Instalând și dezinstalând Sailfish X pe Sony Xperia 10 III.

Un gunoi de la Jolla

Jolla ( trebuiau să se numească Jula) e o companie finlandeză care fac o adaptare de sistem de operare pentru Android. Ei ii zic sistem de operare – SailfishOS. Pentru câteva terminale Sony, fac releasuri dedicate numite SailfishOS. Pe bani. E 50 de euro softul.

Am văzut câteva review-uri, am citit câteva bloguri. N-am fost convins. Așa că am cumpărat un Sony Xperia 10 III, un terminal nu de ultimă generație și nu flagship, ci mid range. E cel mai nou terminal pentru care există variantă dedicată de OS, ceea ce nu e încurajator, că a apărut generația 4-a de Sony Xperia 10. Nu știu de ce nu fac pentru Sony Xperia 1, sau 5 – flagshipuri. Aș fi cumpărat un Sony 5 dintr-o generație anterioară să fac experimentul ăsta. Au instrucțiuni de instalare și pentru Windows 10 și pentru Linux ( Ubuntu, cred).

Primul lucru pe care trebuie să-l faci, ignorând ordinea din instrucțiuni e să îți deblochezi telefonul . Poate crezi că e deblocat, că nu e blocat în rețea, însă e vorba de un cod de la producător care te lasă să instalezi alt bootloader și eventual sistem de operare – după ce merge îți iei codul de la Sony, instalezi driverele și deblochezi telefonul și abia după ce ajungi la poza asta îți cumperi un OS. Eu am făcut asta înainte – nu faceți ca mine. Că dacă nu merge . Se mai întâmplă, am un Asus Zenfone 2 care nu se deblochează.

Am avut un fior rece, de 250 de lire cand am apasat power si n-a pornit pentru vreo 7-8 secunde,

Aplicatii de la ei din jolla shop.

-.here maps – nu merge. Pornesc si ramâne pe ecranul de loading.

-Microsoft Exchange, merge doar să adaugi un cont de mail, sau One Drive backup.

-fotokopier – un fel de scanner. Gunoi.

-Sailphoto, dracu știe ce și cum face, nu face ce scrie în descriere.

De pe aptoide – serviciu pe care il poți instala de la început, am descărcat Google Services si Google Play. Nu merg. Ok, nu e vina lor, nu iti iei OS de la jolla daca vrei serviciile de la google, îți iei să scapi de ele.

Am căutat Teams, Whatsapp, Revolut, în F-Droidul cu care vine. N-am găsit niciuna.

Telefonul e ”secure”, prin faptul că e aproape la fel de inteligent ca un Nokia 5110.

Cică dezvoltatorii au fost ăia care au dezvoltat Symbian – ăla știm că a fost faliment, dar sistemul ăsta de operare e și mai gunoi, are buguri de operare în el, lasă că-i lipsesc orice aplicații uzuale. E pur și simplu inutil!

Deja caut pe net cum să revin la android stock, dacă nu pot, o să pun Lineage, e mult mai bun, măcar că e gratis, ăștia m-au făcut de 50 de euro, ca pe Ferentari, din figuri.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
7 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0040
0040
1 year ago

…dar ai avut puterea de a fi diferit :))

Am in “vitrina” un Nokia808 pe Symbian , un QtekS200 pe WM si un Samsung Omnia tot pe WM. Hai ca cu Nokia mai pot face poze insa cu celelalte desi merg perfect, nu s-a umflat bateria nici dupa 10+ ani… sunt fix bibelou, nu prea mai fac fata. Nici soft nu cred ca sa iasa prea curand… revolut pentru wm si symbian :)) Deja Revolut nu mai merge pe android mai vechi de 5 sau 6 parca, stiu ca ei m-au fortat sa bag Android 11 pe Note3.

Webby
Webby
1 year ago

La tine fuse Black Fraierday mai devreme?

Webby
Webby
1 year ago

Pai de ce cumparasi frate gunoiul ala? Macar dadeai un sărci cu Gogule inainte, sa vezi cam despre ce e vorba.

Mad
Mad
1 year ago

Stii ceva de astia(sunt de incredere) ?
https://forum.xda-developers.com/t/xperia-10-iii-in-open-devices-custom-roms.4323205/
Vad ca au mai multe p-acolo

0040
0040
1 year ago

Daca intrebi de releasuri… da. Eu de acolo mi-am pus Android11 peste Android4. Si se misca mai bine decat ala stock. Acum depinde ce alegi, nu toate versiunile din ce e pe acolo sunt misto (unele mai au buguri), dar macar ai de unde alege, nu merge calumea una, iei alta.