Nenea ăsta , polițist , a fost acuzat de DNA în 2006 că a luat șpagă.
O fi luat, n-o fi luat, un proces care ține 14 ani pentru o astfel de infracțiune e irelevant, se prescrie și mama șpăgii.
Ce e relevant e că la final omul a câștigat. Din nou, nu se pune problema dacă a luat, sau nu a luat, ci că la prima instanță ( fond ) judecată a fost mermelită ca să i se de-a ceva cu suspendare , de gust, după ce instanța a trimis de mai multe ori dosarul înapoi la procurori, de bine ce l-au făcut.
In perioada aia era heirupul cu DNA în care își flexa Băsescu mușchii cum scapă el țara de penali. A scăpat pe pizda mă-sii, dar nici asta e problema.
Problema e că după 14 ani în care agentul a fost privat de niște drepturi și discriminat in virtutea acuzațiilor a cerut niște bani, mai groși așa. Pe la vreo 160k EURO, că nu doare să ceri. Instanța a zis că alea sunt daune civile se cer pe cale separată – adică alt proces, până moare se termină, și că e îndreptățit la un 10k de euro, dar după contestații au rămas 5.
Acuma nu că îmi pasă de polițist, știi cum e , ei și ai lor, până la urmă , dacă ia despăgubiri ia din banii noștri și nu pot lăuda, in general, poliția pentru ceva anume, ca să le iau partea.
Dar ar cam fi bine să putem discuta de o acțiune reparatorie, că te caci pe viața unui om mai bine de un deceniu și îl ștergi la bot cu mărunțiș.
La punctul ăsta era bună niste responsabilitate pentru judecători și procurori. Păi, manca-mi-ați pula, dacă instanța finală a zis “omisiuni grave”, înseamnă că cineva nu și-a făcut treaba, înseamnă măcar neglijență în serviciu. Nu zic pușcărie implicit.
Nooo.
Am o soluție mult mai mișto.
Haida la bară și judecătorii și procurorii , cu acuzații de neglijență, abuz în serviciu, ce se mai adună, să răspundă și ei, vreme de vreo 14 ani așa, timp în care să fie “puși la dispoziție” să treacă pe la muncă de birou, pe astea, până se elucidează a cui a fost vina și cum trebuie să răspundă.
Pentru că asta e treaba cu justiția la mișto. Nu există mecanism de feedback sau măcar karma, decât până la un anumit nivel.