Membrana rusofobă: Experiment de gândire

Fac un experiment de gândire, încercând să îmi dau seama dacă e mai bine ca Europa să nu primească rușii care fug de mobilizare, sau să-i primească pe vize umanitare.

Nu e vorba de dacă merită, ci cum e mai bine. Pentru noi, nu pentru ei, că pentru ei au ales să nu se opună regimului care abuzează o țară soră. Că așa a fost mai bine atunci, presupun , cu capul la cutie.

Machiavelic vorbind, la prima impresie pare mai bine să-și ia rușii cu japca proprii cetățeni și să îi trimită să fie măcelăriți de ucraineni. Bineînțeles că și ucrainenii ar urma să fie măcelăriți în continuare de ruși. Tot machiavelic asta poate i-ar suna cuiva bine. Mie , nu neapărat, oamenii care suferă sunt civili, războiul e ciumă. Războiul e speculă, războiul e criză.

Mai aud uneori retorica că perioadele cu cel mai mare progres și cea mai mare inovație din istoria omenirii s-au întâmplat doar in războaie. Iar chestia asta e așa de potredă că nici nu știu cu ce să încep s-o descos . Mai es că războaiele s-au rărit doar in ultimii 70 de ani și uite că nu am rămas în urmă nici anii ăștia.

In primul rând asta spune despre ce fel de societate suntem, că nu e vorba de lene, ci de alocarea de resurse pentru lucruri care contează. Și mai e și fals dacă te uiți la cercetarea teoretică și alte aspecte. In fine. Să îți dorești să pui o grămadă de oameni în situația de a fi omorâți de dictatorul lor că nu au fost în stare de mai bine, nu e musai că va avea efectul scontat. Ar putea trezi un sentiment antieuropean, mai mult decât crește deja , datorită sancțiunilor .

S-ar putea ca următorul val de recruți să meargă din convingerea că se eliberează și duc un război corect împotriva Vestului care îi persecută.

E la îndemână să spui că “foarte bine, să moară toți dacă aia vor”, dar lucrurile nu se precipitează de obicei așa de simplu. Că aia nu merg să se sinucidă.

Momentan condițiile din Rusia devin din ce in ce mai precare. Oamenii de acolo au nevoie de motive să nu le mai suporte, nu să întărească din piele și să îndure și mai rău cu stoicism și să refuleze în ura față de Vest.

Oricum ar fi, Europa nu poate și nu va primi sute de mii, sau milioane de ruși. Cred. Plus că nu cred că pot fugi atât de mulți. Pe de altă parte, dacă îi primești pe ăia care fug, construiești o opoziție națională în afara țării. Vă aduceți aminte România comunistă , Europa Liberă , românii fugiți?

În același timp , in cazul ăsta, populația din Europa o să fie supărată pe bună dreptate. Pai cum vine asta? Noi plătim gazul ca pe aur și economisim energie ca să o împărțim cu inamicul, pe banii noștri?

Contraintuitiv, uneori, abordarea asta poate da totuși rezultate mai bune. Se numește “the high path”.

Oricum ar fi, fie că Europa primește sau nu ruși pe vize umanitare, Rusia o să mobilizeze și încorporeze și mai multă armată. Singurul lucru care ar putea funcționa ca deterent ar fi ca rușii să meargă și să lupte de partea ucrainienilor. Dar asta nu cred că așa se va întâmpla.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Manowar
1 year ago

Mai aud uneori retorica că perioadele cu cel mai mare progres și cea mai mare inovație din istoria omenirii s-au întâmplat doar in războaie. Iar chestia asta e așa de potredă că nici nu știu cu ce să încep s-o descos . Mai es că războaiele s-au rărit doar in ultimii 70 de ani și uite că nu am rămas în urmă nici anii ăștia.

Citation required.

0040
0040
1 year ago

La fel de bine a fost in Europa si cand au venit aia din Siria, si nu toti erau cetateni model, ingineri, ITisti, spalatori de vase, etc. S-a mai lasat si cu incidente. Plus ca unde au aparut aia, a cam scazut metrul patrat in cartier probabil.

Dupa ce s-au inmultit ca sobolanii, deja au suficient la numar cat sa conteze la vot. Azi vor sharia, maine cine stie…

Dar la rusi e si mai misto. Daca sunt acceptati ca minoritate o sa aibe Putin pretext sa-i “elibereze” si pe aia de neonazisti :))