Una de vacanță – cu aveți grijă la injecții și fraude pe site-uri oficiale și cu companii oficiale: gen eViză Malaezia și căQatar Airlines

Oamenii mei se aflau în aeroportul Otopenis la check-in-ul companiei Quatar Airlines și le-au cerut ăia codul QR pentru viza de Malaezia , dar putea să fie altă țară, acuma o grămadă de țări au formulare de imigrație online , de nici nu știi de ele, înainte ți le dădeau pe avion să le scrii cu pixul, acuma suntem moderni.

Și erau ei la ghișeu și îi informează cei de la Qatar brusc că nu le fac check-in-ul până nu pot verifica codul QR de la formularul de imigrație in .my completat.

Și aveau un cod QR – care te duce pe site-ul ălora afișat acolo. Au scanat amândoi , unul cu Android și celălalt pe iPhone codul QR și i-a dus pe ceva ce părea să fie site-ul ălora, cu un overlay de interfață în care le-a cerut să își bage pu… datele de la card.  

În viața de zi cu zi ai zice că sunt destul de savvy să bage datele de card oriunde, dar sub presiune și la repezeală toți suntem mai proști și mai pe pilot automat.

Iar informațiile astea s-au tot schimbat în ultimul timp și dacă te uiți pe site-ul MAE poți observa că ăia consuma bugetul degeaba că informații utile apar la pulivară.

Am pățit la fel când plecăm din UK în Mauritius . Eram la checking și mă întreabă aia de la linia aeriana din senin tot așa de “QR code aveți?” . O am pe mă-ta capră, dacă îmi ceri documente la check-in , ce-ar fi să mă informezi de asta în prealabil nu să mă iei cu figuri că era de datoria mea să mă informez, că am plătit bilet futu-ți anafura mă-tii de curvă proastă.  Aanyway.

Au întrebat tutele de la Qatar dacă e OK să li se ceară datele de la card și una le-a zis să bage că e OK, ailaltă că nu e nevoie să plătească nimic. Ăștia au băgat datele de la card și “ia la pulă, na!” – normal. Le-au arătat asistentelor de check-in, alea au zis că “pe telefoanele lor se vede altfel”. După ce au băgat URL-ul manual a mers .

Au blocat cardurile , dar le-au deblocat să le șteargă ( că erau virtuale ) și imediat ce le-au deblocat , au fost abonați la ceva serviciu dubios în valoare de 5 lei pe lună.  Proști scammeri, eu fără 100 de dolari nu discutam, ce fraudă e aia de 5 lei?

Cred că știu de ce, pentru că, în general, nu poți face charge back la abonamente și se uită la sume mici care să nu bată la ochi se se fac incremental din ce în ce mai multe abonamente.

5 lei nu e o sumă, însă procesul e interesant.  Nu știu dacă injecția este în codul QR, sau este o deturnare selectivă a serviciului, dacă e o injecție pe telefoanele cu pricina ( puțin probabil să fie în amândouă).

_____

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
5 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Mad
Mad
12 days ago

De fapt era asta

https://www.techopedia.com/dumb-phones-and-digital-detox

Codul QR o sa fie noul CNP mondial. Eu asa am inteles.

Catalinx
Catalinx
12 days ago

Nu știu ce faci. N-am incercat. Am avut o problema similara în Mauritius. Aveam opțiunea sa fi făcut asta acasă la calculator, dacă știam asta. Cum nu știam , cred că dacă aveam dumbphones trebuia să scot laptopul din rucsac.

Mad
Mad
Reply to  Catalinx
10 days ago

Nu asta era ideea :).

Eu ziceam ca daca vine unul ( cu digital detox de exemplu) si are bilet printat. Dar nu are smartphone ori laptop/tableta.
Ce o sa-i faca aluia? Ii da un membru al cabinei telefonul lui sau ii pune o foaie in brate sa o completeze?

Mi se pare ca s-a ajuns la o situatie absurda. Adica nu e obligatoriu sa porti verigheta daca esti casatorit ( exemplu) dar volens nolens trebuie sa ai tel. smart