Banii de Zanzibar, banii de tigari

Am mai zis ca am renuntat sa fumez de prin 2005. Iar aici nu scriu ca sa militez impotriva fumatului , sau pentru o lume mai sanatoasa. Pentru ca ma doare fix in pix de sanatatea voastra. Gen , cu cat muriti mai multi, cu atat ne mai rarim o idee.

Scriu doar ca sa ma laud , sa va scot ochii si sa va explic unora dintre voi cat sunteti de prosti. Nu , nu acelora care fumeaza ca asa  vor ei si le place. Ci alora care spun, ca sunt saraci , nu-si permit, dar fumeaza “pentru ca nu se pot lasa ” si pula mea. Ca ei au incercat sa se lase dar nu merge.

Am inceput sa fumez de la ~6 ani. Ba cred ca 5, daca e sa fiu sincer, ca 6 ani avea un vechi prieten  partener de tigari si de tortura, cand ne prindeau parintii. Ca deh, asa era educatia p-atunci.

Si-am tot fumat , cu toata opozitia  parinteasca , cu tigari stinse in palma , cu jar din soba in palma , cu batai , cu lucruri pe care nu le pot spune aci , ca nu sunt demne , nu pentru mine acum ( ma doare in pula) ci pentru parintii mei. M-am mai lasat din cand in cand, cate-o perioada.

Din scoala generala am militat pentru dreptul omului pentru a fuma. Si mi-am luat-o in freza si p-acolo de la cadrele didactice. Cum pula mea credeti voi ca se facea educatie acu’ 20 de ani…

Chiar si acum militez pentru dreptul omului pentru a fuma , pentru a trage pe nas, a-si baga in vena si , in general , pentru a se sinucide cum vrea pula lui si cum stie el mai frumos. Si nu, nu-mi place ca suntem fortati sa traim intr-o lume sterila , fortati sa fim sanatosi si sa inducem costuri minime pentru sistemele de sanatate. Pe principiul asta , la cati bani  le dau , ma simt dator sa fumez 3 pachete de tigari zilnic , numai in spatii inchise pline de nefumatori.

Eu am ales sa nu mai fumez din cateva motive simple care n-au cum sa reprezinte pe toata lumea.

Ca imi iubesc femeia si ca mi se parea absolut aberant si incorect ca un nefumator sa locuiasca in aceeasi casa cu un fumator. Eu n-as fi facut-o. Sa fi fumat ea si eu nu, i-as fi spus clar :” sugi pula cu tigarile tale , bagati-le in cur si pa! ”

Ca mi se parea si inca mi se pare horror mirosul de fum din casa , din haine si din piele. Bah , urat. Si ala din haine  dispare la spalat , ala din casa , nu dispare cu lunile , daca fumezi in casa, dar ala din piele… Poti sa faci baie si ce vrea pula ta, cand duhanesti un pachet+ pe zi mirosi a tabac si dimineata cand te trezesti.

Ca stiu ca tigarile fac rau si nu imi imaginam cum ii pot explica unui ( pe atunci) viitor copil : “coaie nu fuma , ca nu e bine ” in timp ce tragi din tigara. Tata  a incercat si n-a reusit. Degeaba s-a lasat pe urma, n-a mers cum a  vrut el.

Restul de mizilicuri gen  dinti galbeni , respiratie mai grea , flegma in gat de nici dupa 10 ani n-am scapat complet,  gust diminuat….astea nici nu le iau in calcul ca sincer , erau  nesemnificative , ca factori de decizie.

Si ca sa fie clar, chiar daca titlul este pervers , eu nu m-am lasat de tigari din cauza banilor. Adica pe vremea mea  tigarile erau ieftine mon cher. Ultimul pachet a costat undeva pe la 37 de mii de lei, parca.

Dar sa vedem ce e cu titlul. Imi aud vorbe ca coaie  esti zeu, ai bani de plecat in Tanzania , sau vezi ba , in loc sa iti iei masina  noua , sau “te tragi numa-n luxuri …sau…sau…

Ce  e drept ,~3000 EUR (2200 hotel + zbor FRA-ZNZ , ~450EUR zboruri OTP-FRA ( luat pe mile , dar atat ar fi fost pe bani) , + ~200 EUR vaccinuri si tratament de malarie)   pentru o vacanta in doi e un lux numai pentru Romania , altfel banuiesc ca e o suma normala, daca esti o familie dintr-o tara cu apa calda.

Si-acu sa le raspund alora cu masina. S-o sugeti. Prefer oricand sa dau 3-5 000 pe vacante pe an , decat rata la masina.

Si-acu din nou cu tigarile. Da coaie , chiar e din banii de tigari. In vremurile mele de glorie fumam 1 pachet de Kent pe zi. Minim. 15*365 =  5475 lei, la pretul zilei. Asta face cam 1250 de EUR. Dar cum si nevasta are dreptul la un pachet de tigari, 2500 de EUR pe an . Si ca sa o parafrazez  zic  ca ar fi fost bine daca ne-am fi apucat si de droguri.

Fumeaza orice familie de cocleti care lucreaza pe salariu minim sau un pic mai mare decat minim  cate un pachet de tigari pe zi? Fumeaza. Ar putea sa mearga la plaja 1 data pe an pe o insula exotica? Mentionez ca erau si oferte mai ieftine !

Eh si-aici cand e sa dati raspunsul la intrebarea asta  vi se rupe filmul, ca incepeti sa va cacati pe voi. Exista un singur tip de raspuns pe care pot sa il respect si e ala gen:

“Bah , dar sugi pula ,mie imi place sa fumez si eu asta vreau sa fac”. De acord. Nu ma iau de tine cu vrajeli, gen , esti prea sarac sa fumezi , nu , nimic. Coaie , asta vrei, asta faci si la revedere. Eu zic ca e mai misto sa mergi in zanzibar decat sa fumezi , daaaaar, pula mea , si eu am fetishurile mele.

Orice alte raspunsuri gen :

” Dar ce, coaie , tu pui toti banii aia de-o parte ? Ca se duc pe alte chestii”

sau

“Stai coaie ca uneori fumez mai putin ”

sau

” nu pot sa ma las de tigari un an”

sunt harneli obosite si va spun sa o sugeti fie si doar daca va ganditi la asta.

Calculul e simplu: Astia sunt banii pe care voi ii dati pe tigari, iar eu pe vacante , pentru ca asta vreau sa fac. Sigur , odata ce nu ii fumezi ai putea sa aloci banii aia la altceva , ca doar sunt ai tai , sau  ai putea sa ii dai pe alte cacaturi la fel de nefolositoare, ce pula mea imi pasa mie ce faci tu cu banii tai.

Ideea e simpla:  Ii ai – din moment ce iti iei tigari de ei. Nu stiu pe nimeni sa fi luat tigari cu credit bancar si chiar si asa!  Ii cheltui pe tigari.  Daca nu ai fuma ,i-ai cheltui fireste pe altceva. Altceva ala poate sa fie o vacanta pe an, sau ce iti doresti tu mai mult.

Asa ca nu-mi rupeti pula ca ce saraci sunteti voi si nu va permiteti o vacanta , decat daca cumva nu va permiteti nici sa fumati. Daca mai aud un fumator  ca-mi spune ca el nu are bani de d-astea ca are salariu mic , iar la 10 minute imi spune ca ar vrea sa se lase dar nu poate ii sting tigara in cur. Asa ca grija ce vorbiti in preajma mea.

 

 

 

 

 

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
IM
IM
9 years ago

Imi place sa fumez. Maine as inventa tigara sanatoasa daca as avea timp. Doar pentru placerea de a fuma. Am renuntat dupa studentie la fumat din multiplele motive pentru care sa nu. La fel de natural si de simplu cum am inceput sa fumez. Nu m-am urcat pe pereti ba chiar m-a flatat sa constat dupa o vreme ca pot sa alerg lejer 7-8 km fara sa-mi scuip plamanii afara. Fumez o tigara pe luna, de dragul de a fuma.. Si atunci mai mult din nostalgie. Ma duce cu gandul in spate la cum eram atunci. Si mai fumez cu… Read more »