Nu vă grăbiți să renunțați de tot la banii fizici

Nu , nu vine apocalipsa, nu s-a dat inca marea gaură în bădana electronică a banilor digitali, dar mijloacele electronice de plată sunt vulnerabile la :

Curent electric – asta e o problemă minoră, mergi la alt magazin unde au de-ăsta.

Hackuri – o să mai tot fie.

Probleme in rețelele de telefonie – afectează atât comunicațiile in general , cât și pos-uri sau ATM-uri. Adică e posibil să nu poți tu face plata cu google pay, sau Apple, sau swish, așa că ține bine de plasticul ăla.

Sau e posibil să nu poți nici cu ăla că nu merge pos-ul și e posibil să nu poți nici scoate bani de pe card atunci, că nu merge ATM-ul.

Canada. Japonia. Astea două sunt in ultimele zile, că așa mai sunt: Țările cu “Stan”, …

In tot mai multe țări are loc o separare a infrastructurii de telecomunicații de furnizorii de Telecom, cam cum e in România la curent electric. Ai infrastructură de transport deținută de companie de transport și furnizori de servicii , care folosesc infrastructura aia.

In telecom furnizorii de servicii se debarasează de infrastructură, vânzând-o către alte companii care se specializează in asta și care urmează pe urmă să le-o închirieze, iar ei să devină doar operatori.

Asta aduce avantajul economic că mai mulți operatori pot împărți infrastructura fizică, dar dezavantajul în materie de reziliență in sensul că infrastructura va fi “optimizată” din punct de vedere al eficienței economice și al utilizării și e posibil să se subțieze un pic reziliența.

Eu sunt primul care trebuie să învețe din ăsta, că nu mai am nici o sută de lire întreagă cash in casă. Dacă vin niste tâlhari mă și bat pentru deranj, că tre’ să plece cu mâna goală. Sper că sunt din ăia cu cont bancar să le fac un transfer.

2 Replies to “Nu vă grăbiți să renunțați de tot la banii fizici”

 1. Sau patesti cum au patit aia din cipru prin 2008. ai bani, dar nu te lasa sa-i scoti.

  Sau ca-n china, relativ recent zilele astea:
  https://www.mediafax.ro/externe/lupte-de-strada-in-china-protestatarii-sunt-nemultumiti-ca-nu-si-pot-retrage-banii-de-la-banca-video-20989795

  Numai cine n-a vazut situatia din Cipru
  mai tine azi totul pe digiti in banca sau bitcoin. Mai ales ca o sa fie un nou val de incetinire a vitezei de circulatie a banilor in piata cum zice tipul asta: https://youtu.be/XaEj3HHFluo

  Totusi, pentru prima oara, Arabia Saudi cica se gandeste sa accepte plata petrolului in yuani. Daca toate comoditatile incep sa fie acceptate contra yuanii chinezesti cred ca o sa fie pierderi majore pt detinatorii de euro, $, etc.

 2. Nu te poti proteja de asta cu cash. Decat daca esti foarte sarac si n-au ce sa-ti blochee aia , lol. Manipularea cash-ului in sume mari e anevoioasa si riscanta.

  Pentru asta te protejezi cu hedging, iti tii banii in mai multe soiuri de active ( nu, nu crypto), in mai multe banci din mai multe tari, etc.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.