Aș zice să intrăm un pic în recesiune

Din ciclul economie la un pahar de țuică, deși n-am băut înainte de a mă gândi să scriu asta și nici în timp ce scriu, deși poate părea așa, eu , dacă aș fi un analist economic reputabil așa aș zice, că, la noi aici în România, se pare că e momentul să intrăm un pic în recesiune, că nu e mai poate.

Și chiar dacă nu sunt analist economic, tot așa zic, iar eu pe mine pentru asta mă pregătesc.

Că de ce zic eu asta, că nu mi s-a urât cu binele , dar altora li s-a, și cred că e cazul să ne conformăm.

Anume, în contextul ”negocierilor” guvernului cu Oniunea Ioropeană de la Bruxel, sanchi negociere, s-au dus reprezintații guvernului cu căciula în mână și Comisia Europeană s-a întrunit să-i încingă un pic prin toate găurile.

Un fel de , ce deficit, bă, sugeți pula.

După care au luat poziția de drepți și s-au angajat să implementeze ”măsurile mai dure”. Cum ar veni că s-au angajat la Uniunea Europeană, ca și cum pentru ăia lucrează nu pentru noi.

Măsurile mai bune sunt ălea care ne fut pe majoritatea de-acum, nu doar pe o categorie mare a populației. Așa cum și trebuie.

România raportează creșteri economice mai bune decât națiunile dezvoltate, în anii ăștia, iar parte din asta e și cu bani de la UE. Sigur, creștere economică pe imprumut, pe inflație , pe ce-o fi, dar e creștere și deși românii suntem, statistic cam cei mai săraci din UE, trăim în general un pic mai bine. Un pic mai bine decât anii trecuți (deși nici asta nu-i general valabil anul ăsta față de fix anul trecut) , nu decât alțu europeni, ca să ne înțelegem .

Și presupun că lucrurile ăstea bat la ochi și deranjează un pic – nu că trăiesc românii mai bine , nu-s un cretin, că se folosesc de niște bani veniți de la UE și au niște politici un pic diferite față de restul europei, care dau cu taxele în populație precum armăsarul cu pula în iapă. Iar iapa e căzută în șanț, gâfâie.

Că de ce să n-avem și noi taxe mari?

De ce?

Pentru că dacă le avem , România brusc devine și mai neatractivă decât este pentru business. Nu mă amăgesc că România e Irlanda, că nu e, dar orișicât se văd niște progrese.

Primim ceva de taxe? Bă, CEVA primim .

O explozie, niște oameni care scapă de pușcărie după ce conduc drogați, femei care mor în fața maternității – E CEVA! Se cade să mărești taxele pentru și mai mult.

Dincolo de sarcasm , am o metodă mai bună de reacție la propunerile ăstea. Nu aia clasică de ”mergeți la vot la anul” – că parcă văd că oricine va fi votat, cu orice program , ajung în opoziție și tot cu PSD-ul.

Că suntem și proști.

Dar am una mai tare. Ce-ar fi să intrăm noi de bună-voie în recesiune?!

Că e și ăsta un mecanism de feedback la măsurile fiscale.

Nu știu ce să zic, dar în urma măsurilor ăstora economia în firma mea nu are cum să meargă la fel de bine, va merge mai prost înspre închidere. Știi cum e, vrei taxe mai multe, vrei să tai salarii, dar să și ai de unde. Dacă vrei taxe din pierderi și recesiune foarte bine.

Hai să vedem pe urmă ce mai fac, fac TVA-ul și mai mare? 50% ? Poate merge așa, Uniunea Europeană o să ne dea exemplu, ca în 2010, uitați, România a impus politici de austeritate și ia uite ce bine le merge, recesiune la recesiune.

Eu aș fi zis că POATE ar fi bine să reușim ca țară să fim un exemplu bun pentru restul țărilor din UE care se scufundă în taxe, că POATE se trezesc și fac și ei ceva. Anume că uite, bă, dacă ții un nivel mic de taxare se mai mișcă ceva, populația dă înainte.

Dar asta e evident împotriva politicilor UE, presupun că o văd ca pe o amenințare.

5 3 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
animaloo
animaloo
8 months ago

e misto ca singurele drepturi care e neconstitutional sa le “pierzi” sunt drepturile specialilor

restu? muie