Putin vs. the West

E documentarul asta făcut de BBC și mi-a atras inițial atenția că am văzut o știre de can-can în care zice Boris Johnson că l-a amenințat Putin că-i trage nucleara la minut dacă se supără. Nu mă intresează asta, e ceva ce te-ai aștepta de la Putin, but eram interesat să văd dacă mai aflu ceva nou de la ăștia.

În mare, știam treaba cu Ucraina din 2014/15 – de când luam în calcul pe bune să plec cu tot cu familie în Franța ca tot omul cu bănuieli și în principiu, în mare n-am găsit nimic în plus în documentar.

Știam deja tot ce apare acolo, că rușii sunt ăia răi în majoritatea scenariilor și în absolut ciumă în orice proiecție de alianțî și prietenie, că nici vestul nu sunt ăia buni, dar mai puțin răi decât rușii.

Știam cum a jucat Putin , că am citit și eu și văzut în ultimii 10 ani.

Însă câteva detalii nu le-am conștientizat niciodată.

Faptul că înainte de acordul de la Minsk Ucraina era în căcat comparabil și cu momentul invaziei, își cam luau bătaie pe front și erau în pericol să nu se poată apăra deloc, dacă avea Putin poftă să-i invadeze. Noroc că nu, fie pentru că era un pic în șah cu Syria, fie nu era încă pregătit pentru o invazie la scară largă. Interviul cu Poroșenco și cțteva video-uri pe care nu le-am prins, sau nu le-am prins în contextul pe care nu-l știam la ora aia sunt cheie.

Ucrainienii erau la vremea aia mai căcați pe ei decât acum , se vede din discursul lui la întâlnirea cu Trump de după ce a câștigat Trump alegerile că era și atunci disperat și trăgea cu dinții să-i dea și lui javelinele pizdii.

Ce mi se pare amuzant e că singurul care a înțeles cum se tratează cu Putin a fost Trump. Știam faza când US s-a retras din INF pentru că Rusia oricum se pișa pe el de mai bine de 10 ani, dar nu știam că Trump și-a trimis aghiotanții să discute cu Putin încălcările lor, timp în care a declarat la presă ”io-mi bag pula, mă retrag, hai muie!Luați și ascultații-i pe ruși cum neagă ei toate dovezile, ca de obicei și o fac pe niznaiu’ că mie mi se rupe pula.” Lol.

Anterior poți să vezi cum Putin i-a jumulit ca pe găini și pe Olaba și pe Cameron – care probabil a fost cel mai bun prim ministru britanic din ultimii 30 de ani, dar a avut și el limitele lui. Iar cu Hollande și cu Merkel pur și simplu a șters pe jos – e amuzant că în mintea lui Hollande crede că francezii au negociat, ei au încercat strategii, au pula mea.

Amuzant e problema Vestului , inclusiv în privința a ceea ce vor să obțină cu Rusia, e aia pe care le-a zis-o Putin de mai multe ori, cu privire la acțiunile vestului de implicare în conflicte interne și schimbare de regimuri: Aveți pe cineva? Îl dați pe ăsta jos și pe cine puneți?

Aia e și acum. Putin știe că Vestul n-are pe nimeni în locul lui, că așa lucrează vestul, înlătură un dezechilibru puternic și injust și speră ca forțele de acolo să se balanseze singure și să se ajungă la un compromis care măcar să tindă spre civilizație. A mers în țări cu apetit pentru civilzație . A mers ca pula în Irak, Afghanistan, Libia… animalele se poartă ca animalele. La treaba asta are dreptate Putin.

E amuzantă povestea cu avionul rusesc doborât de Turcia în perioada când rușii bombardau ISIS ( și opoziția lui Assad mai cu seamă) în Siria, nu atât situația pe care o știm toți, cât uimirea turcului care povestește reacția statelor baltice de ”bravo, i-ai tras-o, hai că înțeleg și proștii ăștia cum se tratează cu Russia, versus prudeța diplomatică a vestului” – din care a ieșit ce-a ieșit.

Se vede atât de transparent vestul ca o gașcă de visători în delir. Plm.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Buruc
Buruc
1 year ago

Si unul din interviuri (multe spuse printre randuri)
https://youtu.be/m6pJd6O_NT0