Știrea zilei cu libertatea de exprimare

Pentru mine, cea mai importanta știre a zilelor astora e condamnarea penala – la inchisoare – a lui Dani Mocanu ( ca daca nu iau eu partea maneliștilor, cine s-o faca) pentru ceea ce eu cred ca e arta si exprimare libertate.

Asta e piesa ( vizionabilă cu restrictie de vârstă) și o să dispară de tot, dacă hotărârea curții de la Pitești se va pune în aplicare.

Piesa începe așa: ”Sunt Dani Mocanu și vreau să vă povestesc, din trăirile mele, despre o curvă, să-i zic așa, că altfel n-am cum…” .

Articolul de cod penal în baza căruia a fost condamnat este 369 din noul cod penal.

Incitarea publicului, prin orice mijloace, la ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Categoria de persoane care poată fi asimilată d-aici este ”curva”. Chit că piesa începe cu ”o curvă”, nu o categorie, face referire la categorie, pe refren, de mai multe ori.

”O curvă dacă-ți iei, s-o ții în locul ei, să n-o lași să gândească, să-i pui stop la idei. Să nu îi dai valoare, decât ca la un câine ( nota mea – remarcați gramatica OK), n-o duce la restaurant, ține-o în cas’ pe pâine”.

Instanța zice : ură și discriminare împotriva femeilor. Nu femeile sunt categoria reprezentată în piesă, ci o categorie de femei.

Altfel, da, piesa conține aspecte de obiectificare a femeii, mai conține referințe la trafic de persoane și proxenetism.

Dar ceea ce ignoră justiția e că piesa și se vede în videoclip e o simulare. E o ficțiunie, chit că ar putea fi inspirată din realitate, că nu-i știu eu viața ăluia.

Dani Mocanu, artistul e un ”personaj” – povestitorul, femeile din clip sunt personaje, curva din povestea lui tot personaj. Instigarea de care vorbește justiția e trăirea personajului , reflecția lui care urmează unei povești. Un personaj nu are oblijația să se ridice la standarde de etică, să respecte legi – altfel ne băgăm pula în el de comunism, pentru că libertate de exprimare.

Pe de o parte intanța reține noțiunea de artă și producție comercială, întrucât ia act de suma câștigată, întrucât dispune confiscarea.

În baza art. 112 alin. 1, li. e C.pen. dispune confiscarea specială a echivalentului în lei de la data plăţii, a sumei de 34.136 de dolari americani. Î

Sper sincer să facă apel și sper să câștige. Nu că-mi pasă dacă face pușcărie sau nu, că nu-s fan Dani Mocanu ( muzica lui e prea simplă) , deși îmi plac câteva piese și clipuri amuzante ( Am bani de ma enervează e deja clasică), dar e vorba de principii.

4 Replies to “Știrea zilei cu libertatea de exprimare”

  1. Doar o amenda e un fel de a spune faptul că i s-a contopit condamnarea ( ca e amenda penala ) cu una mai veche unde avea cu suspendare , si i s-a transformat pedeapsa in executare.

    Repet, problema e una de principiu, e condamnata libertatea la exprimare si arta, asa cum e ea, ma doare in pula de aspectul de detaliu si cata puscarie face tipul ala.

  2. #CorectitudinePolitica

    Aveam o discutie pe o tema similara acum cateva zile si concluzia a fost ca va fi mai RAU decat pe vremea comunistilor cu cenzura datorita pc-ului pulii. Comunistii au incercat sa impuna cenzura, corectitudinea polictica cel mai probabil va reusi. Ar fi amuzant daca Rusia si China vor ajunge bastioane ale libertatii de exprimare (exceptand impotriva statului, bineinteles) :))

  3. Daca va fi mai rau, a fi doar pentru ca acceptati asta si ca va deranjeaza libertatea de exprimare, atunci cand e impotriva voastra si a ceea ce credeti si acceptati genul asta de ingerinte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.