Natalitate și minoritate

La începutul anului UNICEF ( o organizație care se laudă că se preocupă cu ”salvarea copiilor”, dar considerând eficiența, o face cam cu eficiența cu care salvăm planeta, noi omenirea – referință la G. Carlin) a publicat un raport în care deplânge faptul că România se clasează pe locul 2 în topul natalității în rândul femeilor adolescente ( minore).

Foarte rău, trebuia să fim pe primu’ loc, considerând natalitatea periculos de scăzută plus faptul că emigrația afectează serios populația și media de vârstă în România.

Europa Liberă pretindea în alt articol reprezentativitate de la faptul că prima naștere din 2015 vine de la o femeie ( ei zic copilă, dar nu se încadrează în vârsta de copii) de 15 ani în noaptea de Revelion.

În mare societatea româneacă a întors problema pe dos, că, domne, țiganii sunt de vină, că mamele minore sunt mai degrabă de etnie rromă.

Procentual cam așa e. Din participantele la studiu, la rumânce aproape 10% din participantele minore, erau însărcinate sau / și aveau ceva boraci, la participantele rrome – spre 60%.

Cifrele:

Singura problemă reală a populației de etnie rromă e că ăștia au mai bine de 40% din mamele minore vârsta sub 15 ani. La vârsta aia discutăm de copii, că dacă naști sub 15 ani, ai luat vițel sub 14. La vârsta aia legea nu prevede nici consimțământ, nici capacitate de decizie, nici responsabilitate, nici drept de căsătorie, sau vreun fel de relație de întemeiere de familie, parteneriate, orice.

Conform legilor din România, copiii ăia sunt concepuți în sfera cadrului penal și nu mamele ar trebui pedepsite, ci părinții. La modul – ia bagă tu niște pușcărie. Și la țigani și la rumâni. Fără discriminare. Se observă că, în cazul mamelor de etnie română ”sweet spotul” pentru mame minore sunt vârstele de 15-17 ani. E normal, că dacă ai ajuns până la 17 fără borac, se presupune că ești la ceva școală și cum nu se acceptă să mergi borțoasă la școală ( DIN RAȚIUNI CARE MĂ DEPĂȘESC TE EXMATRICULEAZĂ ĂȘTIA) presupun că le e frică să nu se ia, mai rabdă.

Sigur, societatea modernă ne învață că dreptul la educație, că educația nu ar trebui întreruptă, că pula mea. Societatea modernă e cam stearpă, pe de altă parte și dă cam mulți bani pe fertilizare în vitro , pe întreținerea câinilor și a pisicilor de companie, dar mai ales, pe cotizația la pensie, dacă mă întrebați pe mine și ar trebui să-și bage în cur părerile cu privire la natalitatea în rândul minorilor.

Politica țării cu privire la familie și natalitate în râdul adolescenților ar trebui să fie ceva de genul ăsta:

 1. Să caute soluții să susțină femeile care vor să puiască de tinere, să le arăte că, în ciuda inconveniențelor, copiii nu-s chiar dracu’ pe pământ și că dacă oricum nu ești material de cercetător, doctorand sau în general carieră înaltă, mai bine nu-ți pierzi aiurea timpul și banii părinților prin facultăți inutile și încerci, cât ești tânără și cu gene ne-uzate, să te faci utilă. Că e contraproductiv să ajungi și bătrână și proastă și săracă și să te chinui să faci atunci copii.
 2. Să nu interzică accesul la educație femeilor însărcinate și să sprijine educația de bază ( aia 8 clase + liceu, sau cât e acum obligatoriu) .

3. Poate cel mai important, să verifice faptul că toate relațiile de căsătorie, coabitare – orice început de întemeiere de familie care implică minori sunt pornite la inițiativa și cu acordul și dorința membrilor cuplului. În caz contrar să pedepsească tutorii. Verificarea ar trebui să fie mai mult de un ”da” la starea civilă, că de aia plătește statul asistenți sociali.

Că oricât de tare ne-am dori copii, situațiile de genul ăsta nu-s prea OK și prima vină ( penală) aparține părinților minorului.

Acestea fiind spuse, populația României, cu tot cu natalitatea adolescentină de top, arată ca o pulă.

7 Replies to “Natalitate și minoritate”

 1. Hai mai. :)))

  1. Tot statul sa caute solutii. :)) pai cam ce solutii crezi tu ca ar exista? salariu pe viata ca au un copil?

  2. Nu stiam sincer sa fie interzis, dar daca e, e interzis doar accesul la educatia la zi. Exista sigur scoli si licee la seral, unde dai niste examene si iei diploma.

  Ca sa nu mai zic de mii de joburi care nu cer asa ceva.

  Sa nu ne ascundem dupa deget. Fetele alea nu sunt sprijinite sa munceasca si prin urmare nu vor nici ele. De parinti, de prieteni, de tot, nicaieri nu e accentul pe munca, cu sau fara studii, pur si simplu asa e mentalitatea.

  Problema nu e ca nu fac doctorate (lol), problema e ca nu isi pot asigura painea si traiesc din alocatia copilului si dupa ajutoare sociale.

  3. Pai depinde ce intelegi prin acord. Parintii iti zic, baaa, eu nu te mai intretin, ca la 16 ani esti mare, nu ti-e rusine?! Nu te dau afara in suturi, dar ai certuri si scandaluri si vag mancare cand prinzi, daramite banii tai. Abia stii sa te iscalesti, ca toti ziceau sa nu iti pierzi vremea cu tampenii, ca nu creanga iti da de mancare, si parca si pe tine te plictisea. Nici nu ai cunoscut pe careva care sa castige din munca, asa ca la ce bun.

  Uite tipul asta iti cere sa te muti la el. Nu e el fat frumos cum sperai, da’ munceste din cand in cand si are niste banuti. Iti cumpara chiar si haine din cand in cand. Sta cu parintii, dar o sa aveti camera voastra. Asa faci si tu un copil, ai un scop in viata, plus alocatia, care nu e de neglijat, si indemnizatie de crestere copil. Dupa mai vezi tu.

  Eh, este cu acord sau e fara acord? Cam greu de zis, nu? Ca stii, in alte circumstante probabil isi dorea sa plece si ea la un master de 50k in londra platit de parinti.

 2. Cred că totuși nu mai sunt exmatriculare elevele gravide/cu copii mici (doar din cauza asta, adică). Că se lasă ele de școală, asta ii altă treabă. Statul ar trebui să le încurajeze să rămână în școală, dar cum faci asta când minora are probabil niște părinți care trebuie sa meargă și ei la muncă, asta daca ii are? Făcând creșe și asigurând transportul. Ori nu vad ca prin satele alea unde copiii merg cate 5-7 km pe jos la școală, că nu au nici un microbuz, sa asigure servicii sociale mamelor minore. Și atunci rămân ele acasă cu copilul, iar școala trece la coadă pe lista de priorități.

 3. Cum am terminat liceul acum 18 ani e foarte posibil ca ce vorbesc eu sa fi fost suprascris de ultimul asteroid care a lovit pamantul si a omorat dinozaurii.

  dar cum faci asta când minora are probabil niște părinți care trebuie sa meargă și ei la muncă

  Optiuni de seral, in epoca trecuta.
  In epoca asta, optiuni de online.

 4. Sigur, societatea modernă ne învață că dreptul la educație, că educația nu ar trebui întreruptă, că pula mea. Societatea modernă e cam stearpă, pe de altă parte și dă cam mulți bani pe fertilizare în vitro , pe întreținerea câinilor și a pisicilor de companie, dar mai ales, pe cotizația la pensie, dacă mă întrebați pe mine și ar trebui să-și bage în cur părerile cu privire la natalitatea în rândul minorilor.

  Problema e ca alea care fac boracii aia nu prea iti produc tie contribuabili la sistemul social, ci mai multi atarnache la sistemul social.

  Ioana ramane gravida la 16 ani. OK, se cam termina cu scoala in 99% din cazuri (or fi si cazuri in care ii cresc parintii copilul si ea invata, merge la scoala, toceste inclusiv in timpul nasterii etc, dar sa fim seriosi, rezultatul e in general mai spre “in cel mai bun caz o sa vanda la chiosc toata viata”; ca stii cum e, nu te cheama la interviu pentru post de casier ca nu ai facultatea).

  Incercarea de a o “integra” pe Ioana inapoi in clasa nu doar ca e sortita esecului, dar transmite si mesajul gresit (in speta, ca se poate, ca poti fi Mafalda, eleva si mama).

  Statul, pe partea lui, descurajeaza astfel de chestii pentru ca pun si mai multa presiune pe un sistem social aflat oricum in faliment. Nu doar ca Ioana e paduche atarnache, dar cam aia vor fi si copiii ei, ca na, aia au vazut acasa. Nu zic asta la modul “baba barfind pe ulita”, ci la modul “au incercat asta deja in UK si cam asta s-a intamplat; esti liber sa verifici stats pe NI, unde avortul nu prea se practica, vezi cum sta acolo treaba” (parca ti-am aratat la alt post).

  Da, sunt si alea 0.01% cazuri in care mama devine profitabila pentru sistem; sau daca nu ea, unul din copiii ei. Dar nu prea schimba cu nimic tabloul. Asa ca nu prea vrei sa transmiti mesajul ca e ok si asa.

  Ce vrei, in schimb, e sa incurajezi tinerii sa faca, sa dreaga, cat mai rapid, daca au mijloacele. Dar vrei asta doar din gura, ca daca e vorba sa le dai tu mijloacele, mmmmparca nu mai vrei.

  Pana una-alta, suntem p-aici prin casa doi managerii pizdii care ne agitam intre coispe meetings si ajutat la teme, explicat matematica si alte vrajeli. Imi cam pot imagina cum stau lucrurile intr-o familie in care avem o mama de 16 ani, un sugar si probabil tata lipsa (ca plm, nu o sa stea la 16-20 de ani nici un pulete sa fie legat de coaie ca e tatic, sa fim seriosi). #dezastru

 5. Nu zic asta la modul “baba barfind pe ulita”, ci la modul “au incercat asta deja in UK si cam asta s-a intamplat; esti liber sa verifici stats pe NI, unde avortul nu prea se practica, vezi cum sta acolo treaba” (parca ti-am aratat la alt post).

  Atata ca UK e alta tara iar datele nu se pupa cu Romania.
  Romania tara cu “problema” asta de mame adolescente, cele mai multe din Europa aparent. Si nu de ieri. Dar nu e aparatenta problema asistatilor social.
  Cheltuielile, comparativ si raportat la GDP.

  https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Social_protection_statistics_-_social_benefits

  Mai jos e o evolutie a persoanelor care nu lucreaza si care beneficiaza de beneficii.


  https://www.oecd.org/els/soc/recipients.htm

  De aici. Datele nu sunt in cifre absolute, au normat situatia din 2007 la 100 in toate tarile si au studiat evolutia. Romania avea in 2016 mai putini asistati social decat in 2007 ( sigur, o parte din ei atarna pe la tarile din UE, asta imi e foarte clar), dar numarul lor nu a variat foarte mult, in timp ce in UE si cam si in UK a crescut si a scazut, inclusiv pe aia cu long term unemployed.

  Romania are un numar mic de asistati social si in valoare mai mica ( raportata la GDP, nu numai absolut) fata de uniunea Europeana.
  Prin urmare nu are nici urma de problema asta.
  Are fara indoiala o problema mare cu educatia. Adica nivelul mediu de calificare la terminarea scolii in Romania e cam meh. De unde si banii, GDP, etc.

  Iar eu n-am zis ca ar trebui sa li se ofere hajutoare. Am zis ca ar trebui sa le fie stimulat accesul la educatie si mai tarziu la munca. Atat. Ca acolo e buba.

  Repet, poate n-o mai fi asa acuma, ca au trecut totusi aproape 20 de ani, dar pe vremea mea , care cum ramanea bortoasa, exmatriculata si-acas’. Cel putin asa era la liceul unde am studiat eu.
  Iar din moment ce ajusesera pana la liceu, nu toate pizdele alea veneau din conditii mizere si ar fi avut si sustinere acasa, unele mai incercau o pila , o alea – pula. Cu chin cu vai erau primite pe la vreun seral , pe susta si cu spaga.

  Despre asta vorbesc. Atitudinea ar trebui sa fie alta, ca nu e nimic in neregula sa faci copii la 16 ani – daca asta vrei. Sigur, poate sa fie dificil, poate sa pula mea, poate n-o sa mai ai timp sa iei premiul Nobel sau sa fondezi Microsoftul romanesc, dar e ok, are cine sa se ocupe si de alea, sunt si alte joburi care nu au nevoie de oameni care se dedica si zi si noapte si fac copii la 30 de ani ( ma rog, mai ales femei, ca barbatii, treaba lor).

 6. Romania are un numar mic de asistati social

  Ultima oara cand am citit despre asta, Romania falsifica datele astea, in sensul ca daca intrai in somaj, erai trecut somer 6 luni, dupa care nu mai apareai ca somer, chit ca nu munceai. Deci da, dar nu.

  Despre asta vorbesc. Atitudinea ar trebui sa fie alta, ca nu e nimic in neregula sa faci copii la 16 ani – daca asta vrei.

  Nu am nimic impotriva conceptului in sine – in definitiv, era ceva comun pe vremuri, mai ales la sat – dar cred ca in societatea actuala (si ma refer la bani, studii, cerinte, nu la mentalitate) iti cam futi viata (si, prin urmare, le cam futi viata si boracilor pe care-i faci).

  Am vazut suficiente cazuri de genul asta, dar inca nu am vazut un caz “fericit”, ca sa zic asa. Si nu din cauza ca “te arata lumea cu degetul”, ala e doar bonus.

  Ca sa fie clar, nu cred ca e “in neregula” sa faci copii la 16 ani din punct de vedere biologic. Insa nici nu cred ca mai poti pe urma cu un bebelus sa te tii de scoala, de un loc de munca serios, mai ales ca sunt cerintele alea (cautam tanar de 16 ani cu masterat si 20 de ani experienta). Si nici nu mi se pare ca traim intr-o societate in care sa iti permiti prea usor sa cresti un copil singura, pe barba ta, tinandu-te si de scoala, asa cum nu cred ca prea multi barbati (sau baieti?) care ar fi tatii unor astfel de copii ar ramane sa ajute prea mult la varsta aia. Poate or fi, dar daca exista…cred ca sunt exceptiile de la regula.

  Am avut doua cazuri de astea si in bloc si ambele (in ciuda sfaturilor si batailor primite) au pastrat copiii. Ambele au ajuns la prostitutie. La tara, la bunici, iarasi era plin de de-astea, dar ma rog, acolo mergea altfel treaba. Nu e nevoie sa detaliez, cred.

  Cum nu pot fi de acord cu ce spui tu, o las balta, mai ales ca nu prea ma priveste subiectul. Nu prea intentionez sa devin o mama singura de 16 ani in viitorul apropiat si nici nu prea cred ca le pasa acelor mame de parerea mea – asta daca-s capabile s-o citeasca.

 7. Deci da, dar nu.

  Nu le falsifica. Doar ca nu le inregistreaza si nu conteaza la asistati social, pentru ca motivul pentru care nu le inregistreaza e ca aia nu vin sa aplice pentru una din :
  1) Ajutor social
  2) Ajutor in obtinerea unui job sau reconversie profesional
  3)prelungirea somajului ( cat e posibil)
  —–
  Prin urmare nu sunt asistati social. In teorie ei traiesc in si din aer. In practica, au apartinatori care ii intretin, fie castiga bani ilicit, netaxati, fie nu mai sunt in tara – dar nu sunt asistati social.

  A falsifica inseamna aia sa vina sa se inregistreze / sa ceara asistenta sociala, sau una din alea de mai sus, iar autoritatile sa-i stearga cu guma. Am vorbit cu mai multi asistenti sociali care raporteaza datele astea si nu e cazul de-asa ceva, sunt interesati sa raporteze cat mai multi ca primesc ceva ajutoare de la UE. Dar nu pot s-o faca fara participarea persoanelor in cauza.

  dar cred ca in societatea actuala (si ma refer la bani, studii, cerinte, nu la mentalitate) iti cam futi viata (si, prin urmare, le cam futi viata si boracilor pe care-i faci).

  E greu de descris ce inseamna iti futi viata. Daca inseamna ca nu mai ai potentialul de a ajunge nu stiu ce, poate. Nu prea conteaza, majoritatea nu-l au oricum .
  Si oricum, ideea nu era, hai sa invitam toate adolescentele sa toarne un borac, era sa le sustina pe alea care vor, subliniat care vor. Iar prin sustina, nu spuneam intretina.

  Insa nici nu cred ca mai poti pe urma cu un bebelus sa te tii de scoala, de un loc de munca serios, mai ales ca sunt cerintele alea (cautam tanar de 16 ani cu masterat si 20 de ani experienta).

  Poti sa te tii de scoala cu bebelus. Stiu mai multi oameni, femei si barbati care au terminat facultatea cu copii nascuti. Nu dau nume, ca mai citeste tata si el crede ca am avut copii dupa ce am terminat facultatea. O sa zic de o colega de liceu care in anul 2 avea deja copil. Era un pic mai inteligenta ca mine si cel putin acum 10 ani catiga mai multi bani decat mine si decat majoritatea noastra.
  Stiu femei care au terminat liceul( seral, plm) cu copilul in brate si care au facut si facultate sau post-liceeala pe urma( foarte putine). Cele mai multe nu. Pentru ca :
  1) Au fost lepre -> intra la duci porcul la rau,dar poate nu bea.
  2) Nu ca n-au avut sprijin, ci piedici.

  In principiu situatia a fost cum o descrii tu,

  Am avut doua cazuri de astea si in bloc si ambele (in ciuda sfaturilor si batailor primite) au pastrat copiii. Ambele au ajuns la prostitutie.

  Acolo unde sfaturile primite mergeau mana in mana cu bataile, da, cam asa a mers treaba. Pula mea, la asa sustinere familiala, cred si eu, ce pula mea pretentii sa ai.

  Si nici nu cred ca ar trebui parintii sa fie obligati sa te sustina in vreun fel in schema asta, ca nu prea e obligatia lor sa-si creasca si nepotii . Ma rog, poate n-ar trebui sa iti puna piedici, macar atat.
  Dar cu siguranta, treaba statului nu e sa puna piedici, “ca stie el mai bine”, si macar i cazurile unde exista sustinere familiala sa poata merge treaba bine.
  Iar daca e interesat de copii si de educatie asta e un lucru pe care il poate face.

  E doar o eticheta perimata treaba asta cu dar vaaai , daca faci copii nu mai poti sa faci scoala, nu mai poti sa faci nimic. Daca vrei, poti. Cu eforturi,
  Asta e problema celor mai multi – efortul.
  Desigur, orice sustinere ajuta, ca reduce nevoia de efort.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.