Paralel cu răbdarea

Cândva eram un om foarte-foarte răbdător. Nu știu exact când, că nu îmi aduc aminte, de fapt cred că așa îmi place mie să spun, răbdarea pentru mine e un concept mult prea abstract ca să îl înțeleg complet.

Dar ce știu e că am din ce in ce mai puțină. Și nu-i neapărat bine.

De ceva vreme afișa cântarul 888 când mă suiam pe el și oricât m-am îngrășat iarna asta, bănuiam că nu îl dau încă peste cap.

Zic că probabil trebuie să schimb bateria. Nu azi, nu mâine, dar o schimb eu. Într-o zi cumpăra soția una, îl desfac in grabă , o montez și gata.

Mă sui pe el și nu merge. Fuuutu-i morții mă-sii – zic, s-a stricat și am dat banii degeaba pe baterie. Nicio problemă, îl arunc și cumpăr altul.

Iute la mânie și degrabă a da comanda pe amazon, mă duc, aleg, când să plătesc mă gândesc că totuși acuma nu mai afișează 888 , acuma nu se mai aprinde deloc.

Poate am pus eu bateria invers, poate – baag pula, comand altul acum! Nu îl mai desfac eu inca o dată să verific asta.

Noroc cu demonul zgârceniei care șade paznic pe umărul din dreptul mâinii de dat, care-mi spunea:

-Hai, coaie, fă un efort. Ia șurubelnița și mai desfă-l o dată, măsoară-l că de aia și dat 15 lire pe apăratul de măsură ca sa masori o baterie de juma’ de liră , să nu o schimbi dacă nu e nevoie. Hai, nu da încă 15 aiurea pe cantar.

-Futu-i zgarcenia morților… cumpăr altul acum! AM ZIS!

-Bă, pulică, sunt 15 lire, știi că îți mănânci din cur la din astea, lasă fițele, hai, ia șurubelnița aia.

Și o iau așa în scârbă și nervi și văd că bateria era pusă bine, dar nu dezlipisem hârtia care o ține să nu se consume nemontată și cu semnul anti copii pe ea.

Nici nu știam că are așa ceva.

Nu-i deloc amuzant…

4 Replies to “Paralel cu răbdarea”

 1. Chiar ai fost amuzant în lupta cu demonul zgârceniei ! Și, dacă tot ai desfăcut-o, n-ai măsurat-o și tu? Ca să se justifice investiția 🤓

  Mda, și pe mjne mă amuză cum suntem noi, bărbații: ne luăm scule ca să… ceva. Stau cu un pistol de lipit prin cămară folosit doar de 2 ori de când l-am cumpărat. Sau un aparat de măsurat tensiunea prin portbagaj, pe care l-am folosit de vreo 5 ori în 10 ani. O daltă pt. beton pe care n-am folosit-o încă, dar mi-am luat-o ca să nu mă mai împrumut la frati-miu dacă am nevoie ș.a.

  Apropos de aparat de măsurat: bine că m-am dotat și cu o șurubelniță cu rezistență, care îți indică prezența tensiunii, căci altfel mi-o luam rău. Am vrut sa montez niște aplice noi la casa de la țară renovată acum câțiva ani de un vecin priceput la toate. Ăla mi-a făcut și instalația electrică. Desfac siguranța ca să opresc curentul, pun aparatul de măsură pe ambele fire, zero volți pe AC, perfect, hai să mă apuc de dezizolat firele. Bai nene, îngerul păzitor mi-a dat gândul să încerc și cu șurubelnița aia de tensiune, că nu mă costă nimic încă 30 de secunde, deși logica îmi zicea ca pierd vremea. Și… aveam tensiune pe unul dintre fire! Stam și mă gândeam cum s-o putea, pe unde o veni curentul dacă scosesem deja siguranțele, apoi am realizat că bolovanul ăla de meseriaș pusese siguranța pe nul, nu pe fază!!! D’aia la măsurătoarea cu aparatul imi arăta 0 volți, că nu avea pe unde să plece curentul, dar dacă aș fi apucat zdravăn cu degetele să desfac banda izolatoare de pe fază, cam clănțăneam ceva… C’așa-i cu curentul alternativ, o mai ia și spre pământ prin carne, nu doar prin sârme. Deh, bună și fizica aia din școală la ceva.

 2. De aia mai nou se pune nul de protectie ( impamantare) si la instalatia de iluminat. Coroborat cu siguranta diferentiala, desigur. Nu, nici eu nu am impamantare la becuri, nu o spun superior.
  Altfel, daca nu stateai descult pe podea, probabil ca nu te curentai oricum.
  Personal, din motivul asta prefer sigurante bipolare, sau varianta ieftina 1P+N ( desi astea-s niste cacaturi), dar ca sa acopar genul asta de incompetenta.
  Bine, eu cand lucrez, de regula desfac siguranta generala, care-i bipolara.
  De regula… 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.