Cu taxe, ANAF și ONRC 1/2021

Sunt pe tot internetul noile modificări ale codului fiscal și ale unor aspecte de business, explicate lung, pentru SEO, și prost, pentru că așa-s ăia care (tran)scriu.

Le explic pe alea care ma intereseaza.

 1. TVA-ul cu UK. Se aplica de la 1 ian 2021 regimul extracomunitar. Adica, din Romania catre UK se factureaza FARA TVA. Tre’ sa aflu daca trebuie scris ceva pe factura in sensul asta.
 2. Termenul de depundere a declaratiei unice anul acesta este 25 mai. ATENȚIE: ȘI TERMENUL DE PLATĂ AL IMPOZITELOR DECLARATE ESTE TOT 25 MAI 2021. NU MAI ESTE CA PÂNĂ ACUM.
 3. Declarația de beneficiar real pentru firme, care trebuia dată la ONRC. Se mai dă doar pentru companiile care au mai mulți asociați și o schemă mai complexă. Altfel nu are sens. Și s-a prelungit la 3 luni după ieșirea din starea de alertă.
 4. Perceperea TVA . ASTA NU MĂ AFECTEAZĂ. Plafonul pentru aplicarea TVA la încasare e 2.25 mil lei. Adică dacă încasezi mai mult de 2.25 milioane lei, trebuie să verși TVA-ul imediat după încasare facturare.Se mărește la 4 milioane.

NOTA: Ca sa beneficiezi de plata TVA la incasare TREBUIE sa te inregistrezi pentru asta. Altfel esti tot la facturare. Ca mine adica.

Atenție că o să găsiți în presă titluri care spun greșit că ăsta e plafonul de colectare TVA, adica plafonul de la care firma / PFA-ul tău devine obligatoriu plătitor de TVA. Momentan , acest plafon este 300,000 de lei. Pe an .

Succese la facturat.

5 Replies to “Cu taxe, ANAF și ONRC 1/2021”

 1. La 2, este vorba de termenul de plata al impozitelor de (până, respectiv inclusiv) anul trecut, nu?

 2. Da. L227/2015 actualizata.

  ART. 116 – Declararea, stabilirea și plata impozitului pentru unele venituri din alte surse

  (1) Contribuabilii care realizează venituri din alte surse, altele decât cele prevăzute la art. 114 alin. (2) lit. a) – k), precum și în normele metodologice elaborate în aplicarea art. 114, au obligația de a depune declarația privind venitul realizat la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a venitului.

  http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/legislatie/L_227_2015.htm#A115

 3. “Adică dacă încasezi mai mult de 2.25 milioane lei, trebuie să verși TVA-ul imediat după încasare” – dupa emiterea facturii. Sub 2.25 mil lei este cum spui tu. Ca poate tu emiti factura in ianuarie, iar clientul ti-o plateste in aprilie si atunci platesti tva-ul aferent in aprilie, nu in ianuarie cand ai emis factura. Asta-i buna pentru aia care accepta plata la termen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.