Scurt panseu despre reciclare

Cică să reciclăm.

M-am uimit singur demult  când am calculat, un pic ciudat, că eu produceam mai mult gunoi și deșeuri la oraș decât la țară. Nu am fost capabil să leg ce și de ce atunci, aveam o idee intuitivă dar nu îmi era neclar.

Pe scurt, cumpăram inerent, Intr-o perioadă, amuzant , perioada era una între sărăcie și om normal, mâncare și băutură ( apă sucuri, puțin alcool) ambalată în orice și oriceurile alea ajung la gunoi.

Timp în care părinții mei refolosesc borcane an de an, mai des schimba capace și cred că mai mult le risipesc eu stocul de borcane și sticle decât consumă ei. In sensul că le car eu până în Anglia, dar nu le mai aduc înapoi goale.

Râdeți, dar face asta când eram la București. Toate borcanele goale le duceam înapoi la sursă ( după ce ne-am cumpărat mașină).

Duceam și PET-uri goale fie la 0.5, fie la 2l , fie la 5l ( din acelea de apă). Și da, cu unele mă întorceam înapoi pline cu apă de la țară. Nu e că nu aveam bani de apă de la Auchan, e că tot timpul mi-a plăcut mai mult aia de la țară. Nu era musai de 20 de lei pe săptămână ( preturi 2012-2018) , X 52  înseamnă 1040 de lei, care meh, erau așa și așa, dar mașina tot făcea drumul  și era loc în portbagaj, așa că de ce nu.

Ideea e că în felul ăsta reutilizam o serie de ambalaje. Un număr de obiecte mai vechi erau degradate și duse la țară, tata repară mulțime de chestii și chiar și eu, uneori.

Am un birou din 2007 care inca servește ca birou de ocazie la țară pe o prispă – afară .  Nu e ceva scump, am dat 70 de lei pe el.

Tata repară și refolosește mul mai mul decât mine.

“De ce să dai bani pe urmă, să cumperi aceeași chestie când ai nevoie de ea.”  Și nu e hoarder. Strânge sârmele și fiarele nefolosibile și le dă la țiganii care trec și dau butoaie, oale și alte obiecte definite care îi mai trebuie lui pe reciclanile.

Și mă uitam când au venit băieții să îmi înlocuiască niste ferestre vechi din lemn cu termopane.  Pe de o parte mă consumă un pic ideea că înlocuiesc ferestre din lemn cu sticlă. Nu am ce face…

I-a întrebat soția dacă vor refolosi vechile ferestre. N-au înțeles și au întrebat dacă vrem să le refolosim noi, că unii le refolosesc să construiască microsere de gospodărie din ele. Nu e o idee rea.

Dar când mă uit la cat de mică e curtea , e o idee rea. Iar cam asta e tot. Că e scump sa reciclatul când spațiul e scump și nu îl deții și e mai ieftin să atunci!

Și o dată ne lovim de partea economică, a doua oară de factorul limitativ de spatiu. Că mă uitam că da, băi, aș vrea și eu o seră poate. Lăsând la o parte că nu am timp să o fac.

Dar unde să țin ăstea până atunci, unde să mai fac și sera – e o problemă de spațiu și de procese.

Părinții mei cresc porci și câini. Porcii nu sunt cele mai curate animale și nu e OK să le crești in oraș. Câini cam toată lumea are, dar nu ca la țară unde reciclează anumite resturi alimentare pe principiul din bucata mea de pâine am hrănit un porc și-un câine. Sau era altfel…

La cum calculez , e nevoie de un 1000 de metri pătrați în jurul casei, folosiți cu ceva eficientă ca să poți trăi cât de cât sustenabil. Probabil se poate și cu ceva mai puțin de 1000, cu o eficientizare și orientare în sensul ăsta , dar la loturi de 300-500mp e destul de dificil. Dacă ai casa pe 100-150mp și îți mai rămân 200-300, in cazul bun, nu prea putem vorbi de asta și doar de reciclarea aia in care alții se ocupă de asta pentru tine, tu pierzi bani și nu știi ce se întâmplă de fapt în procesul declarat ca fiind reciclare. Practic doar “te scapă de ele” și îți rezolvă problema de spațiu.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0040
0040
1 year ago

Asta pentru ca ai tai, probabil mama, face zarzavaturi, zacusca, chestii cu ce e prin gradina. Fara ea nu stiu daca borcanele mai erau reutilizate la ceva :)) Barbatii nu prea fac zacusca, cred.

Chiar si cu 1000mp tot nu poti trai doar din ce ai in curte, daca bagi doar legume. Vacile cred ca sunt baza in multe zone, cel putin vara le trimit la pascut si seara iau 5-6+ l de lapte. Lapte+branza si daca mai ai si niste gaini cu oua, cam aia e. Ahm da, si porci, dar d-aia nu tai asa des ca o gaina.

Catalinx
Catalinx
1 year ago

Pai aia e si ideea, sa faci ceva, o maslina, o grisina. Am zis sa poti trai sustenabil ( din mai multe puncte de vedere, nu numai alimentar) nu autosuficient, doar cu ce ai in curte. Nu poti sa pasti vaca in curte la tine. Ideea e sa ai o gradina de legume si zarzavaturi de 500mp, ca e oarecum de ajuns de o familie. Si permite niste cicluri de reutilizare. Si nu poti trai doar cu asta nici daca esti vegetarian. Ai nevoie de cereale, de proteine si doar fasole poti cultiva pe suprafete reduse ca pe legume. Dar… Read more »