Criza petrolului nu trece mâine

Nici dacă Rusia ar lua bătaie în Ucraina cu 3-0, poate doar dacă Ucraina ar cuceri Rusia și ar pune mâna pe exploatările rusești de petrol și l-ar vinde în bătaie de joc să colecteze cât mai mult cât mai repede – la jaf. Pentru că, cam așa s-a făcut exploatarea pâna acum, cam la jaf, un pic de race to the bottom cine nu vindea mult și ieftin nu supraviețuia, iar acum e un punct de cotitura.

Așa că, sper că v-ați cumpărat butoaie din alea mari să îngropați niște motorină în pământ…oh wait.

Investițiile de exploatări petroliere și de gaze sunt pe termen lung. Nu e o frăsuială rapidă din care bagi bani azi și scoți înzecit mâine. Scoți , dar în 5-10 ani.

Investițiile ăstea se fac de obicei pe baza încrederii în viitor. Păi, viitorul în 13 ani de acum se subțiază brusc, în Europa se cam termină. Așa că de ce ar investi cineva în soluții de aprovizionare cu petrol ieftin pentru Europeni, dacă europenii tocmai au anunțat că nu-l mai vor?

Sigur, pare un pic de căcat să-l primești scump tocmai când ai nevoie mai mare de el, dar investitorul gândește în viitor, iar investitorul care a băgat bani acum 5-10 ani, acum își vrea profitul. Am greșit un pic partea cu acțiunile, trebuia să cumpăr la BP/ Shell, ăștia, nu la din ăia cu energii regenerabile, că ăștia cu petrolul și gazele fac bani acuma.

Nu contează că le pun statele taxe. Taxele ni le pun nouă, nu lor, ei doar le calculează. Am plătit 9.36 de lei pe litrul de motorină bună în România acum 2 săptămâni și 2.03 lire acum trei zile în UK – nicio problemă, o să plătesc 15 lei și 2.5 lire până la sfârșitul anului. Cine își permite cumpără, cine nu – autobuzul.

Și-așa, dacă ești șomer, n-ai nevoie de mașina, stai dracului acasă.

Partea amuzantă e că prețurile li se impun mereu săracilor. Și tot săracii vor duce și criza asta în spinare. Și vor umfla conturile investitorilor. Bogații au alternative. Bogatului, dacă-i spui că costă 20 de lei litrul de benzină își cumpără mașină electrică. Dacă-i spui că scumpești și curentul își pune panou pe casă, sau și mai simplu, investește în specula cu petrol sau cu energie în general și își face offset la cost.

Săracul plătește cât costă. Când nu mai are cu ce, se îndatorează.

La cum văd eu lucrurile, criza asta a petrolului este autoprovocată ( self-inflicted). Vrem o lume mai verde, nu vrem să finanțăm războaie.

În același timp am vrea ca cineva cu capul pe umeri să investească în a ne oferi soluții mai ieftine nouă.

Cine.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Mad
Mad
1 year ago

Clar e autoprovocata de niste prosti.
Ce populatie are toata Europa fata de restul globului?
Citeam ca emisiile alea de sera sunt pana in 16% din total ( atat face Europa).
Si s-a apucat ea, tuta, sa salveze planeta.
Se pare ca rasa alba( care e minoritara btw la nivel planetar, ceva 11%) piere pe lmba ei