2 Filme: unul american și unul european

Unul de la cinema și unul de la biblioteca națională.  Le voi prezenta in opoziție.

Via soția să ieșim la cinema săptămâna trecută și am ieșit.

The Plane

Film american cu piloterie de tip eroic  cu avioane de pasageri și commando pă clasic , prin insule dubioase sin țări dubioase ( Philippine, marea Sulu ).

E genul de film făcut să nu adormi la el, nu te lasă să gândești sau să auzi greierii cum se fac făină, are dialoguri concise, personajele spun ce au de spus , fie că sunt sinceri fie că au o minciună pregătită pr țeavă, nu dau ocol vorbelor și ideilor.

Acțiunea e la fel de directă.  Gerard Butler și cu unul negru joacă rol de Schwarzeneggeri salvează tot, împușcă tot, sugrumă tot, pilotează tot.

Filmul e fix de acțiune și popcont, nimic memorabil , doar niste pornografie cu . 50CAL BMG și pilotat  scheme imposibile cu avioane de pasageri , atâta la aterizări cât și la decolare.

Făcut pă școala americană, pă focus group, pă băgat bani și făcut bani, no shitting around.

Ieri iar voia soția să ieșim la cinema , dar nu prea ai la ce te uita, cu excepția că găsise ea un horror – ei îi plac astea.

Mie nu îmi plac filmele horror, îmi e frică, nu vreau să mă piș pe mine în sală.  Așa că am căutat ceva la biblioteca națională, unul european și l-am văzut acasă. Culmea e că l-am inceput mai demult și l-am lăsat că începe plictisitor de moarte, băi de moarte.

Triangle of Sadnes

Are două ore și jumătate și se simte. Dacă era american îl făceau în 94 de minute, pe clasic.

Filmul e făcut de un suedez , Ruben Östlund,  și se simte și că e suedez și că filmul e european din toată compoziția. Nu ați auzit de el, e ok, nici eu, că nu suntem între critici de film aici.

Incepe pe suedeză cu ceva gheială de modele masculine , auzi pe acolo vorbindu-se în suedeză la un catwalk, dacă înțelegi ceva , germană, și alte limbi din zona aia, după care se cristalizează acțiunea cu două personaje, nu le mai scriu numele că oricum i-am căutat pe google , doar eu sunt mai anonim decât aia in cinematografie  și după aia se mută pe un yacht de lux unde începe acțiunea , după o oră!

Bă, filmul nu e rău. Este etichetat drama, comedie și e un film european din ăla de Cannes, are niste glume nordice de râzi așa cu un pumnal înfipt în inimă.  Glumele nu sunt din ălea americane , in low key, sunt construite frumos, ai cadrele bine gândite sincronizare acustică și video, niste decoruri vibrante pentru ceea ce vrea filmul să transmită, cam înțelegi de ce premiile de la Cannes sunt de artă și alea Oscar de consum și de ce Cannes se că pe Oscaruri, in general.

Problema e că e dificil de urmărit . Și poate că problema e la noi, că te uiți la film după ce ești rupt de muncă ( unii dintre noi mai muncim, plm) și vrei ceva să te relaxeze nu să aibă pauze de la acțiune , in care să reflectezi tu.

E un film total atipic, il vezi pe Woody Harelsson , care e cea mai cunoscută figură de acolo, făcând un rol secundar în producție , deși cu un titlu important.  Și totuși omul își joacă rolul cu implicare.

Este un amalgam de politică, taboo-uri sociale și o grămadă de idei din toate părțile și pe undeva e un film educativ. De cel puțin 3 ori m-am plictisit uitandu-mă la scene cringe cu unii sau alții tapând pe telefon. Și mă gândesc că mai ies cu soția pe undeva și sufăr de aceeași boală de deficit de atenție pe care mă chinui să o tratez de mult timp.

E un film bun, dar nu e făcut “de cinema”, mori pe el.

Îmi plac filmele europene în care auzi toate limbile europene vorbindu-se prin ele, așa ar trebui să fim , să ciripim în toate păsăreștile de prin zona noastră, nu toți în engleză.

Îmi plac enorm filmele europene , coproducții, care îmbină elemente culturale din toate țările.

Din păcate detest că sunt făcute pentru un auditoriu de tip critici de artă mai mult decât pentru public. Ăștia nu au treaba aia comercială cu focus groups, cu arătat filmul unora să leșine aia pe masă de plictiseală ca să se prindă că mai trebuie luat la pilă pe undeva.

E totuși un film un pic mai memorabil decât The plane, deși singurul actor pe care o să îl rețin e tot un american; Harelsson. Tipic.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0040
0040
1 year ago

Recent pe tarabe… Slumberland , Babylon, Wakanda Forever, The Menu. Interesante toate, mai putin Wakanda care tinde sa devina o mamaliga cu branza de prin alte productii. Avatar inca n-a aparut BR.