Aflați în premieră de la mine că în următorii ani, când s-or mai face clasamente de consum de alcool pe căciulă de locuitor România n-o să mai fie pe primul loc, decât dacă nu s-or opri și alelalte nații din băut, caz în care o să fie o problemă globală cu falimente și așa mai departe.
Reperele mele sunt astea , care analizează și alcoolul produs in gospodării, nu numai consumul comercial de alcool, cum monitorizează statisticile europene.
Când eram io copil era obiceiul ăsta de Paște. Dar obiceiul era de când lumea, sau oricum de cândva după Burebista.
De Paște încă se organizează masă mare sătească de pomenire la biserică. Un fel de petrecere cu dedicații pentru morți . De petrecut petrec viii.
Și petrecerea era organizată pe grupuri familiale și vecinătăți/ afini.
Fiecare grup producea la pentru duminică dimineața un butoi de vin, de o mărime în funcție și de mărimea grupului. Grupul ălor mei aveau un butoi de 10 vedere ( 100 litri ). Fie că îl punea pe masă unul din grup , fie că cumpărau vinul de undeva , dar tot de-un fel, nu amestecături.
Și îi dădeau cep după slujba de înviere, in dimineața de duminică, la orele 7-8 ale dimineții. Pomenirea de duminică era scurtă, 1-2 ore și plecau acasă.
Dar luni dimineața pomenirea ținea minim 2 ore pe ploaie, 3 dacă era vremea bună. Și continuau să bea. Aș putea fi măsurat 100-150 de vedre de vin în butoaie in zilele alea și cred că eram 500-600 de suflete arondați la o biserică pe vremea aia . Pe vremea aia beau și copiii.
Beau ei dar nu puteau da gata tot la biserică, că mai împărțeau și țuică și oricât de îmbătau tot mai rămânea vin nebăut.
După pomenire fiecare grup dădeau adunarea la unul dintre ei și continuau petrecerea cu grătar și ce mai era până beau tot vinul rămas , la blană. Viteji.
Eh, între timp toți ăștia care beau au murit, fie de bătrânețe, fie de boală, fie în accidente asociate alcoolului, că domnul din poza de mai sus.
Deja de pe acum 10 ani ( poza asta este de acum 6 ) spargerea butoiului nu se mai practică și nici nu se mai împărțea / bea, mai mult de 5 litri de vin pe familie.
Și a tot scăzut. Anul ăsta fu vreme bună și din 5 litri de vin și 1 litru de țuică la masa noastră nu s-a băut fix niciun pahar de alcool.
Nu știu cu cât trage in jos media comportamentul social al unei comune, statistic însă cred că eram relevanți în privința consumului de alcool dacă nu altceva. Iar acuma nu mai suntem.
De unde sunt eu se bea constant. Dar a scăzut enorm cantitatea și a crescut destul de mult calitatea. Cunosc oameni care până la 30 de ani au băut doar vin de casă și acum dacă nu știu din ce sursă este nu pun gura. În schimb nu le lipsește Purcari din casă. Nu vad un semn rău în asta. Cred că are de a face cu nivel de trai mai crescut, prezența băuturii peste tot și costul mai ridicat al unei băuturi de calitate. Și da am fost șocat să vad un întreg șantier la bloc de 8 etaje… Read more »
Păi am și eu Purcari in casă. Și vreo 5 sticle de whisky. Și vreo 400 de litri de vin producție proprie și cred că aproape tot atâta țuică învechită în butoaie de lemn. Nu le bea nimeni. Alcoolul producție proprie nici nu îl mai vinde tata, ca pe vremuri. Nu ar avea cui.
Face vin, vinul îl face țuică peste cam un an așa, țuica trece la învechit. Cine știe până când.
Si eu ma gandeam ce frugal a fost Pastele asta dar vad ca nu suntem unici. Mai era pe un blog ideea asta (confirmata si de alti): mancare si bautura mai putina. Poate daca sarbatoarea pica prin aprilie si era mai frig, poate se consuma mai mult.
Tuica de o face tatal tau, din vin, nu e vinars? Adica nu asa-i zice( un fel de coniac)?
https://www.beicevrei.ro/blog/diferenta-dintre-coniac-si-vinars/
Aaa, nu. La noi nu a fost frugal – mâncare a fost în exces – nu am mâncat-o, dar a fost. Băutură ar fi fost să ne îmbătăm toți, dar n-a băut nimeni. La ceremonia de la biserică , n-am văzut pe absolut nimeni băut și doar pe câțiva începând un pahar. La mine acasă am băut eu sâmbătă două beri mici ( din ălea la 330ml) și luni tot așa, că era cald. În vizită familia din partea soției cam la fel, dar acolo n-am mai băut eu, că conduceam. Băutură le-am dus și noi și s-au uitat la… Read more »
La noi da. Pt ca am observat, anul trecut, ce eforturi am facut ca sa nu se strice mancarea. Nu-s de acord cu aruncatul mancarii( ma bate Dumnezeu daca si eu-mi bat joc) Asa ca am eliminat sarmalele, salata de beouf si tortul. Ramasaram cu restul. Si se beu mai mult vin decat tarie.
Practic ai distrus masa de Paște :)))) . Au rămas doar ouăle roșii , cozonacul și vinul .
Si pasca, aperitivele, friptura de miel, drobul si ciorba :))
Ca sa nu mai zic ca si mama si soacra-mea ne-au dat (luni) “cosuri” cu de toate. Deci totul s-a triplat.
Dar… duminica asta de vine e Pastele blajinilor (si Pastele cailor pt cine nu stie)