Care vrei un pager ieftin

A început isteria că, vai, umblăm cu bombe în buzunar, că dacă au băunit pagerele hezbolacilor la fel se poate întâmpla cu telefoanele și cu laptopurile, că bateriile de litiu sunt bombe.

Da. Și în același timp, nu .

Bateriile de litiu pot exploda, pentru că litiul ia foc în atmosferă liberă și oxidează cu eliberare de gaze și căldură. Condiția pentru explozie este acumularea presurizată de gaze. Musai. Dacă nu ai asta, poți să ai un incendiu, chiar violent, poți să ai un jet de metal topit , dar nu explozie. Pentru că nu are viteză de ardere asemenea explozibilului.

Telefoanele respectabile nu au numai o baterie de litiu de tip 777. Nu. Au mai multe mecanisme de protecție. Nu sunt infailibile la orice, dar ar trebui să nu explodeze, cel puțin nu la modul – virusezi toate telefoanele și explodează 90% din ele.

Telefoanele respectabile au, pe lângă aditivi care să blocheze explozia bateriilor ( inhibă întrucâtva reacția – tot poate lua foc, că litiul oxidează energic), circuite de protecție la scurt circuit – din păcate, ce cred că lipsește sunt siguranțe fuzibile fizice în circuitul bateriei – mă rog, ultimele baterii pe care le-am desfăcut erau made în 2018 – poate acum există, nu știu.

Mai au ventile de siguranță care să lase gazele sub presiune să iasă, și carcase gândite ca să nu te lase fără degete, artela femurală sau carotidă, la un caz de ceva. OK, nimic nu-i 100% sigur, dar nici nu-s toate telefoanele pagere Gold Apollo AP-900. Se vorbește de posibila compromitere a bateriilor de la furnizor, cu ceva schemă de la Mossad, nu știu – ăstea sunt speculații.

Alte telefoane au inclusiv siguranțe termice.

Echipamentele cu baterii de litiu simple, sau din celule simple grupate, cu siguranțe doar pe grup sunt vulnerabile. Dacă reușești să strezezi o celulă cât să ia foc, le străpunge și pe celelalte.

5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
12 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0040
0040
1 day ago

Au bagat niste KBoom stuff intr-un lot de pagere, nu e DE LA baterie.

…pagerele, pe care Hezbollah le-a comandat de la Gold Apollo din Taiwan, au fost modificate înainte de a ajunge în Liban. Majoritatea erau modelul AP924 al companiei, deşi alte trei modele Gold Apollo au fost, de asemenea, incluse în transport.

Materialul exploziv a fost implantat lângă bateria fiecărui pager, au declarat doi dintre oficiali. De asemenea, a fost încorporat un comutator care putea fi declanşat de la distanţă pentru a detona explozibilul.

Livache
Livache
1 day ago

pare ca asta e modelul (Gold Apollo 924)
https://goughlui.com/2016/01/24/tech-flashback-gold-apollo-al-924-t-synthesized-pocsag-pagers/

se poate programa, au și parola default. pare ca prin soft poți umbla și la voltajul bateriei dar cum naiba le-au activat de la distanță nu prea inteleg.. 🤔

Anyway.. orice smartphone are o baterie mult mai mare și soft mai capabil 👀

Last edited 1 day ago by Livache
Doru Vlad
Doru Vlad
1 day ago

Mie mi-a plăcut cum a sărit Zoso ca rața la muci explicând ca e clar o exploatare de soft care a făcut sa bubuie bateria că nu avea cum să își bage nasul Mossad in pagere să pună explozibil, ăștia făcând fix acest lucru.

Mad
Mad
1 day ago

Pe la noi se spune clar ca “Israelul ar fi plantat explozibili în 5.000 de pagere ale Hezbollah, susţin surse citate de Reuters”
https://tvrinfo.ro/israelul-ar-fi-plantat-explozibili-in-5-000-de-pagere-ale-hezbollah-sustin-surse-citate-de-reuters/

si le-au detonat acum pt ca vreo 2-3 libanezi aveau ceva suspiciuni

https://m.ziuanews.ro/stiri/s-a-aflat-unde-au-fost-produse-de-fapt-pagerele-explozive-trimise-de-israel-n-liban-1584568

Catalinx
Catalinx
Reply to  Mad
1 day ago

Ieri nu se spunea așa de clar.

Mad
Mad
1 day ago

Fara legatura cu subiectul, ce zici: Terminator sau Matrix (razboiul viitorului) ?

https://adevarul.ro/stiri-externe/rusia/un-rus-s-a-filmat-in-timp-ce-era-urmarit-de-o-2387370.html

Catalinx
Catalinx
Reply to  Mad
1 day ago

Nicuna. Matrix era despre mașinile care au preluat controlul, Terminator despre un război înapoi in timp.
Ăsta e la fel ca ce-a mai fost, doar că cu drone.

Livache
Livache
1 day ago

Ieri pagere, azi walkie-talkie.. mâine? 👀

Mad
Mad
Reply to  Livache
23 hours ago

Ce sa mai asteptam pana maine?! Uite azi
“Breaking! Nu doar pagerele explodează în Beirut. Laptopurile, telefoanele, mașinile, scuterele iau foc”https://www.activenews.ro/stiri/Breaking-Nu-doar-pagerele-explodeaza-in-Beirut.-Laptopurile-telefoanele-masinile-scuterele-iau-foc-192049