Filme: Adam cel Negru în cerul gurii

Am fost la filmul ăsta că a venit noaptea și e plictisitor în UK.

E un film cu super-eroi, deci n-ai de ce să te aștepți la mai mult.

E cu “The Rock”, deci nu e cu subtilități, cu artă desăvârșită, cu ciorbă pe masa din bucătărie din măiestria sorbirii căreia înțelegi universul narațiunii.

E un film de acțiune cu ceva wokăreală, cu ceva bătăi, cu ceva umor, oarecum grosolan și cu efecte speciale bunicele.

Din toată linia poveștii răzbate un mesaj subtil ca un hipopotam anume că uite dom’ne, ăștia care tot visează pace și corectitudine în lume, lasă loc pentru tot soiul de motherfuckeri care abuzează populația și în încercările lor inutile de a echilibra balanța prin justiție nu echilibrează nimic și uite că nu e totul alb-negru, că populația e abuzată. OK. Notat.

Dar un alt mesaj răzbate din subliminal, nu-mi dau seama dacă e din greșeală, dar în mod clar nu e subliniat. Nu-mi dau seama dacă producătorii au lăsat-o așa fin, ca pe vremea lui Ceaușescu, pentru cine se prinde, sau nu le-a ieșit altfel. Cert e că râdeam singur ca prostul.

Undeva pe sfârșit, un puțoi de copil se duce să conducă el ”oastea ” țăranilor, să-i motiveze pe ăia să se răscoale și are el un discurs cu care te poți șterge la cur, dar îi cheamă pe pauperi la arme ( furci, coase, clasic ca la orice revoltă a țăranilor). Treaba e că pe tronul ălora se instalase unul mai rău decât situația interioară, tatalor venit din iad așa, iar ăla cam scula morții, niște fantome bășite, pentru ca să ceva. Nu e clar să ce, dar ăia, niște oase puturoase trăgeau de populație.

Evident că focusul răscoalei peysanești se modifică întru a se lupta ca prostalăii cu cozile de topor și fantomele și la final se bucură ca niște handicapați de victorie. Au bătut niște fantome care oricum s-au topit singure când tatalor a picat.

Iar lucrul ăsta ar trebui să trezească niște sentimente vis a vis de cum văd plebii problemele și împotriva cui luptă, e valabilă la treaba cu războiul din Ucraina și de peste tot, e valabil la orice protest, la multe paliere.

Din toată treaba asta ar trebui să răzbată aspectul ăsta : Care-i luota ta și cu cine-i beeful tău, boss? Și-atunci de ce-ți pierzi vremea luptând cu fantasme?

Pe coadă, am mers la filmul ăsta că în trailer avea ceva cover după ”Fetele de la Căpâlna” și voiam să văd aia. N-are! Muzica e bună, dar nu e aia din trailer. Meh.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Ronnie
Ronnie
1 year ago

de multe ori in trailer apar scene sau melodii care nu se regasesc in film.

in articol gasesti scurt istoric despre piesa. initial am crezut ca sunt Subcarpati sau Surorile Osoianu, dar nu 🙂 plus ca piesa e destul de veche, dar necunoscuta la noi, noroc cu Black Adam ca mai umfla pipota nationalista

https://www.vice.com/ro/article/93a985/dansul-fetelor-capalna-film-black-adam-soundtrack

Catalinx
Catalinx
1 year ago

Eu știu melodia. Am zis că de aia am fost la film .