Din reality show-ul cu aer medieval ”nașteri la domiciliu”

Mă amuză și știrea și discuții. Că de ce , că pușcărie pentru părinți și complici și se vorbește de ”premeditare” în interviuri pe canale media. Adică infracțiune, coaie.

Nu încurajez pe nimeni să nască acasă, sau să nu o facă, neavând pizdă și nepurtând copii, nu am o părere despre unde e mai bine să naști și nici n-o să încerc să am una, imaginându-mi unde mi-ar plăcea mie să nasc. Nicăieri.

Dar încă este un drept să naști unde vrea pizda ta, cu precizarea că dreptul ăsta ar putea deveni incompatibil cu viața în anume circumstanțe.

Nu comentez deciziile familiilor în cauză, iar calitatea deciziilor lor e limpede din rezultate: într-un caz mama a murit, în al doilea caz a ajuns la urgențe.

Întrebarea mai corectă e de ce alege cineva să nască acasă și în ce condiții decizia de a naște acasă e chestionabilă?

Organizația Mondială a Sănătății zice că dacă ai o sarcină normală poți să alegi să naști acasă și că să naști este, în general, sigur, în orice loc vrei să naști. Suntem 8 miliarde totuși, dar, pe de altă parte, OMS a zis și că e OK să nu blocăm China, că COVIDUL încă nu e o pandemie. Că.

Și listează ei niște avantaje pe care nu le comentez la persoana întâi, că, din nou, nu le pot aprecia în cunoștință de cauză. Dar pe unele le voi comenta oricum, principial și un pic anecdotic.

-cadrul e mai familiar, te-ai putea simți mai relaxat acasă la tine.

OK.

-nu e nevoie să întrerupi munca ca să mergi la spital

În general, femeile, au nevoie de concediu de la muncă cu o perioada mai înainte de naștere, în ideea în care nu mai facem copii la număr, care ies buni bine, care nu, mor ei oricum de foame. Mă rog, în lumea civilizată – nu știu dacă include Statele Unite, de exemplu.

Soția știu că a avut concediu. Mama a avut. Într-o vreme se purta, in altele nu prea, că tot mama la alți doi frați gemeni de dinaintea mea n-a avut concediu medical, că era prea scurt post natalul și a plecat din fabrică direct la spital să nască spontan, să aibă mai mult post natal să ingrijească copiii. Născuți cu o lună mai devreme de termen, din motive de condiții de muncă. S-a dovedit că n-a fost nevoie. Au murit frații ăia, într-o conjunctură mai complicată, pe care n-o s-o detaliez, aș putea spune că mama a avut succes la nașteri de 66% , la mortalitate infantilă, 50% din copii i-au trăit până acum; un scor bun pentru Africa, sau România anilor ’70-80, mă gândesc. Ce bine era pe vremea lui Ceașcă.

Zic asta că, în general, s-a dovedit că concediul ăla prenatal nu e așa de fantezie, chiar e util, doar că, ce să vezi, în unele locuri nu este un drept. Nu zic că ar trebui sau nu să fie.

– n-ai nevoie să-ți lași ceilalți copii singuri, dacă mai ai alții

ok..?

– nu trebuie să te desparți de partener pe perioada nașterii

Cum ar veni să nu fi ( mori) singură. Să aibă cine să-ți țină lumânarea, sau să leșine lângă tine. Glumesc, dar ca să continui pe tonul ăsta, dacă la spital un anume soț s-ar putea fofila de eventuala cerere de a asista la naștere, cum a facut prieten pe care nu știu cum mă cheamă, dacă se decide să nască acasă ai belit-o, n-ai unde să te ascunzi. Eu aș zice că plec la lucru, dar munceam de-acasă, iar când am avut primul copil, i-am zis lu’ frate-meu să ducă el soția la spital, că eu sunt de serviciu, cplm. #truehero

-probabilitatea mai mică să ai nevoie de moașă

asta ține de minimizarea consumului de resurse.

-probabilitatea mai mică de intervenții cu cu forceps sau ventuză

ca să fie mai clar, asta se referă la faptul că e mai probabil ca la spital să nu stea moașele , eventualul medic după tine până ți se dilată pizda destul să scoată ăla micu capul pe acolo, că mai au și alte nașteri de livrat, șpăgi de luat, taie și ei un pic de restul bagă forcepsul sau ventuza și îl scot mai repede, nu așteaptă până vrea să iasă singur, mai ales că sunt unii cărora nu le place lumea în care-s forțați să iasă. Iar ăstea au și efecte secundare.

Partea cealaltă a monedei e că dacă naști acasă și AI NEVOIE de forceps sau ventuză, s-ar putea să mori/moară.

Tot în articolul amuzant se vorbește despre un studiu OMS care arată că numărul de nașteri acasă a crescut. În general, în țări civilizate, unde și personalul de specialitate vine și te asistă acasă. Te poți întreba de ce și cine naște acasă. Aș crede că cine are condiții mai bune acasă decât la spital.

Asta o dată și deschide o întreagă discuție despre CARE SUNT CONDIȚIILE DE LA SPITAL DIN ROMÂNIA?

A doua oară, treaba cu personalul medical acasă. În România e interzis oricărui personal medical să te asiste acasă.

De unde, înainte de a acuza familiile, trebuie acuzat statul român de complicitate. Desigur, șpaga se poate lua doar în instituțiile acreditate, unde se poate asigura un cadru corect de distribuție pe linie ierarhică, nu se poate așa oriunde.

În România putem să ne imaginăm orice. Că e din cauză că femeile sunt proaste sau orice vreți voi pentru a da vina pe victime, să nu ne atingem cumva de condițiile din spitale sau prețurile scumpe la privat și la șpagă. Dar hai să vedem ce zic alții, unde se naște mai mult acasă, nu la 2% ca în România. Fie vorba între noi, la 2% vorbim de accidente și excentrici, nu de o practică , de unde și reacția medievală a romulanilor când aud de asta.

Olanda e una din țările unde nașterea acasa a devenit foarte populară în ultimii ani. Fac de dinainte precizarea că olandezii sunt unii din cei mai zgârciți oameni de planeta asta. Și cam stoici așa. Din interacțiunile mele cu ei îi cam bat la cur pe scoțieni , până și pe mine. Sunt dispuși să doarmă în zăpadă dacă le spui că e gratis. Cum pula mea crezi că au atâția bicicliști? Cel mai ușor de convertit cu o taxă mare pe locul de parcare. De ce zic asta?

The Netherlands is the only European country where home births have been common for a long period. Here, the rate of home births has dropped from around 25% in 2005 to 13% in 2015, and women with uncomplicated pregnancies who choose to give birth in a hospital pay a fee of around 300 Euros.

Vrei să naști la spital? Taxă, în afară de aia normală pe sănătate. Nu zic că e bine sau rău. Zic că e un factor care influențează nașterea acasă și că este O POLITICĂ DE STAT să încurajeze nașterile acasă.

Ce mai zic ei ?

The increasing popularity of home births could possibly also be attributed to negative media attention toward busy hospitals with full maternity wards and staff under time pressure. Hospitals worldwide have been blamed by the World Health Organization for intervening unnecessarily in naturally progressing births, and the WHO has called for less unnecessary medical intervention for healthy pregnant women.5 Hence, the rise in home births could in some contexts perhaps be seen as a response to some health systems being under financial pressure and as a calm alternative to busy hospitals, where you have the midwife for yourself during the entire birth process. 

Pe românește, 2 motive.

  1. WHO a observat și a criticat practicile spitalicești de intervenție exagerată în nașterile naturale, să se taie mai cu spor, să meargă treaba mai unsă, că burta spartă ține pizda mai fragedă, iar pizda tăiată și cusută e la fel ca cealaltă, numai bine, mai bagă două cusături mai sus și iese un fel de refresh. Eu glumesc, treaba e că au crescut niște costuri, s-au implementat niște proceduri care urmăreau generarea de costuri și venituri pentru medici mai mult decât sănătatea, confortul și interesele mamei și copilului. Nu judec dacă era bine sau rău, dar știți și voi, ăștia din România, că sunt medici ginecologi care n-au ei timp de așteptat copilul, că ei sunt mașini de făcut bani, orice naștere e o cezariană, că la ei naști cu programare, nu face un pulete nenăscut planurile.
  2. Practica asta intervenționistă a pus presiune pe sistemul medical și pe personal , care nu prea mai poate susține treaba asta cum trebuie – cum ar veni a observat populația o scădere în calitatea actului medical de le-a trecut prin cap că nu mai bine nasc eu acasă și plătesc o moașă?

Ce mai zice studiul despre alte două țări unde s-au înregistrat nașteri acasă?

In line with this, the use of private doulas has risen both in Denmark and in the UK during recent years.67 Both countries are experiencing financial cuts in the public health sector.

Adică e foame de bani. Au tăiat resursele alocate la sănătate, oamenii observă probleme și caută alternative. Cum ar fi:

 A doula is a non-medical “birth-coach” who follows a woman’s pregnancy, provides ante- and postnatal conversations and is present during birth alongside with a midwife to support the woman and try to give her the individual birth experience she wishes. In both countries, a doula costs up to around 2000 Euros.

Acuma, să faci o cezariană acasă , oricum ai lua-o e ceva extrem. Nu mă pot gândi decât , oare cum sunt maternitățile în județul Neamț?

2013, 2016, 2017, 2018, 2021

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
8 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Stropic
Stropic
10 months ago

Pai hai sa intreb altfel – daca ai avea o piatra la rinichi ai prefera sa: a) stai acasa, bei ceaiuri si bere, te relaxezi cum vrei tu, si “treci” piatra singur – da, multi oameni au facut asta b) te duci la spital, te bat aia la cap si te zoresc, dar iti dau calmante si asigurarea ca te urmaresc ecografic si nu ramane blocata sa pierzi vreun rinichi ceva de la complicatii, ca intervin chirurgical. Sigur, poate prea devreme ca daca erai relaxat te descurcai singur. Si da, cica sa ai piatra la rinichi seamana cu durerile de… Read more »

Catalinx
Catalinx
10 months ago

Pai am avut si am ales 1. Si nu pot sa ma pronunt cu ce seamana , dar stiu ca a durut. Rau. Si a lasat in urma ei un crater in rinichi. Si a durat cateva zile pana a parcurs tot traseul. Si ca am ales a) desi am fost invitat la spital lao procedura de: 1) introdus un cablu cu pickhammer prin uretra sa ajunga in rinichi si sa ciocaneasca piatra aia; un fel de desfundat conducta aia cu sarpele. 2) Daca asta nu reusea, operatie. Multumesc, nu! Mai intai hai cu ceaiuri si medicamente pentru dilatare 🙂… Read more »

Stropic
Stropic
10 months ago

Pai nu inteleg cum ai ales 1, dar cu medici si clinica si procedura cu ultrasunete. :)))

Pe scurt, nu te-ai descurcat pe barba ta, ai fost la medic. Aaa ca au avut pareri diferite doi medici, true. Dar dilema era daca ai cauta ajutor medical sau doar “ai incredere in corpul tau”.

Si sa ne intelegem. Nu e ilegal sa nasti acasa. E ilegal sa asisti o nastere acasa.

Catalinx
Catalinx
10 months ago

Hei, am zis ca AM CAUTAT ( la modul daca nu iese singura) – dar pana am gasit am nascut.

Si sa ne intelegem. Nu e ilegal sa nasti acasa. E ilegal sa asisti o nastere acasa.

Exact asta am zis si eu. Lasa-le sa moara, da-le dreacu! Asa le trebuie daca nu merg la spital.

Aoloeu am nevoie de ajutor, mor aici. Imi pare rau, va pot oferi ajutor doar intr-o unitate medicala acreditata.

Fery
Fery
10 months ago

E ilegal sa asisti pula mea. ce cacat e asta? asisti unde pateste pacientul ceva. a, ca n-ai tot ce-ti trebe ca intr-un bloc operator? ghinionu lu pacient. da ce moloz e aia ca ma uit la tine cum crapi ca nu suntem la spital. pula mea, semneaza aici ca esti pe raspunderea ta, uite factura de la personalul medical trimis unde ne-ai comandat. asta e vedere de aia comunista, daca ii ajutam se pune ca ii incurajam. meri ma de aici, dilaii aia care aleg sa nasca acasa oricum nu se duceau la spital, cu sau fara moasa acasa.… Read more »

Stropic
Stropic
10 months ago

@Catalinx: eu ma refeream ca ai fost supravegheat medical. Am inteles ca te-ai descurcat singur, bravo, e un lucru bun. Dar ai intrebat inainte, ai facut ecografii bla bla. A nu se intelege ca eu am personal ceva impotriva nasterilor acasa. Dar e de bun simt sa ai niste investigatii facute inainte ca totul sa fie ok, ca nu, nu poate toata lumea sa nasca ok acasa. In niciun caz la 34 si 42 de ani nu pare o idee stralucita. Nici la un copil de 4.7 kg nu pare o idee stralucita sa nasti acasa. Si nu, nu ai… Read more »

Catalinx
Catalinx
10 months ago

Dar ai intrebat inainte, ai facut ecografii bla bla. Realitatea e ca am intrebat cand am putut. M-a lovit intr-o sambata, eram pe la tara. Duminica tot ce am facut a fost sa merg sa cumpar ceva no-spa si sa sufar / conduc pana la Bucuresti. Cred ca am reusit programare pe marti-miercuri. Nu , n-am fost la urgenta , ca in mintea mea asta nu e urgenta ( cred ca e gresit, dar in fine, am fost la un consult). Legat de intrebat si ecografii – vezi articolul cu pricina. Asa au facut si doamnele in cauza. Si au… Read more »

Mad
Mad
10 months ago

Am citit despre aia care a avut copilul de 4.7 kg. Asta cam pare un diabet gestational. Iar tipa era la a 5a nastere. Deci expulzarea e mult mai rapida.
Eu nu prea vad ceva asa rau acolo. A taiat-o perineal ca sa o ajute. A sunat salvarea. Au experienta medicala toti trei.
Iar partea cu hemoragia se putea declansa si daca era spitalizata pt nastere.
Adica, c’mon am vazut atatea seriale/filme ( recent e o faza in serialul Psych) in care femeia naste doar cu o asistenta/moasa(in spital)