Debirocratizare: E bine, dar mai trebuie

Dacă se aprobă proiectul ăsta legislativ teoretic nu mai ai nevoie de cazier si o mie de documente. De la anu’. De la 1 ianuarie.

Problema e ca institutiile nu or să aibă cum să preleveze documentele ăstea. Adică ar avea, dar e complicat, presupune muncă, extrapersonal, etc. Până una alta nu or să aibă. Și probabil că o să înceapă cu o amânare / derogare.

Dacă nu, soluția ailaltă va însemna verificări mai puține, ceea ce, în principiu e bine, dar o să ducă la o sumă de căcaturi și procese, că în România nu se sancționează falsul și înșelăciunea.

Sau, ne vom umple de declarații pe propria răspundere – eventual legalizate la notar, că pula mea.

Gen: Să zicem că pentru un act ai nevoie de o sentință judecătorească. E emisă de stat, nu au voie să ți-o ceară, trebuie să existe și să se descurce cu ele. Dar ar putea să te ună să dai declarație pe propria răspundere că sentința aia prevede ce spui tu și eventual să legalizezi declarația. Lucru care ar fi o mârlanie, dar se practică, am să revin eu în alt context.

6 Replies to “Debirocratizare: E bine, dar mai trebuie”

 1. E un mare căcat. Avem un sistem relativ funcțional care dorim sa il schimbăm cu ceva mai bun doar teoretic ca in practică nu avem nimic implementat să facă cheetia aia funcțională. Si uite așa or să apară tot felul fe soluții cretine care o să implice mult timp pierdut și șmecheri care sa profite de toate golurile create.

 2. Asta e disfuncțional? Boss sa vezi ce monștri or sa se nască cu noua lege! Da acum e de căcat că vor o mie de acte dar stim si de ce se cer actele alea. Si nu e ca si cum legea asta face că motivele sa dispară.

 3. E la presedinte, deci mai sta intr-un pix.
  Totusi, ce spune legea, este ca nu iti mai cere copie dupa ceea ce ti-a dat deja alta institutie (asta nu te scuteste de actele initiale pentru a face rost de documentul respectiv), dar, iti solicita acordul expres ca sa ceara copia de la institutia aia.
  Ergo… daca nu faci tu copie (conform cu originalul), fac ei copia pentru tine, electronic si in plus… oare va fi o foaie unde vei semna “in bulk” pentru toate actele pentru care iti dai acordul sau va fi cate o foaie per act de acord? (acelasi numar de hartii). Oare ce inteleg ei prin “serviciu public”?
  Sa dau exemplu o autorizatie de constructie?
  Sau sa luam ceva mai simplu, gen buletin, pardon, CI. Tot iti trebuie “act de spatiu”, ca-i de la notar, cerere de emitere sau chitanta ca ai platit. Ai putea sa scapi aici de copie dupa certificatul de nastere si/sau cel de casatorie/divort (dupa caz). Alt beneficiu? Ah, ca-i scapa pe uituci sau pe cei care nu citesc? Probabil.
  Parca vad ca vor mari termenele de emitere a actelor respective pe motiv ca n-am primit actul X de la institutia Y.

 4. Parca vad ca vor mari termenele de emitere a actelor respective pe motiv ca n-am primit actul X de la institutia Y.

  Pai asta e musai, la mintea cocosului, primul tertip care mi-ar trece prin minte ca sa nu imi fac treaba,daca m-ai angaja la stat. Sa aruncam pisica.

 5. Eh probabil nu va fi gratis asta – vor fi niste contracte grase numai bune de jumulit. 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.