Să ridice primul piatra

N-o urmaresc pe tanti, m-am uitat un pic in 2020, ca era la moda si am decis repede că ma plictiseste umorul, că e același stihl. Dar acum, ca am văzut mesajul cu librăria și editura, dar mai ales reacțiile am rulat cateva clipuri de-ale duduii să-nțeleg ce-o mână în luptă.

Nu-s neapărat de acord cu ce spune, în special cu partea cu ~hai să-i fraierim pe șefii la lume și să ne vaccinăm / testăm din pix. ~ chestia asta, nu prea ar avea cum să iasă bine. Da-n fine, ar fi fost românește așa, da.

Pe de altă parte, are profundă dreptate cu privire la faptul că ne este afectată abuziv libertatea de a ne trăi viața, de a călători și cu privire la faptul că e o turnură comercială exploatată în pandemia asta și că regulile nu-s neapărat logice, sau justificate științific, ci mai degrabă politic, sau alese empiric, sau statistic. O să realizăm la un moment dat cât ne costă treaba asta. Poate.

Punctul ei de vedere speculează că majoritatea impune regulile, SAU trendul de opinie. Și local, nu-i neapărat fals. Adică, dacă cei mai mulți români nu s-ar vaccina , nu ar putea fi discriminați. În mod normal nu ar trebui discriminați oricum, dar nu așa funcționează majoritățile. Nu e valabil în general, că poate pot dicta românii să nu se vaccineze la ei în țară, dar nu-i musai c-o să-i și primească pulea de cum vor să iasă din țară.

Prin urmare înțeleg de ce, având o tabără în scindarea asta, reacționează cu privire la o companie care stimulează vaccinarea cu cărți.

În ciuda stilului ei virulent și cam de bordură pentru o doamnă, mesajul e împotriva vaccinării mai puțin agresiv decât al altora dintre influencerii ăștia care-s confortabil de urmărit, că nu vă strică biasul. Apelează la libertatea de decizie a fiecăruia.

Ceea ce fac librăria și editura reprezintă mișcarea lor de imagine și PR susținută prin activism social . Probabil pentru vânzarea lor de cărți e OK, o să câștige fani. Eu unul n-am o părere sau alta despre marketingul de genul ăsta.

Dar mă întreb, etic, e un teren sigur?

NU ȘTIM cât de bune or să fie vaccinurile ăstea. Bazându-ne pe experiențele cu privire la vaccinuri eu aș paria 5 lei pe cotă 3 la 1 că-s OK, mai bune decât nimic. Dar este, momentan, mai mult un pariu decât rezultate. Da, s-au făcut studii, pe perioade restrânse , cu expunere limitată, în perioade în care nu au existat foarte multe mutații majore. Singurele rezultate remarcabile sunt momentan in Israel. Să vedem dacă rezistă.

Dacă se dovedește că da, gașca de închinători la apostolii științei se pot bate cu pumnii în piept că au avut dreptate. Dacă se dovedește un succes mediocru sau un eșec ( care probabil ar fi mermelit în media să pară că nu-i așa rău , gen ”mai facem vreo 15 rapeluri și-o să fie bine” ), cine dintre provaccinștii ăștia agresivi vor avea coaie să dea cu basca de pământ, să recunoască c-au crezut în vițelul de aur și să-și aștepte lapidarea împăcați ? Cum te raportezi la răul făcut.

Eu, dincolo de familia imediată cu care discut, dar nu am impins , cerut nimănui, nu-mi prea permit să fiu profetul vaccinului anticovid. Remarc că, în general, cetățenii din națiunile civilizate și cu IQ mai mare îl vor, chiar și cu nesiguranța eficienței și întreruperile generate de efecte secundare suspicioase. Țările ăstea sunt mai civilizate pentru că au înțeles beneficiile cooperării și efortului de grup. Civilizație nu înseamnă neapărat libertate mai multă sau instinct de supraviețuire mai bun.

Consider că statul are datoria de a face propagandă pentru vaccinare , în general pentru soluțiile pe care le propune. Companiile private pot face activism și propagandă și ele , dar sunt unele riscuri la care se expun.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Doru Vlad
Doru Vlad
2 years ago

Băi soția mea care e fiz pe asta cu meseria a zis ca vaccinare ăsta a fost împins într-un mod in care cu 3 ani in lume toți implicați ar fi zis ca e imposibil, ilegal, imoral, etc. Tot ea a fost printre primii vaccinați in Ct. Că altă soluție nu prea e decat cea naturala si aia nu ne place. Momentan vad ca vaccinul funcționează devreme ce persoană pozitivă duapa vaccinare în izolare a facut zilnic 5Km de bandă. La e deja sunt vorbe de genul o pozitivare la 3 luni de muncă pomană curată!

Cristi
Cristi
2 years ago

“Singurele rezultate remarcabile sunt momentan in Israel.”
Da, ati vazut? Cum au terminat de vaccinat, cum a inceput razboiul. Ma gandesc sa nu ma mai duc miercuri la rapel 🙂

catalinx
catalinx
2 years ago

Asta pentru ca vor si palestinenii sa fie vaccinati.