Amânarea creșterii plafonului cu TVA 5% la case

Este o decizie strategică.

Criza ne-a afectat diferit. Pe ăștia ca mine ne-a plesnit cu mai mulți bani în portofel. Serios . Și nu sunt numai eu, hai nu va căcați pe voi, că știți că e așa.

Dar nu pe toți, nu. Pe cei mai săraci ia procopsit cu ceva somaje, cu diminuări ale economiilor, cu vai de pula ta să mai găsești un job in perioada asta. Ăștia de pe urmă nu intră, în România, în targetul celor care trag la case noi peste suta de mii de euro. Cred eu.

Ăia că mine, poate da. Dacă ar fi să îmi cumpăr mâine ceva nou prin București pentru ca să locuiesc eu acolo, m-aș uita de la 150,000 în sus. Dar poate majoritatea sper să găsească ceva până în 150,000. Cu TVA mic.

Iar imobiliarii speră să ridice preturile la imo un pic și să vândă mai ușor apartamentele și casele alea noi și mai scumpă. Sper’mata da’ treaba e că sarakii ar suge-o dacă ar crește acum prețurile la case, singurii care poate s-ar bucura ar fi aia care au tras ceva foloase pe criza asta și le-a mers cât de cât bine. Pula mea, cinstit așa, nu ăștia sunt in nevoie de o scutire de TVA.

Așa că domnu’ Câțu’ a gândit-o bine. Și-a dat seama că nu e momentul să folosească acuma stimulentul și dacă piața tinde să o ia in jos mai încolo să mai aibă doar pula in mână ca mijloc de intervenție.

Las-o așa, că momentan și așa prețurile trag ușor în sus. Când e cazul, o dă atunci.

Sigur, surpriza e mare , jucătorii sunt un pic supi, dar merge.

8 Replies to “Amânarea creșterii plafonului cu TVA 5% la case”

 1. Da mă de acord cu tine
  Dar arată cam cat de stabil e mediul de afaceri și ce preț se pune pe lege în Ro. Să de asta vin alții care fac afaceri cu o marjă de adaos la produs mult mai mare decât ar normal.

 2. Si asta e unul din motivele pentru marja de adaos mai mare, dar cel mai mare motiv este lipsa banilor de pe piata. Si de la clienti – putere de cumparare relativ modesta si sporadica, cat si ca serviciu financiar ( bani pe piata, de la banci).
  In tarile unde banii baltesc, concurenta pentru ei e mare, business-urile se fac cu finantare din credite si cu marje de profit MICI ( ca si dobanzile la creditele alea sunt tot mici).

 3. Ma uitam sa mai iau un cotetz prin Buc si trag aia cu dintii de pret, zici ca le bat cumparatorii la usa ca turci. De exemplu pt cerut 80k am oferit 50 platibili maine, fara banca, si ma lua ala gen… ma luati la misto, nu vedeti ca e zona buna, pretul pietii etc :)) Pana mea cu pretul “pietei” ca sta cu anuntul de luni bune…
  Mie mi se pare ca piata e inghetata, preturile mari nu duc la vanzari, dar au inceput si aia cu cocioabe infecte sa ceara mult pe motiv ca “pretul pietei”.

  Cu alte cuvinte toti au bani desi “e criza”. Te pisi pe el de cash ca la cati bani din elicopter au bagat…

 4. Înțeleg că tu urmărești o reducere de preț de aproape 40% . Eu nu îți judec oferta că habar nu am ce vrei tu să cumperi la 50k (euro, bănuiesc ) , dar dacă prețul pietei chiar e ăla pentru tipul de coteț pe care îl cauți tu, nu o să îți reducă niciun om sănătos la minte 40% că ai tu cash și vrei mâine . Bancă sau cash e tot aia pentru un om care nu are nevoie de bani ieri.

  Am primit și eu oferte cash , în 2019, cu circa 12,000 sub prețul de vânzare obtinut într-o tranzacție cu împrumut.
  Îmi era fix pula că are Gheorghe cash; să îi stăpânească sănătos, am și eu.
  12,000 pentru mine însemnau chiria brută la spațiul ăla pe minim 2 și ceva. In termeni neți, pe vreo 4 ani. Nofuckingway.
  Acuma , fă singur calculul ce înseamnă 30k pentru cotețul pe care îl vrei tu și de ce crezi că ar lăsa cineva atâta la preț.
  Chiar și dacă nu valorează atâta tot nu o să lase nimeni, care nu e împins de obligații asemenea sume.

  Dacă vrei să cumperi așa de ieftin sub prețul pieței încearcă la licitații de insolvență.

  Apropo de prețul pieței, dacă nu vindeam apartamentul in 2019, anul ăsta estimez ( uitându-ma la anunțuri în același segment , comparativ ) aș fi obținut, estimez , 3-4 mii în plus. Nu mult, 3-5% , dar totuși, în plus, nu în minus, pe același coteț.

  Așa că teoria ta nu prea ține apă. Chiar dacă vine criza aia cea mai nasolită și se prăbușește piața imobiliară ( atunci o să crească Câțu plafonul la TVA redus ), nu vor scădea preturile cu 40% pe loc.

  Eu am cumpărat jegul ăla de apartament la prețul aproape minim, pe segmentul 2007-2021. Și chiar și așa, când au picat preturile în 2008 , nu s-au prăbușit cu 40% instantaneu. Eu am cumpărat la 63k ( și am vandut cu 82) dar în 2012. Și și în 2012 aia visau 67, 69. Și de tras în jos mai era până pe la un 60-59k așa, la cotețul ăla. Dar nu mai mult. Eh , apartamentul fusese pus la vânzare prin 2008, sau 2009 cu ceva gen 96-98 de mii, nu mai știu , vise. Nu s-a vândut, normal, dar nici nu a scăzut cineva prețul mintenaș la valoarea cu care l-am cumpărat eu.

 5. No, am uitat sa mentionez ca anuntul e cu “vand urgent”, iar sandramaua mai necesita ceva investitii pentru a-l face ok pentru inchiriat. Singura chestie buna era zona, doar ca banuiesc omul se asteapta la pret de imobil nou pentru ceva vechi care necesita renovare… in rest il tot vinde urgent de vreo 6 luni de cand l-am pus la favorite, altfel era clar ca nu e dispus sa scada din pret si n-avea rost sa ma bag in seama. Am crezut ca avea omul nevoie de bani maine, da se pare ca nu…

 6. ” Vand urgent ” poate insemna multe pentru vanzator – are datorie de 50k..vinde cu 80k sa ii ramana 30k o gasoniera – are datorie 80k la camatari… 🙂 Pentru altii inseamna ca elibereaza repede apartamentul.
  Unii chiar nu inteleg de ce un apartament distrus ar trebui sa aibe pret mai mic fata de unul renovat si tot insista ca zona buna…
  Acum atasamentul emotional fata de o proprietate face ca vanzatorul sa aibe asteptari nerealiste dar eu tot nu inteleg raspunsurile de genul: ma jigniti sau faceti misto cu o asemenea oferta.

 7. Să nu uităm bișnițăreala din jurul imobiliarelor, mai bine zis țigăneala. Aștept o profesionalizare și o ridicare a calității produsului final. Din fericire, de câteva luni, s-a interzis orice forma de racordare la utilități a ansamblurilor nefinalizate (nerecepționate), deci nu prea mai merge schema vânzării apartamentelor “la gri”, în coșmelii făcute 80% cu un cablu de curent tras peste bloc și o țeavă de apă comună de la te-miri-ce puț învecinat “complexului rezidențial”. Dar se vor găsi subterfugii.

  Acum două zile m-a rugat un prieten să trec pe la el în “ansamblul” Theodor Pallady. Era seară și mi-am pus GPS-ul, pentru că la un moment dat am crezut că am intrat pe contrasens dintr-un sens giratoriu, atât de îngustă era ieșirea. Plus niște borduri de 50 cm pe laterale. Apoi, când s-au terminat “bordurile”, s-a lățit șoseaua și au inceput băltoacele, dar nu așa, o pată de 1-2 mp, ci tarlale întregi cu zoaie, încât nu-mi mai era clar dacă mai sunt le șosea. În timp ce mă rugam să nu nimeresc vreo groapă adâncă ascunsă sub ape în care să rămân înfipt, mă gândeam atunci că ar fi foarte bună o nouă dotare la mașini: sonarul. Ceva care să cartografieze asfaltul ascuns sub ape. În fine, după ce am plecat de acolo, mă miram în sinea mea cât de adâncă ne este în sânge gena asta a bramburelii și cum punem noi oiștea înaintea boilor: de ce se dau autorizații de construire a unui hectar de blocuri pe niște tarlale lângă porumb, apoi abia după 5-10 ani începe să vină pe acolo asfaltul, canalul și apa curentă. De ce nu se face întâi o estimare a necesarului și o plafonare a numărului de locuințe, apoi să fie trase utilități domensionate conform consumului plus niște șosele de acces adecvate și apoi să ridici locuințele. La noi, in cazul cel mai fericit, sunt trase deja niște utilități pentru 100 de locuințe la curte și mai vin băieții deștepți lângă ele care le căpușează cu încă 500 de apartamente puse pe vertical. Apoi se miră de ce le pică electrica din 2 in 2 zile și apa abia le mai susură la chiuvetă. Iar când e vorba să plece la serviciu, timpul crește de la 15 min la 45 min per tură.

  Și mă mai miram de ce s-ar muta cineva în astfel de locuințe. Ok, sunt noi (deși este discutabil în unele cazuri dacă calitatea corespunde “noutății”), dar în periferia Bucureștiului… e cam chinuială pe banii tăi. În fine, mulți lucrează remote de acasă și nu-i doare prea tare de cât durează să facă până la magazin, căci oricum ies destul de rar. Eu sunt o fire mai dinamică si mă enervează să pierd timpi mari oe deplasările zilnice. Dar dacă stai ca șoarecele în siloz, probabil că merge și”pe tarla”.

 8. de ce se dau autorizații de construire a unui hectar de blocuri pe niște tarlale lângă porumb, apoi abia după 5-10 ani începe să vină pe acolo asfaltul, canalul și apa curentă.

  Pentru ca se cer, pentru ca se da spaga pe ele, nu-s asa gratis, si pentru ca apartamentele se cumpara in conditiile alea. Si pentru ca daca ar trebui sa investeasca dezvoltatorii in infrastructura, cum ar fi normal, sa ai standarde, nu ar mai cumpara nici dracu apartamentele la preturile rezultate conform cu civilizatia. De aia.

  e ce nu se face întâi o estimare a necesarului și o plafonare a numărului de locuințe, apoi să fie trase utilități domensionate conform consumului plus niște șosele de acces adecvate și apoi să ridici locuințele.

  Cine sa le traga?
  Primaria ? De unde bani.
  Dezvoltatorii? De unde bani. Am zis mai sus, nu mai ies apartamentele la preturile alea.

  La noi, in cazul cel mai fericit, sunt trase deja niște utilități pentru 100 de locuințe la curte și mai vin băieții deștepți lângă ele care le căpușează cu încă 500 de apartamente puse pe vertical.

  Pentru ca se trag pe individual. Eu sunt dezvoltatorul “X”. Imi fac complex aici. Tre’ sa trag macar apa si curent, poate si canalizare. Normal ca le platesc la dimensiunea la care am eu nevoie, ca nu-s handicapat sa platesc dimensionarea pentru toate terenurile posibile din jur. Pe urma, conform legii, vin si se inteapa si restul.

  Apoi se miră de ce le pică electrica din 2 in 2 zile și apa abia le mai susură la chiuvetă. Iar când e vorba să plece la serviciu, timpul crește de la 15 min la 45 min per tură.

  Nu stiu daca se mira, probabil se enerveaza. Daca se mira ca se muta in camp , LA BLOC, si pe urma campul se umple si de ALTE BLOCURI, sunt doar idioti, sa fie sanatosi.

  Și mă mai miram de ce s-ar muta cineva în astfel de locuințe. Ok, sunt noi (deși este discutabil în unele cazuri dacă calitatea corespunde “noutății”), dar în periferia Bucureștiului… e cam chinuială pe banii tăi.

  Pentru ca :
  1) Sunt mai ieftine decat cele din zone mai OK.
  2) Sunt si mai noi si oricat de bine or fi fost construite apartamentele alea din vremea lui Ceausescu, unele sunt mai vechi de ’77 si chiar si alea mai noi bat si ele la 50 de ani, cam ies din garantie din multe puncte de vedere, gen punctele din care nu au iesit deja.

  Dupa parerea mea, acolo ar fi trebuit sa fi fost construite doar case. Dar:
  1) Eu nu-s urbanistul orasului, ca daca as fi poate as vrea si eu spaga. Nu stiu cat e salariul pe jobul ala, zic poate.
  2)Eu nu cumpar oricum apartamentele alea, dar clienti sunt.

  Am fost si eu pe acolo acum doi ani sa vad o casa care se vindea la licitatie. Parea super interesanta oferta.
  O casa de genul ala , daca as mai prinde acum ( m-am gandit mai bine) tot as cumpara. Pentru viitor. Nu sa ma mut in ea, acum nu. Poate as lasa masina la murat cand nu plec pe traseu, dar sa fie acolo, ca in vreo 25 de ani o sa se schimbe niste lucrusoare si blocurile – alea o sa fie tot vai steaua lor, ca asa sunt blocurile si cam ghetou, ca nu e Pipera / Aviatiei, dar casele posibil sa fie de-un profit. Nu-s sigur, ca depinde cum se termina de construit strazile alea. Daca-s mai mult blocuri, o sa fie cacat, daca-s mai mult case, altceva .

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.