Ultrascurt: Rant cu de ce nu vreau Windows 11

  1. Pentru ca mi se bagă pe gât. Mi-a apărut de 3 ori că ”this computer can run Windpws 11” ca popup in bara de notificări și că să contactez vendorul ca să… how about muie.
  2. Pentru că vine după Windows 10. Știu că ăsta nu e un argument solid, dar după Win 98 SE a venit Win Millenium / 2000 – gunoi. Dupa Win XP a venit Vista, dupa Win 7 a venit 8. La Vista m-am prins, nu am încercat în viața mea Windows 8. Mă înțelegi dacă vreau să-l sar pe ăsta, nu?
  3. Pentru că încearcă să imite Mac OS. Băi asta chiar mă enervează. Nu neapărat mă enervează așa tare cum arată Mac OS, prefer lookul de Windows, dar și Mac OS-ul e acceptabil. Dar DACĂ vreau OS cu look & feel de la apple, îmi cumpăr calculator de la ei și termin bâlciul.
  4. Pentru că Windows 10 o să fie suportat până în 2025, iar până atunci, dacă 11 e ca Vista și ca Millenium, va apărea fără îndoială 12, ăla bunul, care să salveze situația și pe ăla o să-l și folosesc, că ar fi culmea să fie 2 proaste.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
35 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Florin
Florin
2 years ago

Nu-i ca si cum win10 aduce imbunatatiri majore fata de win7, probabil si versiunile urmatoare vor fi la fel de inutile.

Adi
Adi
2 years ago

Bati campii, dupa Win 98 nu a venit 2000. Diferenta e atat de importanta pentru a justifica inceputul comentariului meu. Am folosit Vista ca pilot pentru compania in care lucram, daca laptopul ala chiar ar fi avut DirectX 9 si ceva mai mult RAM ar fi fost OK, dar cu smenul cu Intel 945 si cu cantitatea medie de RAM la vremea respectiva a iesit cu degetul mare in jos si am asteptat cuminti Win 7. Nu zic sa treci la Win 11, ca nu exista motive pro sau contra solide, dar nu debita legende urbane auzite de pe la… Read more »

0040
0040
2 years ago

Pe jaful care-l folosesc cel mai des acum am Win7ultimate64. Insecure and shit, cum s-ar zice, da e asa de misto cand de ani si ani de zile nu zice nimix pe cand ala de munca mereu cate un patch cate un bla bla, please save your work for restart, plz plm… Plus interfata grafica mi se pare ca s-a facut mai naspa in 10 decat in 7. Vista n-am folosit ever, toti se astepta sa fie un fail. Win 8 am folosit 2-3 zile tot asa la munca. Pe vremea aia aveam un Network Management Platfom la plantatie pe… Read more »

Catalinx
Catalinx
2 years ago

Bati campii, dupa Win 98 nu a venit 2000. Diferenta e atat de importanta pentru a justifica inceputul comentariului meu. Nu e boss. Ma doare in pula de inceputul comentariului tau, eu nu simt jigniri sau chestii de genul, insa e cum am spus. Dupa Win 98 SE au aparut 2000/Millenium. Alea au fost pe piata, instalam windoase pe vremea aia stiu foarte bine. Am folosit Vista ca pilot pentru compania in care lucram, daca laptopul ala chiar ar fi avut Perfect, deci laptopul nu era bun, nu sistemul de operare, am inteles. Amuzant, pe vremea aia . E amuzant,… Read more »

Adi
Adi
2 years ago

Stii ce a urmat dupa Win 10 versiunea 1910? Covidul. Asa si 2000 a venit dupa Win 98, desi sunt 2 sisteme de operare complet diferite, Win 98 e un GUI peste DOS, iar 2000 e urmasul lui NT4. De-aia am zis ca bati campii si imi mentin parerea :p Nu, Vista cerea prea mult pentru vremea aia. Au incercat sa vina cu prea multe si au esuat, in special cu promisiunea de file system cu o baza de date in spate, dar aia nu se vede de end-user, ce a vazut utilizatorul obisnuit a fost ca se misca cam… Read more »

Catalinx
Catalinx
2 years ago

Asa si 2000 a venit dupa Win 98, desi sunt 2 sisteme de operare complet diferite, Win 98 e un GUI peste DOS, iar 2000 e urmasul lui NT4. De-aia am zis ca bati campii si imi mentin parerea :p Bun, ca sa fie clara o chestie, ma doare in pula de parerea ta despre mine, doar nu crezi ca eu scriu cu intentia de a-ti forma sau modifica tie opinia, lol. ca mai am cateva sute de servere (din cateva mii) cu 2012R2 care are o interfata imbecila provenita din 8. Pana una-alta, am zis ca Windowsul asta a… Read more »

Adi
Adi
2 years ago

Primo: nu ma ocup de deploymenturi, ci de ceea ce se numeste full tech stack: de la virtualizare si OS pana la librariile aplicatiilor din front-end si intefete intre sisteme. Deployment fac indienii, testing face echipa de testing, etc, dar cineva trebuie sa le spuna ce sa testeze si ce sa instaleze si ala e jobul meu. Si sigur nu scot ideile din posterior ca sursa primara de inspiratie si nici nu sar ca fecioara in plop pe versiuni mai noi doar pentru ca sunt noi. La SQL chiar am sarit din 2 in 2, dar nu pentru ca legenda… Read more »

Adi
Adi
2 years ago

Dell Latitude nu a fost serie de laptopuri pentru utilizatori casnici, a fost in categoria business si de-aia venea cu 2000. Dar cum nu impiedica nimeni pe nimeni sa cumpere daca are destui bani, da, sigur ca da. Daca folosesti un Windows Server doar ca sa mearga mai mult intre 2 restartari, faci ceva gresit. Am (masini virtuale cu) Win 10 si Win 11 pe care nu le restartez cu lunile si cand o fac e pentru Windows updates, pe cand serverele sunt restartate in fiecare luna, fara exceptii, pentru ca FDA validated 🙁 Ideea e ca azi nu e… Read more »

Manowar
2 years ago

Actually, e cam corecta aia cu “din 2 in 2”. Iar la Vista nu aia a fost problema, ci alte doua: 1. Filesystem mult mai incet, chestie pe care-o simteai la absolut orice, de la copiat la citit – si se simtea GRAV de tot in jocuri, in special in alea care implicau sa decomprimi niste date pentru a le citi (.mpq style). Dar se vedea diferenta cu ochiul liber si cu o chestie banala, gen total commander. 2. Drivere. Au schimbat sistemul si driverele de 98 nu mai erau compatibile, asa ca o gramada de useri au ramas cu… Read more »

0040
0040
2 years ago

Adi apelez si eu la tine daca esti solution architect sau ceva de genul, poate ajuti cu un sfat. Avem un jeg de platforma proxy intre useri si cateva zeci de apps hostate pe diverse noduri. Tot accesul se face prin serverul ala, ca nah, security… Problema e ca la anumite apps (sql developer de exemplu) o amarata conexiune RDP prin serverul ala ajunge sa urce cpu la 75%+ load la pornire, si apoi se stabilizeaza pe la 2-3 uneori chiar si 5% am vazut. Memory avem da-o dracu dar cu CPU load e cam naspa daca se gasesc mai… Read more »

Adi
Adi
2 years ago

Manowar,merge cu cont local, ca nu am picat in cap sa folosesc vreodata cont de Ms pentru login, dar numai pe Pro sau Enterprise, nu pe Home edition.
0040, ce treaba are Sql cu rdp? La ora asta nu inteleg ce aveti acolo, mai incerc dimineata inca o data.

Manowar
2 years ago

@Adi: nu, nu merge – si am windows 10 pro.

Cat timp sunt pe cont local, Windows 11 nu e oferit la update.

comment image

Ca idee, ma doare fix in pula de el, stau oricum pe linux 99% din timp. Doar zic, si daca l-as vrea, n-as putea. Ca s-au trezit maimutele de la microsoft sa-si faca pula mare cu conturi microsoft. Gen mars in pula mea cu cine are timp de pisaturile voastre muiste.

Manowar
2 years ago

Si, asa, ca o completare:

comment image

Pe scurt, e cum zic eu.

speedy.gonzales
speedy.gonzales
2 years ago
Adi
Adi
2 years ago

In urmatoarele 3-6 luni o sa mai descopere o gramada de chestii ca atunci cand apare o versiune noua de orice. Chestia cu nVME nu ma mira, daca au avut probleme de latenta (si ceva performanta) cu procesoarele Ryzen. In trecut a fost la fel, doar ca erau de 10 ori mai putini utilizatori si nu raporta toata lumea pe Internet orice problema. In plus se facea mai multa testare de Microsoft si mai putin beta-testing de utilizatorii finali. @Manowar, se face upgrade treptat, controlat de Microsoft, iar cei cu conturi locale sunt lasati la urma. Vedem peste vreo 2-3… Read more »

Florin
Florin
2 years ago

Cumva nici macar utilitarul ala al lor de facut stick bootabil nu merge. Am incercat de 3x, prima data bluescreen si a murit stickul (n-am suferit ca si asa era destul de vechi), a doua data a dat crash in timpul procesului, a treia oara a fost cu succces, dar cand sa instalez windows-ul surpriza, cica lipsea/nu putea citi nu stiu ce fisier in timpul setupului. Am “cumparat” un windows 10 pro pe care l-am pus pe al-2-lea stick cu rufus, install, adaugat 2 beri la cel caruia ii instalasem windowsul pentru stickul mort si i-am zis ca in locul… Read more »

0040
0040
2 years ago

Thx for advice, din pacate da….avem destui. Poate nu sute, dar zeci odata da. Azi de exemplu vazui 132 de sesiuni simultane active. Credeam ca e vreo solutie magica sa ma dau si eu smecher pe acolo :)) Daca nu e, nu e… Si eu am patit la fel ca Florin, nu am reusit sa pun 11 . :)) Am zis c-o fi de la ram, m-am apucat sa testez si ramul cu liveCDul lui Strelec… Nada. Si am facut stickul de boot, tot cu rufus de 2-3 ori, ca erau niste alea de puteai diferit pe acolo. Am crezut… Read more »

Florin
Florin
2 years ago

Eu patisem aia la win10, 11. Nici n-am incercat si nici nu am de gand sa incerc. Probabil ca daca isi mentin directia aia de la microsoft (gen sa te forteze sa folosesti edge, dupa unele update-uri pe laptopu de munca tot imi deschidea unele linkuri in edge) o sa trec pe ceva linux (o sa incep cu laptopu de munca sa ma acomodez) si aia e, oricum nu depind de windows, de jucat nu prea ma mai joc. Am ramas pe windows din lene de a ma obisnui cu ceva nou.

Manowar
2 years ago

@Manowar, se face upgrade treptat, controlat de Microsoft, iar cei cu conturi locale sunt lasati la urma. Vedem peste vreo 2-3 luni daca iti apare optiunea de upgrade, pana atunci daca te intereseaza si ai chef de pierdut vremea poti sa faci o instalare de la zero. Da, e mare bataie de cap cu reinstalat aplicatii si configurat chestii, eu nu o fac pe computerele personale ca nu am de ce, astept sa vad ce se intampla si o sa ma decid atunci. Pula mea, daca pe tine nu te intereseaza, pe mine nici atat, iti dai seama. Cum am… Read more »

Adi
Adi
2 years ago

Cum se instaleaza Win 11 Home fara cont Microsoft. Habar nu aveam de optiunea asta, dar pare ca merge.

https://www.digitalcitizen.life/install-use-windows-11-with-local-account/

Adi
Adi
2 years ago

Azi a venit Microsoft sa intrebe daca vreau upgrade la Windows 11 la unul din computere. Avand in vedere ca folosesc deja W11 pe o masina virtuala de cateva luni si e ok, iar computerul cu oferta nu e critic, i-am zis sa incerce. De ala principal de munca inca nu ma ating, nu am testat partea de VPN si e cea care a avut probleme de fiecare data (rezolvate ulterior cu cate un update).

Adi
Adi
2 years ago

Ce anume?

Adi
Adi
2 years ago

Da, in afara de interfata de W11 se comporta ca un half-year upgrade de Win 10 din ultimii ani: descarca si instaleaza in background, apoi te intreaba cand vrei sa faca alea 2 restartari (3-4 min in total), tine minte inclusiv ce taburi aveam deschise in browser. Aplicatia veche de la UPS merge, aplicatiile instalate merg, comentariul asta il scriu chiar de pe computerul cu pricina. Singura chestie un pic dezamagitoare e ca nu include W11 updates din ianuarie 2022, le pune ulterior – alt restart. Per total e cea mai simpla instalare de versiune noua de Windows pe care… Read more »

Adi
Adi
2 years ago

Daca ar fi prima problema de driver la o noua versiune de OS, as face un semn in calendar, dar s-au terminat toate paginile la versiunile precedente.

Intr-o zi, peste 20 de ani, cand o sa vrei sa treci la Windows 11 pentru ca ceva nu mai merge in Win ’95 iar Windows 2042 e prea evil , o sa iti amintesti cu nostalgie de vremurile cand notificarea de upgrade la 11 te sacaia o data pe luna. Just saying’

Catalinx
Catalinx
2 years ago

Daca ar fi prima problema de driver la o noua versiune de OS, as face un semn in calendar, dar s-au terminat toate paginile la versiunile precedente. De acord. Tocmai de aia nu vreau sa upgradez. Ca stiu de la versiunile precedente ca o sa fie tot felul de cacaturi de felul asta si cata vreme calculatorul ( hardware) asta a fost facut pentru si livrat cu Windows 10, asta va rula pe el pana nu s-o mai putea. Intr-o zi, peste 20 de ani, cand o sa vrei sa treci la Windows 11 Eu sper ca peste 2-3 ani… Read more »

Adi
Adi
2 years ago

Componentele hardware nu sunt niciodata facute sa lucreze cu o versiune anume de Windows, ele sunt in general universale fiind functionale sub orice OS pentru care exista driver, inclusiv cu alte tipuri de procesoare decat x86/x64. Existenta unui driver bun e alta problema, mai ales ca foarte multi fabricanti de hardware sunt total pafaristi in domeniul software – era o poveste celebra pe vremuri cand Microsoft a trebuit sa ii invete pe cei de la Creative Labs sa faca un driver decent pentru SoundBlaster pe Windows (am citit povestea de la tipii din MS care au fost in proiect). Am… Read more »

Adi
Adi
2 years ago

In afara de Teams, care merge dupa problema initiala, vad ca am probleme cu multifunctionala Lexmark, dar momentan aia nu merge de pe nici un calculator din casa si celelalte sunt inca pe Win 10, deci nu pot spune daca W11 are vreo influenta. Inregistrarea din Game bar mergea uneori si pe W10 in versiuni de prin 2019-2020, in W10 versiunea 21H2 nu mergea deloc sunetul, in W11 merge si sunetul. In W10 detecta destul de usor daca eram doar in browser sau intr-un joc (e facut sa inregistreze jocuri), puteam sa il pacalesc avand un joc minimizat in background… Read more »