Dacă ai avea mai mult timp, te-ar ajuta?

Intrăm în ședință și respirăm toți greu , ostoiți, ca și când s-ar sfârși. Cineva face onorurile și rupe tăcerea zgomotoasă cu un ”ce bine că e vineri”.

Altul remarcă că săptămâna are prea puține zile . Altcineva se întreabă ”oare dacă ar avea mai multe zile ar fi mai bine ?” Vedeți? Spirit de echipă, colaborare. Răspund automat un ”doar dacă zilele în plus ar fi sâmbete și duminici” printre dinți și-i las să vorbească despre problemele ”noastre”, timp în care mă duc în lumea mea și mă gândesc la chesti asta.

Dacă am avea mai mult timp, ore pe zi, zile pe săptămână ar schimba lucrurile cumva? Zilele din săptămână reprezintă o convenție învechită, care a plecat de la muncim 6 zile și ne odihnim 1. Pe urmă unii din noi am zis , două. Și-acum nu ne mai ajung nici ăstea.

Ne-am înmuiat așa de tare? Nu eu, eu muncesc mult, nu știu ei, dar așa, lumea în general.

Sau e de fapt vorba de faptul că am evoluat, am început să urâm să muncim ”pentru alții” – să strângem doar bani, cu care plătim facturi ca să trăim într-un sistem care ne obligă.

Eficientizarea vieții și a muncii ne lasă tot mai puțin timp liber și întrebarea e validă. Dacă săptămâna ar avea 10 zile ne-ar ajuta la ceva? Nu cred, 7 zile reprezintă doar o convenție.

Dacă ora ar avea 30 de ore ne-ar ajuta? Și mă gândeam serios la asta . numărul de ore pe zi nu e o convenție, e rotația Pământului. Dacă Pământul s-ar roti mai încet, ne-ar ajuta?

Nu știu, dar vreau să pun problema altfel. Locuiesc într-o țară cu decalaje mari între orele de zi/ noapte de-a lungul anului, mai mari decât în România, mult mai mari decât la ecuator. La 5:30 AM era lumină azi.

În perioada asta pare că am destul timp, aproape destul timp să mai trăiesc și pentru mine. Iarna e futere. Prin urmare, dacă perioada cu lumină dintre două somnuri ar fi mai mare, ar ajuta cu ceva? Dacă am păstra 8 ore de muncă ( care la mine-s 10-12 din motive personale, de unde și problema), probabil că da. Dar ar fi și noaptea mai lungă, dacă nu cumva ne-am muta de la pol la pol, să fim mereu în zona de ”vară”. Sau am trăi pe o planetă cu o rotație sincronă față de soare ( tidal locked), cam cum e luna față de pământ. Să stăm ca popândăii doar pe patrea cu soarele și să furnicărim acolo întruna, că termenul ”zi lumină”, s-ar perima, fiind pleonastic.

Gândindu-mă la asta, tind să cred că problema nu e atât de mult cu soarele, deși timpul de lumină din zi contează, fără doar și poate, ci cu noi.

Încă nu știu cum, dar continui să introspectez.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Alex
Alex
1 year ago

“{Sau e de fapt vorba de faptul că am evoluat, am început să urâm să muncim ”pentru alții” – să strângem doar bani, cu care plătim facturi ca să trăim într-un sistem care ne obligă. Eficientizarea vieții și a muncii ne lasă tot mai puțin timp liber și întrebarea e validă.}” Ai pus punctul pe i . As mai adauga doar ca de la o varsta ai vrea sa te bucuri mai mult de viata si de ce iti ofera (sau de ce ai acumulat). Simti ca nu mai ai decat vreo 6000-7000 de zile de trait si parca nu… Read more »

M
M
1 year ago

Nu prea inteleg despre ce e vorba aici. Problema mea – de exemplu – e ca nu pot spune automat “nu” atunci cand apare o oportunitate. Deci daca as avea mai multe ore per zi, probabil as munci la fel de mult, procentual vorbind. Si stiu ca asta mi se trage de la niste ani din trecut cand nu primeam oportunitati. Sunt ok cu asta, pula mea.

0040
0040
1 year ago

https://m.youtube.com/watch?v=GRjyCD_lhfQ “We will all soon be dead so just f*** chill” Singurii care se bucura de viata cu adevarat sunt aia care nu trebuie sa munceasca si isi duc traiul fix cum vor. La ski in Elvetia, la plaja la Rio, Gumball 3000 cand vrei sa te dai cu masina & so on. Intr-o viata de om (d-asta mai sarac din zilele actuale) nu prea mai ai cand sa faci banii suficienti de care apoi sa zici ca da dom’le I’ve lived a full life, bucurandu-te de ei. Numai daca esti vreun super-talent ceva si te retragi la 40 cu… Read more »