Iar cu amăgirea și cu creditele

In România creditarea a fost mereu în găleată că suntem genul ăla de țară unde stabilitatea politicilor economice și bonitatea/ ratingul de țară sunt cuvinte din alea de le cauți prin dicționar ca să le folosești să zică lumea că ești cult.

De aia și în vremurile bune , dobânzilela ipotecare in România erau de 4-5% la euro și 6-8% la lei , ați văzut filmul ăla Risk Max cu Van Damme?

Însă PressOne fac pe spălătorii de veceuri cu articolul lor despre cum pesede e rău și IRCC-ul e o păcăleală că vai, ajunge tot ca ROBORul. Nu știu cine îi plătește sa scrie gunoiul ăla de articol dar sunt câteva lucruri de contrazis.

PSD au avut dreptate de data asta. Nu că e IRCC miraculos , cum a fost marketat , dar pentru piata de credite din România e mai bun decât ROBORul. Scriitorul articolului zice că invers că ROBOR îți dă o indicație asupra viitorului , pe când IRCC e din trecut, prin urmare ai tendința să iei decizii pe date care aparțin trecutului. Sigur, din perspectiva asta au dreptate , dar nu te oprește nimeni să te uiți la ROBOR, la pizdor, la dobânda de referință a BNR, la inflație la ce vrea pula ta.

Importanța indicilor pentru creditacul simplu e “cât plătește la rată” , iar ROBOR a fost demonstrat că ROBOR a fost mânărit, că e ușor de manipulat , anume declari dobânzi interbancare , dar nu te împrumuți niciodată la ratele alea, sau nu te împrumuți și pace. Și trebuie să fii jegos și cu mă-ta curva să spui altceva, când toată lumea a aflat de un deceniu de manevrele astea ( retro 2008) .

IRCC e mai cinstit, că se bazează pe cifrele care s-au întâmplat, e mai complicat să minți că te-ai împrumutat și e mai greu de mânărit. Muta responsabilitatea la bănci. Pe sistem i-auzi, pula mea, deci zici că dobânda interbancară la care te împrumuți e 36489494% ? Lux, pai hai să vedem câți bani împrumutați voi la rata asta și calculăm pe urmă de câți bani îi jupuiți pe creditaci. Aaaa, nimic? Pai atunci muie, rămâne cum am stabilit.

Bă, din perspectiva asta bravo PSD, muie bănci, muie ziariști incompetenți sau otrăviți. IRCC e mai bun pentru România și punct.

După aia că să critice banca națională că de ce cresc dobânda de referință că asta nu înseamnă că va scădea creditarea și nenea ăla nu știe cum pula mea să le spună ce trebuie sa le spună : Da, bă , proștilor , aia înseamnă , și aia trebuie să faceți – să nu mai luați credite, mai și plătiți la alea pe care le aveți, mai cumpărați și cu banul jos, că de aia avem, în pula mea, inflație.

După care o baga pe aia cu 700 de mii de împrumutați care plâng că nu pot plăti.

Băi, situația de acum nu prea se aseamănă deloc cu 2007. Dar deloc. Atunci nu puteai lua credite cu dobânzi fixe decât pe perioade promoționale , chestii gen 6 luni sau plm.

Acum a fost altfel. Când m-am uitat eu ( 2018- 2021 ) erau credite pe piață cu perioade de creditare cu dobândă fixă de până la 5 ani. Sigur, problema principală în România a fost că mereu a fost dobânda mare, și când a fost foarte mică în restul lumii, iar pentru asta TOT PSD are meritele majoritare, deci muie PSD, dar să nu îl uităm pe Isărescu, că are și el un rol la BNR, nu e glugă de coceni. Dobanda mare la modul de-abia îți permiteai credite.

Altfel, lucrurile s-au îmbunătățit, s-au corectat un pic dobânzile la lei, au apărut creditele garantate de stat ( scheme de ajutor de cumpărare ) de mai bine de 10 ani, au fost condiționate de contractarea de împrumuturi în lei , ceea ce e foarte bine(!), Dar nu știu dacă e de ajuns. In UK nici nu am putut cere de undeva împrumut ipotecar în Euro ( că fix că așa făceam, că sunt handicapat, mă piș pe moneda țării în care trăiesc ); asta in principiu e de rău, că e mai bine să ai opțiuni, dar când eu am credit cu dobândă 1.44% fixă pe 5 ani versus scoruri triple in România în aceeași perioadă în orice monedă vrea pula ta, e greu să fii atât de critic. Mai las și de la mine.

A apărut și în România instituția dării in plată, care, dacă ai făcut o greșeală fatală, îți permite să o corectezi cu pierderi, dar măcar nu ramai iobag amanetat pe tot restul vieții. Dacă nu cumva ai credit cu garanție de stat, acolo e mai altfel.

Problema e de principiu. Dobanzile cresc pentru că lumea cere bani și nu sunt bani. Dacă lumea nu mai cere bani – împrumut – dobânzile SCAD. Treaba e că atunci când dobânzile cresc sunt afectați cei care DEJA au luat bani împrumut, de cei care vor să ia acuma, că asta e treabă cu dobânzile variabile. Eu am fixed până în 2026. Un om care vrea sa ia bani împrumut acum cu 3-3.5% dobândă nu mă afectează pe mine , îi afectează pe aia care sunt pe tracker.

In 2026 o să mă afecteze , dar știi ce fac atuncea, mânca-ti-aș? Una din două.

1) Dacă am bani și e dobânda sus, plătesc.

2) Dacă nu am bani, vând . Da, nașpa să stai pe chirie, dar nu mai nașpa decât să fii sărak și jumulit și să intri in default. Na, coaie, facem bara-bara, luați-va lirele găurite înapoi, eu îmi iau partea mea și muie, dați-le împrumut altor fraieri pe dobânzile astea.

Există na, și varianta 3 in care casele se devalorizează și dacă vând pierd. Nu cred că mă va afecta pe mine pentru că ideea e de când pierzi mai mult, când vinzi sau când trebuie să plătești dobânda mare ? Treaba asta doare , că ai un activ depreciat ,nu știi când , cu cât și dacă se mai apreciază și ai și un cost la el, care reprezintă o dobândă.

Dacă nu îți permiți trebuie sa vinzi chiar și în pagubă și nu e nimic nasol aici. Dacă îți permiți plătești costul până se vinde mai bine, sau până te ridici din căcat și dai banii înapoi, din refinanțare sau buzunar.

Eh, acum opțiunile astea cam există și pentru români. Sigur, sunt și români pentru care e mai greu, că învârt sume infime. Adică oamenii se plâng că nu își permit credite la case de 50,000 -100,000 de euro. In 2022. București. Mai dă-i in sărăcie că astea sunt prețuri sub 2007 și salarii sensibil mai bune.

De aia zic , de data asta mai ușor cu tânguiala, că nu mai e aceeași schemă, că acum 15 ani. Acum trebuie să vă mai și permiteți criza și deciziile luate. Sunteți cu 15 ani mai deștepți?

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
26 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Buruc
Buruc
1 year ago

“ 2) Dacă nu am bani, vând . Da, nașpa să stai pe chirie, dar nu mai nașpa decât să fii sărak și jumulit și să intri in default. Na, coaie, facem bara-bara, luați-va lirele găurite înapoi, eu îmi iau partea mea și muie, dați-le împrumut altor fraieri pe dobânzile astea.” Daca tu ai probleme, probabil si alte milioane de cetateni au. Si toti gandesc la fel: vand si recuperez ce se poate, ba mai fac si profit. Unde duce asta? Pai exact la scaderi. Si ciclul se repeta. Eu am lucrat cu o englezoaica intrata in default/faliment personal. Nu… Read more »

Catalinx
Catalinx
1 year ago

Unde duce asta?

La scenariul, 3 detaliat imediat sub scenariul 2 . Nimic neobișnuit. Așa și trebuie. Sincer sper la o contracție imobiliară cât mai mare. Un 50% in UK m-ar face fericit. Nu o să se întâmple, dar zic și eu.

Stefan
1 year ago

Băncile sunt de fapt cămătari dar cu acte în regulă. Evident când plătești ratele cam 90% reprezintă dobânda. Adică la o rată de 2000 de lei…dobânda este 1700 lei din suma.

Oricum prețurile au sărit în aer comparativ cu salariile, mulți vând pentru că nu își mai permit sa plătească ratele.

Acum doi ani plateai o rată de 1500 de lei , acum rata este 3000 de lei.

Stropic
Stropic
1 year ago

: umm, nu prea e asa – returnezi anticipat din imprumut, bravo, dar tot 90% e dobanda, dar pe suma ramasa.

Adica ratele urmeaza acelasi tipar – multa dobanda, putin platit din datorie, doar ca pe o suma mai mica.

Stropic
Stropic
1 year ago

Aaa si despre ircc – e grozav, dar bancile refuza pe banda rulanta dosarele de trecere la ircc din ce am auzit.

la refinantare mai arunca un ochi, sa atraga clienti noi, dar nici acolo nu e asa sigur ca aproba. or sti ei ceva….

Buruc
Buruc
1 year ago

Pana in 2026 mai e. Cica maine boe creste cu 0.5-0.75 referinta. In cativa ani poate sa revina unde era anul trecut. Sau nu. Toti cu care am vb in uk sunt obisnuiti cu devalorizarea mascata gen – nu pierzi daca investesti in imobiliare, preturile cresc de 60 de ani si vor mai creste. Asa a fost tot timpul, n o sa se schimbe acu.. Pt dobanda era graficul ala clasic in care platesti intai dobanda. 90% primii ani. De fapt 98, 97, 96% in scadere cu fiecare an, dai rata £1000 din care dobanda e 950£. Apoi e £940… Read more »

Catalinx
Catalinx
1 year ago

1. Rishi se pregătește să scoată banii de la tine, dacă nu ai observat. “creșteri de taxe accross the board”? https://www.theguardian.com/politics/2022/oct/31/rishi-sunak-preparing-years-of-tax-rises-to-plug-50bn-fiscal-black-hole 2. Știu graficul de rambursare am un excel de și produc grafice din alea de o grămadă de timp. Nu e corect spus că în primii ani plătești 90% din dobândă – mă rog, depinde primii câți ani ? Și nu e 95% dobândă din tara decât dacă faci credit pe 100 de ani sau ceva. Altfel, la 25 de ani incepi cam cu ~90% din rată credit. Mă rog, e o discuție mai lungă, că ăștia îți pun… Read more »

Stropic
Stropic
1 year ago

Da, cam la ce zice Buruc ma gandeam si eu.

Evident cu cat returnezi mai repede isi iau mai putin profit total. Doar ca statistic ma indoiesc sa fie multi care platesc in 2 ani. Sau chiar 5.

Anonim
Anonim
1 year ago

Stropic, daca ai putina imaginatie, poti sa si vizualizezi ce-ti zice Catalin. Daca ii dai blana la credit [suma maxima(relativ la venituri) pe durata maxima] – , o sa ai exact ce zici tu: zona albastra 95%, zona rosie 5%. In cazul asta eu zic ca ti-o meriti si ca nu ai de ce sa te plangi. Catalin iti vorbeste de un pic de cumpatare: nu pune rata pe o perioada de 30 de ani, ci pe o perioada de 10 ani. Si atunci o sa vezi ca zona albastra coboara , poate la 50% sau chiar mai jos. Daca… Read more »

Buruc
Buruc
1 year ago

Cred ca mai avem de asteptat pana aflam masurile… mananca gem se caca prune… momentan praf. Doar cresterea de dobanda e reala.
Si n am inteles din articol cum a lasat liz gaura de miliarde cand n a stat decat o luna si n a luat concret nici o masura. Doar a anuntat si dupa aia a retras. Se da vina pe ‘greaua mostenire’?!?


“ Stealth” increases in income tax and national insurance contributions are expected to be rolled out over the next few years by extending a freeze on personal tax allowances and thresholds.

Fery
Fery
1 year ago

“cum a lasat liz gaura de miliarde” – simplu boss, faci o afirmatie fara acoperire, arunci in aer pietele de capital, se mai imprumuta din pula statul la dobanda de 1%, de saptamana viitoare e 3%. bine, e un pic mai complicat in practica, dar cam acolo e gist-ul. ia vezi la 400 de miliarde imprumutate, daca iti sare dobanda cu un punct, este ca ai de platit in plus miliarde numa dobanda? aia e una din gauri. restul nu prea mai conteaza, ca au rezolvat aia ce era de rezolvat cu kamikaze aia si cu maimuta ei preferata. sa… Read more »

Buruc
Buruc
1 year ago

Hmm, o dezbatere interesanta despre ‘alesi’ si afirmatii ‘fara acoperire’
https://youtu.be/6r6v6_iT0Kg

0040
0040
1 year ago

Am avut credit pe 10 ani, in ron, cu 8.5%. Dupa ce am vazut cat de mult pot reduce din cat urma sa le dau inapoi am achitat in ~3-4 ani, altfel mai plateam si acum la el, probabil am facut bine. Un coleg, de la o rata de 800 ron ajunsese pe la 1400+ ceva de genul acum cateva luni, neplatind anticipat “ca stie el”.

Buruc
Buruc
1 year ago

N ai alternativa. Cu independenta nu merge. S a vazut ce a iesit din varianta ceasca ‘mai bine morti in lupta, cu glorie deplina, decat sclavi iar pe pamantu nostru’

Catalinx
Catalinx
1 year ago

Ce s-a întâmplat cu Ceaușescu nu are nicio treabă cu asta. E un panseu patriotard – ăla era faliment și oricum se sfârșea și dacă nu plăteau datoriile, doar că în alt fel.
Iar aici nu e problema legat de faptul că au ceva datorie publică – toate țările cu ceva rating au ceva datorie publică. Problema ține de cât de mare e datoria aia publică și pe ce se susține. Că pe bondurile ălea stau bănci, fonduri de pensii și de investiții.

Nu e că vine oculta mondială și le dă în cap.

Buruc
Buruc
1 year ago

Hm, imi scapa cum o tara fara datorii poate sa fie in faliment. Astora le da in cap oculta, doar le face politica fiscala, economica poate si aia militara #conspiratii?

In rest pare cam scumpa sanatatea de stat, n ar fi buna o privatizare?
https://www.statista.com/statistics/298524/government-spending-in-the-uk/

Buruc
Buruc
1 year ago

Bun linkul, de acolo ma informez si eu

Catalinx
Catalinx
1 year ago

I-auzi, sarcasm. OK. Vezi atunci o lucrare academica , cu referinte in bibliografie si tot ce trebuie. https://mpra.ub.uni-muenchen.de/86790/1/MPRA_paper_86790.pdf Vezi caietul de studii nr 56, publicat de BNR, de la pagina 57 se vorbeste de evolutia stocului de aur al romaniei , cu referire la contextul economic si masurile de “redresare” si economisire luate de regimul Ceausescu. Vezi articolul asta din Washington Post din Aprilie 1989, care vorbeste un pic de renuntarea la clauza natiunii celei mai favorizate ( asa pe ultimul moment, la orgoliu, ca au taiat-o americanii oricum, era planificata), pe urma ca s-a plans Ceausescu ca sunt taxele… Read more »

Fery
Fery
1 year ago

“Hm, imi scapa cum o tara fara datorii poate sa fie in faliment.” foarte simplu: nu reuseste sa-si mai hraneasca cetatenii, nu dezvolta sau mentine nimic care sa ofere un trai civilizat oamenilor (read foame, lipsa curent electric, transport, vacante, ce moloz ii mai trebe unui om sa sara macar de treapta unu-doi din piramida maslowiana). statul in care ai pauze de curent electric si 2 ore de televizor pe seara, pula apa calda si in care gasesti portocale numa de craciun ce altceva e, daca nu un failed state? bonus te ia duba daca ai valuta, aur si carti… Read more »

Buruc
Buruc
1 year ago

Hm. Nu era sarcasm deloc, site ul are analize bune. In 89 romania avea doar in conturile bancorex 1miliard $ de exemplu. Pe langa ce mai avea de incasat si s a ‘topit’ dupa ce a venit libertatea https://youtu.be/sifr-ZXav2c Nu e ca si cum nu avea cu ce si hraneasca poporu din saracie. N o inghit pe aia cu falimentu industriei. Romania producea adiBas nu adiDas, nu concura cu vestu la calitate dar aveau pietele lor. Las mai jos linkul pt cine e interesat si de alte pareri: The End of the Cold War: 1985-1991 https://amzn.eu/d/fSXwybd Revenind la uk, cica… Read more »