Protestele antitaxe sunt bune, dar e o schemă acum

Am citit știrea asta . BNS ( sindicaliști) protestează împotriva taxelor mari . Cam târziu, zic eu, dar protestul are o bază solidă. În prima fază ești tentat să crezi că asta vine ca răspuns la tăierea facilităților fiscale ale unor categorii de muncitori ( IT, construcții, agricultură și pe unde au mai fost).

Problema e că direcția protestului se mulează pe agenda politică de campanie electorală a PSD. Nu e ceva nou.

ȘI TOTUȘI deși PSD a tot vrăjit despre reducerea taxelor pe muncă, despre impozitare progresivă socialistă, nu au făcut vreo reducere ( au făcut demult excepțiile care au dus la nemulțumiri), ci mai degrabă creșteri de taxe la alte categorii , companii, etc, că la muncitori nu mai aveau cum să mai crească ceva.

Și NICI nu-i văd făcând vreo reducere de taxe acum, ci e mai degrabă un protest autoinventat – sindicatele sunt manevrate de PSD/ PNL.

De ce nu îi văd făcând reduceri? Pentru că toate guvernele României au mecanism simplu de creștere a taxelor colectate la stat fără eforturi de legiferare fiscală, care generează reacții, ci doar printr-un mecanism pe care altfel muncitorii îl apreciază și, în contextul inflației este și necesar: anume creșterea salariului minim pe economie.

Când au nevoie de mai mulți bani la buget cresc salariul minim pe economie. Sunt circa 1.5 milioane de angajați ( aproape un sfert) care lucrează pe salariu minim pe economie în România. Dacă pui 100 de lei la salariu ( ”Nicule” – referință pentru boșorogi), pui 50 de lei și la taxe. Iar creșterea salariului minim, generează un trend de creștere a salariilor – 900 de milioane de lei pe an, minim, doar dintr-o măsură și simplă și populară.

După care am văzut că e campanie, pac , reportaj despre datele Eurostat care vorbesc de neocuparea forței de muncă în România , cică a treia țară din Europa ca pondere. Și că e de vină impozitul pe venituri, că oamenii se mută pe SRL-uri , PFA-uri. Și că ar fi 2 milioane de români care lucrează fără contract – improabil , ce-i probabil e că ăia 2 milioane nu mai sunt în țară decât cu buletinul și sunt angajați la alb sau la negru, în alte țări.

Șmecheria însă e alta, se pregătește terenul pentru adăugarea de noduri pulii care li se bagă în cur tuturor celor ca mine cu microîntreprinderi și alte soluții – iar asta e campania de propagandă.

Se pleacă de la ”să reducem taxele pe muncă ” , către ”să le creștem celor care nu le plătesc”.

N-am vreo concluzie, că vă știți fiecare agenda electorală.


Later Edit: Eu scriam ieri asta. După aia vine Ciolacu și spune asta, dar politizat. No shit, Sherlok.

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments