O idee gândită la băutură: Cred că aveam nevoie de o pandemie

Am citit deunăzi un articol despre patternuri comportamentale ( îl recomand, dacă vă plictisiți) sociale din timpul pandemiilor. E un raționament bazat pe teoria evolutiva a jocurilor (EGT), am studiat un pic în liceu la programare despre asta, dar nu intru in detalii.

Am să las la o parte ce zice articolul, scris prin septembrie anul trecut, care descrie binișor comportamentul maselor, cât și comportamentul de management politic, după ce desprind doar două idei :

E un aspect normal ca inițial să ai free-raiders, oameni care nu se supun sacrificiilor ( regulilor ) , pentru a culege doar beneficii, câtă vreme sistemul nu este regulat central ( am mâna sus), iar pe măsură ce ”jocul” pedepsește judecâtorii cinstiți și angajați, ai situații destabilizatoare de ”pedepse antisociale”, adică sancționarea celor care cooperează, până când jocul evolueaza în rezultate defectuase, moment în care ”free-raiderii” și rebelii sunt forțați fie să coopereze fie să colapseze sistemul. După care intervine faza de adeziune la cooperare în momentul în care investițiile răsplătesc investitorii. Din păcate sistemele lăsate perfect liber nu au garanția că păstrează masa critică de cooperare și nu colapsează. De aia vedeți și intervenții de la guverne, care chit că nu au neapărat sens științific, cu legătură la rezultatele interdicțiilor și penalităților impuse, stimulează în mod abstract uniunea și cooperarea și penalizează comportamentele antisociale.

Astea s-au făcut diferit de la țară la țară, în UK cu șpăgi de stat acasă, în România cu bătaie și pișat ( la propriu pe oameni), dar s-au făcut, că să nu credeți că ăștia care ne mână ca pe oi sunt chiar atât de proști. La astea se pricep un pic mai bine decât la medicină, că modelul e vechi și relativ universal, n-are nevoie de cercetare.

Acuma că ce m-a lovit în cap de cred eu că aveam nevoie de o pandemie. Pandemia asta, până la urmă, a schimbat niște lucruri în cooperarea umană, în retribuție, în apreciere ( nu luați seama la proștii care strigă huo către ăia de la ATI. România a avut vreun milion de cazuri înregistrate și n-au fost toate ușoare. Uk vreo 4 milioane și ceva. Toți oamenii ăștia au învățat ceva, un pic, luptându-se cu boala, chit că tot proști sunt, chit că picul ăla e mic, dar negreșit ceva-ceva a învățat fiecare.

Lucrurile ăstea nu se văd acum imediat, dar vor acționa ca ceea ce ne place să numim ”școala vieții” , cu care se laudă toți proștii atâta că mai degrabă n-o au.

După mintea mea omenirea era de câțiva ani buni culcată pe-o ureche și devenea un gradual mai proastă. De regulă, după încercări, oamenii ( orice cireadă de organisme capabile să învețe ceva), una că devin colectiv un pic mai inteligenți, mai aplecată către cercetare și progres, un pic mai mult pe investiții abstracte decât pe ce bag în gură și ce trag e pulă.

Iar pandemia e pe undeva mai bună decât un război, e mai în spiritul actual nedistruptiv, cu costuri suportabile, care permite construcția pe infrastructura existentă, nu recurge la tabula rasa în ceea ce privește geografii și popoare.

Raționamentul meu e unul abstract de tipul ”ce nu te omoară…” și mă uit la diverse perioade din istorie pentru a valida asta. Singura condiție este aia din articolul citat inițial, ca treaba asta să continue către bine, nu să ne adâncim în nerezolvare și negație -> căci atunci vom fi fiecare pentru el, încătușați în pragmatisme ieftine.

5 Replies to “O idee gândită la băutură: Cred că aveam nevoie de o pandemie”

  1. Era de asteptat, de la ultima criza trecusera peste 10 ani. Toti se uitau de unde apare scanteia. Deja de prin 2018 erau voci care ziceau ca uite ca n-a mai fost nimic de dupa 2008 incoace. Bine ca n-a fost razboi, covid chiar a prins bine pentru sclavetii de rand. Fix inainte sa incepa covid bagasem demisia la unii ca si-au schimbat sediul si nu plusau nici la salariu si nici work from home. Cum am ajuns la ailalti,2 luni am prins la birou restul acasa. Si acum vreo 2 luni incepusera si aia ca …mda… v-ati cam luat lumea-n cap, sa vedeti cand ne intoarcem la birou in mai-iunie… sa vedeti voi, hai mucles si demisia again … si se pare ca am mai tras inca vreo 2 de acolo dupa mine asa ca sa ma pis pe proiectele lor :p Momentan aici unde aterizai o frec de doua luni pe mai multi bani si munca mai putina. Ba chiar s-ar putea sa mai invat cate ceva lucruri noi; nu se aude nimic de intors la birouri. Eh acum 2 ani daca ziceai cuiva d-astea daca nu erai programator/developerici sau SAPator radeau de tine. Acum e norma si pt aia mai lowbies. Poate s-o schimba ceva si prin alte parti sa nu te mai cheme peste atata amar de apa…

    Covidul asta pentru unii a fost best thing ever. Ma asteptam sa cada preturile la imobiliare sau la terenuri. De unde… aproape higher than ever. Mai mai ca ajung 2008 din urma in curand.

  2. Colapsul e generat de lipsa resurselor când atitudinile cooperante nu aduc nici un câștig. Îmbunătățirea apare când sunt resurse abundente și furatul aduce un profit mic. În criza asta am avut suficienta faina, hârtie igienica s vaccinuri deci vom fi mai cooperanți și înțelepți. Vom vedea cum e următoarea criza, aia cu datorii moștenite din 2008 și covid.

  3. “Toți oamenii ăștia au învățat ceva, un pic, luptându-se cu boala, chit că tot proști sunt, chit că picul ăla e mic, dar negreșit ceva-ceva a învățat fiecare.”

    Nu sunt convins suta la suta. Iar daca au invat, picul ala e nesemnificativ. Cateva exemple:
    1. Multimea imensa care foloseste Covid App prin care poti sa primesti un arest la domiciliu si prin care nu ai nimic de castigat. Covid App identifica gena prostiei.
    2. Facutul testului Covid cand nu ai nevoie de el sa calatoresti sau pentru altceva. Daca iti iese pozitiv anunti autoritatile si intri in arest la domiciliu. Alt marker al genei prostiei
    3. Purtatul mastii cand nu este cerut prin lege. Este ca si cum ar scrie idiot pe tine. Vizibil la inceputul pandemiei cand masca nu era obligatorie si acum prin purtatul mastilor gen ffp2, necerute prin lege. Vrei sa stie toata lumea ca esti imbecial si ti-ai pus o eticheta mare pe bot.
    4. Sa te iei de alti care nu poarta masca desi respecta legea sau ma rog se strecoara printre portitele ei. Cum ar fi intr-un mijloc de transport in comun cand bei sau mananci sau la un loc de joaca in aer liber. Eu pe un zbor de 2-3 ore port masca numai la decolare sau aterizare. In rest cafele cu inghitituri mici.

  4. Imi este clar ca am gresit si ca sunt si indivizi ca tine care n-au invatat mare lucru. Nu-i nimic. Mai e timp, ca pandemia nu pleaca maine de aici.

    1. Nu neaparat. Stiu ce zici, dar sa fii solidar unei situatii nu e neaparat prostie. Din arest la domiciliu nu ai nimic de castigat individual, dar daca ai intrat in contact cu cineva si nu ai mijloc de testare elimina niste riscuri pentru restul lumii. Sigur, eu nu folosesc asta, dar nu-s neaparat cel mai responsabil social individ.
    2. Dimpotriva, e tot un act de responsabilitate sociala. Cel mai bine ar fi ca atunci cand te testezi si iesi pozitiv sa informezi si persoanele cu care ai intrat in contact. Da, e arest la domiciliu, dar daca ala cu care ai intrat in contact iti spune ca e pozitiv, poate ai timp sa te feresti sa n-o dai la ai tai. Un exemplu simplu din datele culese de la cunostinte. O baba a luat carcalacul de prin satul ei, si-a primit familia in vizita, ca nu s-a testat nimeni. Pe urma a avut ceva febra si a chemat alta baba vecina sa-i faca o frectie. Toti bolnavi. Gineri-sau a murit. Cred ca daca ar fi stiut i-ar fi anuntat, ca nu cred ca intentiona sa isi omoare familia.

    3. Dimpotriva. Daca oamenii ar fi purtat masca nu era nevoie sa fie ceruta de lege amenzi , etc.

    4. Sa te iei de altii care nu poarta masca, da, e o idee proasta daca nu esti organ, ca poate iti fut una in bot. Atitudinea corecta e sa suni la politie si sa anunti ca cineva nu respecta legea.

    Eu pe un zbor de 2-3 ore port masca numai la decolare sau aterizare. In rest cafele cu inghitituri mici.

    E ca centura de siguranta? Daca te prabusesti vrei sa ai masca la gura?
    Altfel, foarte rau, daca as fi asezat langa tine as semnala echipajului situatia si as cere sa ma mute de langa tine, daca nu te pot ajuta sa te conformezi.

    Sa porti masca nu e pentru tine. Sau ma rog, poate fi, dar nu ne intereseaza, daca tu iti permiti riscul de a te imbolnavi si a nu-ti lua masuri de precautie, oricat de precare ar fi ele, e treaba ta. Dar fata de ceilalti, nu prea mai e asa.
    In aer liber sau intr-un spatiu unde se pot regla cat de cat distantele, daca am o problema cu faptul ca prezenta ta acolo poate fi riscanta pentru mine, am sa port eu masca, incerca sa ocolesc etc.
    Intr-un spatiu aglomerat, adica un avion, in care stam unul langa altul, nu ajuta la fel de mult sa port doar eu masca, ca distanta dintre noi e prea mica.

    *Sunt si eu curios, daca-mi poti spune, cum ai ajuns pe site-ul asta?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.