milioane de clienti, BCR 3 milioane de clienti. Deci Revolut e pe acolo. In joc. Practic, Revolut a deschis acum la Libra 1.25 milioane de conturi pentru clientii romulani.

Pentru a înțelege paradigma Revolut în România, luați-o ca pe o bancă elvețiană pentru săraci. Adică vrei să ai niște bani pe un teritoriu neutru și care să nu te futa când tranzacționezi internațional, în diferite valute. Atâta că fiind pentru săraci, nu e elvețiană cu cam rusească .

Am să explic mai jos ce și cum.

Mi-am pus intrebarea daca o sa ne mute cu japca la conturile alea, iar raspunsul e ca da, dar nu știm sigur, că ei zic că nu.

Mai inainte , așa arăta contul meu de lei. Știu, sărak.

Acuma , contul de lei are o opțiune de local /Swift. Pe local e IBAN-ul de Libra.

Ei zic că îți alegi tu. Eu zic că cu privire la ce caută romulanul mediu, protectia banilor lui de statul român, nu știu ce și cât alegi.

Una lume nu prea plătește taxe pe banii ăștia. Și cică de aia i-ar dosi la Revo. Eu zic că e valabil doar pentru evazioniști de mărunțiș. Când ajungi la echivalentul a 10,000 de euro pe an tranzacționați, Revolut îți cer acte pe sursa banilor și îți blochează contul. Sunt notorii pentru asta și nicio altă bancă nu face asta . Vă asigur că puteți face evaziune lejer prin băncile românești , pe sume comparabile. N-o să stea nici ANAF-ul să te fută in cur de 5 lei. Deși teoretic e posibil.

Eu plătesc taxe pe banii mei, mă doare în pulă de faptul că știe statul câți bani fac. Oricum știe , că am încasările in alte conturi. Țin banii aici că nu e bine să ai toate ouțele ( parafrază la bănuții) în același cuib.

Și că după ce a aflat statul român ce bani fac și am plătit taxe pe ei, să mă lase în pula mea în pace, iar dacă are ceva de spus pe temă, discutăm în justiție.

Altfel, soției i-au poprit acum câteva luni toate conturile bancare ( din România, desigur) , pe toate fondurile ( de sute de ori mai mulți bani decât suma disputată) , pentru o plată a unor impozite , pe care o făcuse de fapt anterior ( cu minim 6 luni in avans, dar nu mai țin minte, posibil să fi fost un an ) pe care ANAF-ul nu a fost in stare să o curețe ( din englezescul clearing , nu știu cuvântul potrivit în limba română, mă scuzați) automat, din cauza unor probleme tehnice și de implementare a sistemului lor informatic.

Practic, angajații ANAF, că a discutat cu ei înainte, au înțeles că a plătit, au zis că rezolvă ei, dar au rezolvat o pulă; au continuat să trimită notificări, să spună că rezolvă manual, că e o problemă de sistem, sistemul și-a băgat pula și ce e corect – au rezolvat într-un final.

După poprire, le-a mai plătit o dată suma, după care le-a cerut banii înapoi și i-a și primit. E de menționat că proptirea s-a efectuat cam când era ceva lockdown, iar noi nu eram in țară.

In aceste condiții eu, cel puțin, înțeleg toți romulanii care vor să își protejeze niște bani, să nu fie lăsați la mâna incompetenței autorităților române.

Gen, să moară Gibilan dacă îi las eu pe ăștia să îmi blocheze mie toți banii, pentru ce mărunțiș ar găsi ei că tre’ să plătesc la stat. Chit că poate ar avea dreptate și trebuie să plătesc banii ăia.

Sau la o adică , știi cum e, poate mai țineți minte de problema cu băncile din Cipru acum niște ani.

Eh, cat de neutru mai sunt stocați banii noștri în condițiile în care avem IBAN romulan? Nu știu.

Contează dacă ții banii pe cont de valută străină și nu pe cel de lei ? Iar nu știu.

In teorie ar trebui să fie OK, în practică habar nu am, că nu știu cu ce titlu sunt folosite conturile de la Libra și cum operează Revolut pe ele.

Prin urmare eu pentru mine va trebui să mai caut și alte soluții.

Send to Kindle

6 Replies to “Revolut românesc”

 1. Conturile revolut oricum au fost mutate cu japca in Letonia sau unde plm au licenta bancara, deci daca ti le mai muta o data cu japca in Romania nu ar trebui sa fie o drama.

 2. Nu e o drama. Dar nu m-a afectat catusi de putin ca au mutat conturile in LT. Puteau sa le mute unde vor ei in afara Romaniei ( in tari cat de cat civilizate).

 3. 10k euro / an , vorbesti serios ? Ma gandeam sa ma bag si eu la ei dar la asa sume prefer sa ma abtin. Poate doar sa-mi fac un card sa-l tin sa platesc parcarea.

 4. N26 cum stă? Iar am fost prin Doitchland, iar am uitat sa deschid un cont la ăștia. Polacii se jura pe copii lor nenascuti că e mai meserie decât Revolut

 5. Nu știu cum e N24 în Polonia sau din ce perspectiva privesc ei lucrurile.
  Eu pe contul meu din UK am avut următoare probleme (au plecat din UK ) :
  1) Cont doar in lire. Imposibil sa deschid în altă valută.
  2) Curs de schimb liră-euro cam meh .
  3) Cardul nu era acceptat peste tot. Am întâlnit probleme să plătesc la autobuz și la supermarket – Sainsbury.
  Singurul avantaj a fost că am făcut online in 10 minute , de pe telefon și mi-au trimis cardul acasă în 3 zile.
  NU poți să faci cont de N24 Germania , dacă nu ai o adresă în Germania ( gen acte că locuiești acolo, ceva de genul ).

 6. @Doru Vlad. După ce te verifică ești ok .
  Eu traficheze destul de mult . Luna trecuta mi-am trimis 10,000 euro din dividende pe contul ăla, schimbat in lire, mutat in contul de la alta bancă din UK , câștigat vreo 200 de lire la curs fata de dacă schimbam prin bănci obișnuite.
  Nu m-au mai verificat de la jumătatea lui 2019.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.