Doar fraierii mai câștigă sub 3000 de lei în România

Parlamentul mai introduce o excepție – salariul minim în agricultură și industria alimentară – 3000 de lei. După salariul minim în construcții.

După ceva scutiri in IT – deși știu că sunt unele salarii in IT sub 3000 de lei.

Nu, nu cred că e de rău, dimpotrivă, cred că e foarte bine. Singurul lucru nemulțumitor ar fi că doar atâta se poate, dar asta e.

Ce vreau să spun e altceva. Dacă lucrezi în alt domeniu și câștigi mai puțin înseamnă că nu ai înțeles de ce e nevoie, ce se vrea și ce se sprijină în țara asta: IT, construcții, agricultură, alimentație. Baza.

Ești o asistentă medicală care câștigă la privat 1500 de lei pe lună și ți se pare că munca ta nu e apreciată corect? Chiar așa și e. Poate e dureros că trebuie să faci altceva, dar dacă vrei să rămâi în România, ori cauți un job mai bun in domeniul tău, ori te muți pe unul din domeniile unde munca îți este apreciată mai bine. Ar fi păcat să nu o faci . Mor oamenii netratati și neșpăguiți in spitale? Nu este problema ta, modelul mercantil al societății funcționează așa.

Toți avem pasiuni, unii dintre noi avem calificări lăsate demult în urmă, motivul e simplu , dacă nu ești exemplar la ce faci, munca ta să fie artă de-a dreptul, vei fi plătit la mișto. Uneori nici arta nu e apreciată, decât după moartea artistului și poate nu statui și aprecieri postume vânezi.

12 Replies to “Doar fraierii mai câștigă sub 3000 de lei în România”

 1. La stat. La privat, nu.

  Cica invata, ca la scoala nu prea…

  Pai, până nu își știu meseria , ce vrei…

 2. stii ca 3000 brut este 1774 net, da? 🙂 asta fara bonuri.
  Macar sa compari valorile potrivite. Ca multi nu se uita la brut si la valoarea adaugata pe care o produce postul respectiv.
  Pur si simplu cred ca s-au uitat unde sunt cele mai multe salarii minime in cartea de munca si au spus ok, tu si tu… ca esti cu risc ridicat (ca doar asta este si ideea din spatele efactura), ia mariti voi salariul minim sa luam mai multe taxe.

 3. stii ca 3000 brut este 1774 net, da? 🙂 asta fara bonuri.

  Da. Nu zic ca e mult si-s constient ca taxele pe munca-s mari. Zic ca apar multe “exceptii” de la salariul minim, un fel de salarii minime pe “breasla”. Nu e mare smecherie de la 2550 la 3000, dar ideea.

  Pur si simplu cred ca s-au uitat unde sunt cele mai multe salarii minime in cartea de munca si au spus ok, tu si tu… ca esti cu risc ridicat (ca doar asta este si ideea din spatele efactura), ia mariti voi salariul minim sa luam mai multe taxe.

  Asa cred si eu. Tocmai de aia e bine.
  Ca unde sunt cele mai multe salarii minime la nivelul de baza, probabil si la nivelele superioare profesional tot salarii mici sunt. Daca ai o echipa de muncitori pe 2550, poti sa ii dai sefului de echipa 3000. Daca platesti echipa cu 3000, aluia trebuie sa ii dai mai mult. Treaba asta ofsetteaza in sus toata breasla.

 4. Aia cu asistenta medicala cu 1500 de lei pe luna e din alt film, probabil unul cu planete si sateliti naturali numiti Luna. Nu am acces la salariile din mediul privat, dar cineva din casa se ocupa de payroll processing (nu stiu cum se numeste in romana, ca e in cadrul departamentului de resurse umane) la un mare spital din oras si e plin de OZN-uri, asistente care trec de 10,000 de lei NET si medici care ajung la 30,000 NET si nu sunt exceptii, ci un procent destul de mare, gen 25%. Restul sunt un pic mai jos, dar minimul la un doctor era 15,000 net si la o asistenta pe la 4000, parca, acum 1 an.

 5. In Bucuresti, o fi.
  In Valcea la stat se plateste bine, presupun ca in spital fie el privat tot mai bine, dar la cabinete si la unele unitati gen azil de batrani ( de exemplu unul la mine in sat) asa merge.

 6. Nu stiu daca la azil au asistenta sau infirmiera, e o diferenta foarte mare de calificare si salariu. Nu stiu ce cabinete sunt pe-acolo, daca sunt platiti de CNAS atunci salariile sunt maricele.

 7. Sunt asistente calificate, cu scoala, areditare si tot ce mai au – ce scrie in fisa postului nu stiu, dar sunt asistente ca-s obligate sa aiba asistente. Iar la azile fac si munci de asistenta si de infirmiera ++.

  Nu stiu ce cabinete sunt pe-acolo, daca sunt platiti de CNAS atunci salariile sunt maricele.

  Nu vorbesc de alea, stiu ca asistentele din sistemul de stat au salarii mai bune.

 8. Cunosc doua asistente pe la noi prin sat, una da cu sapa pe la Synevo alta pe la alt la borator de analize. Tot 1.500~1.600 net, si chiar nu inteleg de ce accepta sa ramana pe plantatie.

  In constructii 3.000 de lei brut inseamna 2.362 lei net, ca sunt niste facilitati fiscale, da’ cam numa’ pielea pulii sta pe banii aia, ca daca are ceva in cap sau ii mai indemanatic, poate sa sara de 4000 ~ 5000 lei net.

  Oricum, la cum se misca preturile, 1500 de lei nu cred ca au cum sa mai ajunga de mare lucru si cred ca-s tot mai putini aia care raman pe banii astia, ca fara 200 de lei pe zi nu mai vine nimeni nici sa dea cu carpa prin casa.

 9. Pe mine ma distrează cum lumea fără să știe mare lucru are păreri. Știu ei ca au asistentele peste 10000Lei. Când îi întrebi dacă știu ce face aia de banii aia se rupe filmul. Cat de jos e sistemul? Pai asistent de sală de operație la spital privat 2000 de lei+ bonuri de masă+transport gratuit ca spitalul e pe coclauri in afara orașului. Si face tot de la pregatire sală până la dat chirurgului instrumente la mâna. Asistent de secție cardiologie spital județean tor sală de operație 7000 de lei. Experiența peste 20 de ani, pregătirea prelevare transplant, pregătire tot felul de tehnici speciale de intervenție cardiologica. Adica gen un băiat de pe aici cu multiple specializări și CV lung cu proiecte încheiate. Același asistent in Italia plecă de la 3000 de euro, in Elveția câștigă peste 5000 iar in SUA vorb deja de liga campionilor cu peste 200k pe an și full benefits including dental.
  Eu ma mir cum de mai avem personal de genul asta in țară la ce salarii au la noi. Si mai amuzant e că mulți se plâng de cat de mult sunt plătiți oamenii ăștia ei însăși lucrând afară pe alte scoruri decât realitatea din țară.

 10. > stii ca 3000 brut este 1774 net, da?
  eu nu inteleg de ce mai vehiculam salarii la brut. De ce ne-ar interesa cat e salariul brut? Mai degraba ne baga in ceata.

  > iar in SUA vorb deja de liga campionilor cu peste 200k pe an și full benefits including dental.
  stai putin men. In SUA vorbim de 5-6 ani de scoala obligatorie in SUA care costa o caruta de bani. Si ce inseamna **full** benefits? Pai toate companiile decente iti ofera asigurare medicala, de viata si dentara aproape moca. Iar 200k pe an sunt probabil cu schimburi de noapte si over-time gen 60-70 ore pe saptamana.

 11. Fix ce am spus orima dată. Lumea a auzit ceva si știu ei cum sta treaba. Acelasi asistent de la clinca de cardiologie are 22 de ture. Intra dimineata la sapte si iese sera la sase. Rezulata ca baga 11 ore pe rura de zi si 13 pe cea de noapte, pondera fiind doua treimi zi si o treime noapte. Adica ajung pe la 65 de ore fără overtime. In Romania ca de altfel in toată Europa e criză de personal medical, altfel in sala de operație ar intra personal doar cu studii superioare adică colegiu care e patru ani. Nu e nimeni tâmpit sa implementeze chestia asta cel puțin nu acum on Ro.
  Știi care e diferența între full benefits si asigurarea medicală aproppe moca? Pai la prima mai ai si un concediu de maternitate asigurarea la dinti acopera mai mult decât chestiile urgente, rețeaua medicală in care promesti îngrijiri e extinsă la nivel federal si tor așa de ajung pentru asa veva in full3 sa accepte un loc de munca cu un salariu ceva mai mic doar sa aiba chestia asta pe full

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.