De acord, cu excepția faptului e o minciună

Macron avertizează” că trebuie să ne mințim, nu știu cum o să ne credem .

Pentru că Europa ESTE vasală Statelor Unite și se afundă în vasalitate.

Vasalitatea nu vine doar pe linie de putere de apărare și nici măcar nu începe cu asta, deși este unul din pilonii cei mai importanți.

Secolul ăsta capitalismul se transformă în feudalism tehnologic.
Termenul e destul de nou și nu are o definiție clară sau una oficială. Dar pleacă de la feudalism.

Feudalismul este un sistem politico-economico-social, corespunzând Evului Mediu european, caracterizat prin preponderența economiei de subzistență asupra celei de piață, prin înzestrarea producătorului direct cu utilaje de producție, în timp ce pământul este în general proprietatea cu caracter personal a stăpânului domeniului (boiernobil) care are diverse grade de autoritate asupra producătorului direct, asigurată prin constrângerea extraeconomică (oștile, arnăuțiiceaușiipandurii), și prin nivelul scăzut al tehnicii dar ridicat al nesiguranței, care obligă producătorul să apeleze la stăpân.

Am îngroșat partea interesantă.

Similaritatea dintre feudalism tehnologic și feudalism e că ”real estate-ul” exploatat aparține unor nobili, nu contează cum le spui – privilegiați.

În economia curentă, ăștia sunt Amazon, Google, Microsoft, Facebook, Uber, poate Tesla. Oameni/Corporații care îi pun producătorului la dispoziție o platformă și societatea e de așa natură încât nu ai loc pe lângă ei.

Diferența e că producătorii nu mai sunt țăranii, sunt foștii capitaliști asemănători unor vasali ai unor landlorzi, care ajung în poziția de exploatat și nu, nu le plâng de milă, doar zic că poziția puletelui de la bază nu se îmbunătățește în vreun fel, doar se adâncește în sărăcie

Câte din corporațiile ăstea sunt europene? Nu știu dacă zero, dar le suntem vasali americanilor pe linie de social media, platforme comerciale, platforme de transport, platforme informaționale si infrastructură tehnologică.

Nu-i niciun dubiu la mijloc. Iar opțiunea curentă e să fim parțial vasali chinezilor.

Sigur ”am putea construi” – dar nu știu cine-i noi, așa că până una alta ”Europa trebuie să arate” se traduce în ”Europa trebuie să mintă că”.

5 3 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0040
0040
11 days ago

Am zis de mult ce smecherie e X as a Service (XaaS) pt aia de incaseaza. Decat sa cumperi odata si sa ramana al tau, esti chirias pe viata. Nu sunt fan si nici nu cred ca voi lua XaaS decat strictul necesar, adica chirie(daca n-as avea cotetul meu) + net/mobile phone + utilitati (gaze, curent, d-astea). Chiar daca as mi-ar face cu ochiul, nu ma lasa inima sa dau bani pe filme, cloud, muzica, literatura, premium services pe te miri ce servicii. Asta e sunt sarac, dar altii nu vad nimic gresit in a avea vreo 6-7-8-10+ alte chestii… Read more »

Catalinx
Catalinx
11 days ago

Toți iau strictul necesar, dar acesta este definit diferit de fiecare. Diferența nu mai e la tine , că cumperi tu SaaS, sau nu, aia e apă de ploaie și nu schimbă nimic. Aia pentru care muncești tu, foarte probabil folosesc SaaS ca mijloace de producție și nu există ieșire, dimpotrivă ne afundăm mai mult. Deja peste 90% din corporații ( întreprinderi ) folosesc într-un fel sau altul SaaS – tu crezi că contează că nu dai tu bani pe Netflix? In mare pentru că nu ai oricum? Este irelevant si greșit să spui: Avem si noi prin UE, ceva… Read more »

0040
0040
11 days ago

Eu zic din perspectiva in care acum cativa ani lucram la unii de le vindeam noi softul altora, sa zicem 3-5 milz de $ dar era on-prem si 1 time. Mai luam ceva bani din mentenanta eventual upgrades, dar nici pe departe nu se apropia tarlaua de un SaaS care acum rupe oricat de irelevant, daca are ceva clienti si churn rate/customer life value decent. Daca as fi client, as cauta numai 1 time fee, nicidecum XaaS. Pe de alta parta, daca esti vendor, SaaS bussines model iti baga in buzunar eponential mai mult decat un hit&run. Mda, companiile mari… Read more »