Fairphone, auzi!

Au ieșit unii, mai demult nu de azi , da’ nu vând nicio pulă și fac marketing agresiv pe Facebook și își iau multe puli prin pe unde se nimerește.

În principiu, lumea se plânge că telefoanele lor jegoase sunt scumpe, evident, saraks.

Ai crede că nu înțeleg amărăștenii cumpărători de Huawei ideea măreață din spatele conceptului.

Fair, mă înțelegi? Dar consumatorii înțeleg. Ei nu s-au prins că fac ceva greșit.

Ce înțeleg ei prin fair. De pe site-ul lor.

A fairer phone

With every phone we make, we’re getting closer to a fairer and more sustainable electronics industry.

From responsible material sourcing to advocating for workers’ welfare, we share all our results freely and set new standards for the entire industry.

We care about human rights and worker well-being.

Asta mi-a dat la temelie. Hai să punem lucrurile în context. Unde sunt aparatele făcute ?

La China.

De ce au mutat TOATE companiile in China din Europa și US?

Pentru că pe aici prin Europa ne pasă de drepturile omului și să trăiască angajații bine, iar asta costă.

Și aparent toți au decis, inclusiv noi consumatorii, că e prea scump să produci chestii pe la noi așa că am decis să-i dăm în pula noastră pe muncitori să îi facem șomeri și să le plătim asistența socială ( că totuși ne pasă de ei) din alte joburi mai productive.

Și să mutăm producția în Asia, gen China, că statului chinez nu-i pasă câtuși de puțin de cetățenii lui, sunt vite. Masă de exploatare.

Și a fost ieftin. Până nu a mai fost, că totuși la produsele ălea am adăugat marketing , retailing , customer service, iar serviciile astea iar sunt făcute cu oameni de care ne pasă și iar sunt scumpe.

Dar e ok, că măcar ăia sunt oamenii noștri.

Eh, acum vin idioții ăștia cu ideea măreață ( demnă de premiile Down ) să ne spună că trebuie să plătesc eu și mai mult ( raportat la ce coajă de telefon vând ei ) ca să trăiască sclaveții ăia bine. Ăia de care nu-i pasă nici măcar statului lor.

Adică i-am lăsat pe ai noștri șomeri, ca să trăiască niste asiatici bine.

Bă, ești prost?

Păi eu vreau să mă asigur că dacă un lucru e produs in China îl asamblează un copil de maxim 10 ani forțat să muncească 12 ore pe maxim 2 dolari, că de aia am mutat producția acolo. Nu de altceva.

Am renunțat la forța de muncă locală că a fost rost de sclavagit străini, nu să le facem ălora pula mare, ești nebun?

Dacă e pe fairness and shit, aduceți, tata, producția înapoi și să fie europenii tratați cu respectarea drepturilor omului and shit.

Altfel, ce nu mai găsiți să vânați pe nimeni și să îl puneti la muncă ?

#decraciunfiimaibun

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
8 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Stropic
Stropic
3 years ago

Nu, nu, they are advocating. :)))

Nu inseamna ca dau salarii la muncitori, lol. Dau salarii unora sa tina discursuri despre de ce au nevoie muncitorii.

Ce materialist sa crezi ca pentru muncitori welfare=salariu mare! Dar niste sondaje de opinie si incurajarea comunicarii? Cine ar prefera un salariu mai mare cand poate avea un workshop in care ii este ascultata vocea? :))

Deci da, din pacate, si tu platesti mai mult si nu traiesc nici sclavetii mai bine. Dar hei, boardul de la fairphone probabil ca traieste mai bine, si sunt si ei oameni, nu?

0040
0040
3 years ago

China nu mai e asa de ieftina cum era odata. Chinezul de rand s-ar putea sa o duca muuuult mai bine ca romanul de rand de exemplu. Si unora chiar le pasa. Sa scoata profit si mai mare, bineinteles, nu de oameni lol.Uite Apple. Le-au bagat pe gat la Foxxcon sa mute o parte (daca nu toata) in afara Chinei. Bine… tot pe la orezari pe acolo, in Vietnam. Zic ei ca din nu stiu ce motive bla bla…. adevarul e ca vietnamezul a ajuns mai ieftin decat chinezul ca forta de munca. Mie mi se pare ca chinezii cu… Read more »

Doru Vlad
Doru Vlad
3 years ago

Mda eu credeam ca pandemia asta le da de gandit pe la bosii mari si mai muta ceva inapoi. Cand colo e criza de containere dinspre China! Apropo de faptul ca lumea vrea ieftin. Bai uneori nu e asa. Uite la nordici in genral si la muedeji in special. Aia cam cumpara produsele lor desi clar is mai scumpe si nu au nici un sters. Nu cred ca e o regula care se aplica la tot si toate. Altfel da ai dreptate. Luam munca de la unii o dam la altii doar pentru ca pot fi platit mai prost si… Read more »

catalinx
catalinx
3 years ago

Chinezul de rand s-ar putea sa o duca muuuult mai bine ca romanul de rand de exemplu. Mai taie din “u”-uri, sau scoate tot cuvantul. Salariul mediu in China e 90,000 CNY/ an -> 11,300 EUR. Nu stiu daca net sau brut, cred ca brut. In Romania salariul anual mediu brut e undeva pe la 13,400 EUR/ an. Deci p-acolo. E complicat de spus cat de MAI bine traiesc cu bani similari. Apartamentele in orase au preturi de Vestul Europei, nu de Romania. Au avantajul ca au primit si ei optiunea de a cumpara casele de la stat ( cam… Read more »

0040
0040
3 years ago

…unii duc chinezariile la alt nivel:
https://caviar.global/iphone-12/stealth/

https://caviar.global/iphone-12/warrior/imperator/
Daca cumpara careva ceva de pe linkurile astea sa stiti ca nu primesc niciun cent btw.

Adrian S.
Adrian S.
3 years ago

Băbăeţi, şi eu mi-aş lua fo’ două caviare-imperatoare Pro Max placate cu 24k (pentru mine şi nevastă), dar am o dilemă pe care trebuie să o rezolv mai întâi: nu ştiu cum şi unde se reciclează astea după ce te plictiseşti de ele. N-aş vrea să iau vreo amendă de la Protecţia Mediului că le arunc pur şi simplu în coşul de gunoi, am citit pe undeva că aurul este un element toxic. PS: ce design nereuşit are imitaţia aia de marmură neagră de pe spate (sanki, armură penetrată de o suliţă)! De la distanţă pare că ai dat 56k… Read more »