Linuxul era urât, acuma e și mai urât

Am dormit un pic în cizme ,cât îmi vedeam de SAP-urile mele și când m-am trezit eram într-un fel de junglă a IT-ului, complet în altă lume.

Au trecut pe lângă mine toate chestiile de abstractizare de arhitectură și nu m-a interesat nimic dincolo de mașini virtuale , aka VMware că mi se rupe pula de alți hipervizori.

Am văzut cu un ochi dockere, compozere , simfonii și o prezentare de kuberneti ( stixuri din ălea crocante, nu altceva ) și am decis cu de la mine putere că astea nu sunt de mine, eu nu vreau să mă ocup cu mizerii mai mari decât instalat mizerii pe mizerii linuxoase. Nu îmi trebuie se ocupă alții de infrastructură.

Și așa ar fi putut fi, că sepile mele nu au multe în perpendicular cu astea.

Până într-o zi, când am obseevat că prea nu mai găsesc aplicații care să se instaleze nativ in sistemul de operare că acuma toată lumea visează aplicații independente de sistemul de operare ( Sanchi).

Găsesc doar aplicații care se instalează cu docker , sau cu composer. De pildă căutăm o aplicație în care să îmi țin pozele să nu mă mai chinui cu un amarat de WordPress cu temă de galerie. Nu, nu ăsta . Am altul privat.

Și am găsit 3, nu una . Chiar și gratis , numai că să le instaleze mă-ta, că pe Linux una singură avea instrucțiuni native, dar nu prea merge. Restul containerizat.

Notă: Unele se pot instala și nativ, dar este reverse engineering, adică să citesc yaml-ul și să integreze imaginea lor în configurația curentă după rețeta serializată acolo. Cred. N-am incercat și nici nu am să o fac.

Alea trei sunt : Libre Photos, Lychee și Photoprism.

Și ia și instalează docker pe Centos 7le care are end of life și ăla mâine gen. Și după aia dracu’ știe ce-oi mai face.

Și instalez docker și nu e bun, normal că nu e bun, că doar e linux, că trebuie altă versiune care are nevoie de altă versiune de php pe care o instalez cu mâna că nu mai e in repository și tot așa și cu composerul pizdii și după care instalez căcaturile alea și nu merg, trebuie să fac un crash course de 2 ore pe YouTube să înțeleg care e treaba cu porturile și rețelele pizdii – urăsc chestia asta mult.

Și după aia ajung să mai instalez încă un căcat cu docker ( portainer.io) , care e o soluție de monitorizare de căcaturi din astea, ca să văd și să analizez mai bine de ce nu merge.

Înțeleg perfect de ce ai vrea toată abstractizarea și automatizarea când lucrezi in corporații imense care fac și desfac deploymenturi cât ai zice pește și prostituată, dar faptul că s-a dus totul în direcția aia și dispar soluțiile de instalare direct pe barebone mă seacă, că e un grad de complicație nenecesar la nivel domestic.

Meh. Aia e; trebuie să facă toată lumea un ban cinstit, bag seamă. Nu numai eu.

5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
speedy.gonzales
speedy.gonzales
3 months ago

trebuie sa manance si gura IT-istilor o paine. ca daca IT-ul ar fi asa simplu ai pune si secretara directorului sa intretina infrastructura firmei si nu ai mai plati atatia oameni

0040
0040
3 months ago

Unde mai pui ca containerele au brese de securitate, nu sunt asa safe cum era un VM odata.