Debirocratizare: E bine, dar mai trebuie

Dacă se aprobă proiectul ăsta legislativ teoretic nu mai ai nevoie de cazier si o mie de documente. De la anu’. De la 1 ianuarie.

Problema e ca institutiile nu or să aibă cum să preleveze documentele ăstea. Adică ar avea, dar e complicat, presupune muncă, extrapersonal, etc. Până una alta nu or să aibă. Și probabil că o să înceapă cu o amânare / derogare.

Dacă nu, soluția ailaltă va însemna verificări mai puține, ceea ce, în principiu e bine, dar o să ducă la o sumă de căcaturi și procese, că în România nu se sancționează falsul și înșelăciunea.

Sau, ne vom umple de declarații pe propria răspundere – eventual legalizate la notar, că pula mea.

Gen: Să zicem că pentru un act ai nevoie de o sentință judecătorească. E emisă de stat, nu au voie să ți-o ceară, trebuie să existe și să se descurce cu ele. Dar ar putea să te ună să dai declarație pe propria răspundere că sentința aia prevede ce spui tu și eventual să legalizezi declarația. Lucru care ar fi o mârlanie, dar se practică, am să revin eu în alt context.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
6 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Doru Vlad
Doru Vlad
2 years ago

E un mare căcat. Avem un sistem relativ funcțional care dorim sa il schimbăm cu ceva mai bun doar teoretic ca in practică nu avem nimic implementat să facă cheetia aia funcțională. Si uite așa or să apară tot felul fe soluții cretine care o să implice mult timp pierdut și șmecheri care sa profite de toate golurile create.

Doru Vlad
Doru Vlad
2 years ago

Asta e disfuncțional? Boss sa vezi ce monștri or sa se nască cu noua lege! Da acum e de căcat că vor o mie de acte dar stim si de ce se cer actele alea. Si nu e ca si cum legea asta face că motivele sa dispară.

kd-
kd-
2 years ago

E la presedinte, deci mai sta intr-un pix. Totusi, ce spune legea, este ca nu iti mai cere copie dupa ceea ce ti-a dat deja alta institutie (asta nu te scuteste de actele initiale pentru a face rost de documentul respectiv), dar, iti solicita acordul expres ca sa ceara copia de la institutia aia. Ergo… daca nu faci tu copie (conform cu originalul), fac ei copia pentru tine, electronic si in plus… oare va fi o foaie unde vei semna “in bulk” pentru toate actele pentru care iti dai acordul sau va fi cate o foaie per act de acord?… Read more »

Stropic
Stropic
2 years ago

Eh probabil nu va fi gratis asta – vor fi niste contracte grase numai bune de jumulit. 😀