Am văzut mai puțin de o repriză , de curios, din meciul România – Ucraina.
Mi-a plăcut ce am văzut, normal, au învins, dar mi-a plăcut spiritul.
Pe hârtie ( discutam asta și pe forum), echipa României e foarte slabă la aproape capitolelele și nu zic de valoarea lotului și cota la casele de pariuri, nu prea îmi pasă de astea.
Ci, relativ la meciul jucat, posesia lor a fost cea mai mică până la ora la care verificasem eu – 34%. Ucraina a 3-a după Germania și Italia.
Nu mă pretind priceput la fotbal, n-am mai văzut un meci întreg de ani, nu mai știu schemele de acum, am jucat 5 ani de CM2004/2006 și pe linie de tactici eram bunicel, dar știu statistică.
Rata de succes a paselor, tot cea mai mică 76%, până și Scoția care a luat bătaie cu 1-5 de la Germania a avut 77%.
La numărul de atacuri efectuate Ucraina avea primul loc în top-top-top. Din primele 7 din top, doar Danemarca a făcut egal, restul au învins.
Nici la șuturi la poartă România nu a fost extraordinară. 10 în primul meci, sub medie, Germania a avut 20, Ucraina 14.
La capitolul portari ,cel al României a apărat 3 mingi de gol, cel al Ucrainei le-a încasat, lol. Voiam să spun că a apărat 2. Aici a fost diferența, la eficiență. Nu știu dacă portarul României e mai bun, nici dacă a jucat mai bine că nu am văzut tot meciul și oricum nu mai știu echipe, nimic. Cât am văzut din meci, mi-a plăcut, repet.
Ce știu e că românii din 10 șuturi spre poartă au avut 5 pe poartă. Precizia asta au avut-o doar Germania, Elveția și Polonia, dintre care , Polonia a pierdut cu Olanda. Și m-am uitat puțin la reluări să înțeleg diferențele, deoarece , în termeni statistici Olanda și Polonia a fost un meci similar ca România – Ucraina.
Pe ecran nu se vede ca în statistici, Polonia nu a avut forța României și cred că jocul s-a consolidat pentru România la 2-0 și prin faptul că n-au renunțat, n-au slăbit ritmul.
Nu cred că statistic România are o rețetă de succes, cu excepția eficienței în atacuri – dar sunt curios în ce măsură se poate susține de-a lungul meciurilor, și n-o spun nici ca o critică, nici ca să mă pretind vreun prognosticar sau clarvăzător, dimpotrivă, cred că e mare lucru ce-au reușit și, în ciuda indicațiilor statistice sper să le dea mucul și belgienilor sâmbătă.
Eh, tactic s-a schimbat foarte mult fotbalul în ultimii 20 de ani. Așezările în teren au rămas aparent la fel, dar rolurile s-au schimbat foarte mult. Acum e un joc bazat pe pressing și fizic în general, pe eficiență, cum zici și tu. E normal să avem o rată mai mică de succes a paselor pentru că România nu joacă un fotbal combinativ, ci destul de direct, jucătorii nu prea se demarcă și nu prea ies combinații. Nu știu ce înseamnă „atacuri”, în mod normal sunt șuturile (pe poartă sau nu) și ocaziile de gol (chances) care se notează. Numărul… Read more »
Nu știu ce înseamnă „atacuri” Nici eu nu știu în detaliu. Tot ce am găsit pe site-ul lor e asta. Că fac niște analize destul de complexe. Am citit o dată un PoC al SAP care introducea analytics ( acum vreo 7 ani cred) pentru fotbal, nu mai sunt sigur că erau pentru UEFA, parcă atunci lucrau cu un club de fotbal din Germania, parcă Bayern Munich, dar nu mă cita în documente oficiale, că nu-mi mai aduc aminte exact, și atacurile erau definite ca secvențe ( scene) în care echipa care are posesia se deplasează către poarta adversă cu… Read more »