Lătrăii ANRE-ului:  Tunu’ pe prosumatori și orice altceva în afară de a moderniza rețelele

Florentina Cernat

Are in cap numai… inexactități și folosește greșit cuvinte. Cuvântul  “fraudă” înseamnă înșelăciune, hoție, act de rea credință pentru a obține profit folosind drepturile altcuiva.

Și spune că unii  prosumatori  modifică “ilegal”  setările invertoarelor și injectează mai multă energie în rețea.

Vorbește despre modificarea tensiunii maxime de generare , care e limitată la 240V+5% ( ei zic de 253V ) către limite mai mari ( echipamentele trebuie să tolereze 240+10% ( 264V pe fază) )  și că asta duce la deconectarea posturilor de transformare.

Și că utilizatorii nu ar trebui să aibă acces la setările tehnice ale invertorului , că parolele să rămână la instalator – DA’ O MUIE NU VREI TU ȘI CU DOMNUL ALICUȘ de la ANRE, care e de părere că distribuitorii ar trebui să aibă acces la echipamentul prosumatorului și că să se dea o lege în sensul ăsta?

Pe care prosumator îl confundă cu “utilizatorul” și beneficiarul  invertorului. Tuturor acestor oameni doresc sa le fut dumnezeii morților mamelor lor , dimpreună cu copiii – în cur. Prosumatorul care deține în proprietatea lui un astfel de echipament cumpărat de el se numește proprietar , înainte  de a fi beneficiar, sau utilizator.

Furnizorul e îndreptățit să facă controale să ceară sancțiuni legale și să aplice sancțiuni comerciale în limitele contractuale nu să aibă vise umede cu invertorul meu.

La limita dintre echipamentul consumatorului și furnizorului există o siguranță principală de valoarea ATR-ului. Aceea trebuie să sară prima. Dacă mi-ai spus că pot să dau 7KW în rețea dau 7 Kw. Dacă vor, pot monta una de tensiune care să îi protejeze de supratensiuni de la invertor.

Am și eu o întrebare rezonabilă – cam pe când putem vorbi de baterii de rețea pentru ca furnizorii să poată echilibra rețelele în sensul ăsta.

Se plâng, da exact, asta e cuvântul, leproșii ăștia se plâng că au prea mult curent generat în rețele – cretinii nu știu că curentul ăsta mult e insuficient pentru shiftul către electrificarea auto , sau poate știu, dar le dă cu minus să nu vină curentul de la băieții deștepți , centralizat, către fraieri și banii invers.

Treaba lor este să facă managementul rețelelor nu să se bage cu bocancii in curtea consumatorilor.

Apropo de care , cred că tensiunea casnică de 240V o să rămână cam mică în virtutea în care o să vrem.totul electric. Mașinile au trecut la arhitectură pe 800v și cred că cel mai util ar fi ca și liniile de transfer de joasă tensiune să urce până la tensiuni mai mari și, eventual , fiecare gospodărie , să aibă microtransformator acasă. Sau fiecare bloc de locuințe.

Pe aceleași sârme pe care acum ATR-ul monofazat e limitat la 7.2KW , de regulă ( 30-35A) , la o tensiune  monofazata de 800V se pot racorda undeva la 24KW cu același curent.  Diferența e că rezistența electrică la 240V este de 8 ohmi, in timp ce la 800V este de 26 de ohmi,  iar pierderile pe rețea din căderea de tensiune pe conductor sunt invers proporționale cu rezistența.

Dar nu, că trebuie să ne plângem de 20 de volti supratensiune.

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
5 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Fery
Fery
4 months ago

Dacă vor, pot monta una de tensiune care să îi protejeze de supratensiuni de la invertor. invertorul nu injecteaza in retea la o tensiune diferita de cea a retelei, in sensul in care impedanta retelei este aproape zero vazuta dinspre invertor. tu poti seta tensiunea invertorului doar la mers in gol sau pentru reteaua casnica interna, in teorie (daca nu esti pe ceva retea de distributie de cacat) reteaua va stabiliza la tensiunea proprie orice curent injectat (in limitele a ceea ce discutam la casnici), asa ca nu te ajuta cu nimic o eventuala siguranta ‘de tensiune’ ca sa limitezi… Read more »

Catalinx
Catalinx
4 months ago

, poti, daca invertorul este smecher, sa defazezi cu 1-2 grade sinusoida si astfel sa injectezi in retea cat vrea mortii tai, Asta este chiar bătaie de joc și fraudă, ar trebui să fie ilegal și penal să faci cu bună știință așa ceva. dar nu poti construi o industrie pe baza de cum iese soarele/bate vantul, e stupid, cu atat mai putin daca ‘generatorii’ sunt milioane de de astia cu 7kW max. Cu siguranță nu. Ideea e că nu sunt destule surse de curent și nici rețele de transport să susțină electrificarea. Ei văd pe termen scurt amenințarea cu… Read more »

Fery
Fery
4 months ago

Puterea livrată păstrând lungimile conductorilor intre punctele de injecție și de consum depinde tensiune asa este. cum ai remarcat corect, este o problema de izolatie in circuitele secundare, alea casnice. plus, daca nu introduci inca o treapta de transformare, trebuie sa inclocuiesti tot ce inseamna consumator casnic si aparataj. problema asta o poti rezolva relativ usor, trecand in curent continuu distributia. rezistenta la strapungere este mult mai mare daca nu ai alternante. la fel, scad dramatic pierderile prin inductie de-a lungul firelor de inalta tensiune. cauta un pic, sunt deja in lucru de niste ani de zile cu titlu de… Read more »

Catalinx
Catalinx
4 months ago

este o problema de izolatie in circuitele secundare, alea casnice Da, eu mă gândeam la un punct de transformare la locul de consum – bloc , casă . problema asta o poti rezolva relativ usor, trecand in curent continuu distributia. Da, cu excepția faptului că mai toate echipamentele sunt pe 240V AC. cauta un pic, sunt deja in lucru de niste ani de zile cu titlu de test, Știu și au trecut de ceva vreme de stadiul de test, Europa e deja în tranziție de la HVAC la HDVC. https://ptr.inc/comprehensive-overview-of-the-hvdc-market-of-north-america-and-europe/ In SUA vorbeau de 20GW conectați prin HDVC, Germania avea… Read more »

Fery
Fery
4 months ago

Da, cu excepția faptului că mai toate echipamentele sunt pe 240V AC.

si cate dintre ele au surse in comutatie pentru ca de fapt functioneaza pe 5-12-18-24V? si in cate din sursele alea poti baga direct 240V DC? ca au o punte redresoare imediat inainte de condensatorii aia mari?