Educația bună  și ieftină în UK :Încet, încet se termină

Continui șirul in care înregistrez decăderea UK-ului de când am venit aici, in diverse aspecte.

Nu știu dacă lucrurile s-au stricat când am ajuns eu, erau deja  pe o pantă descendentă, sau le-am stricat eu țara și nu văd că problema e la mine ; totul e posibil.

În general am fost mulțumit de calitatea școlii unde am ajuns, că de aia nu am plecat de aici până acum .

Dar generalul ăla e pe cale de a fi decăzut din funcție.

In ultimul an tot mai mulți profesori au venit și au plecat la școala copilulului celui mare. Au venit și suplinitori.

Nu a fost tragic , nu, deși copilul făcea să pară tragic, lăcrimând după profesori care au plecat.

În toată școala pe care am făcut-o eu am avut doi profesori care meritau o lacrimă – culmea e că niciunul nu a abandonat școala ,sau clasa, ci au murit.   Culmea e că ceilalți nu au murit deși pe cei mai mulți i-aș fi aplaudat și, la o adică, ajutat.

De unde am dedus, că dacă îi pare rău după profesori , poate că nu e chiar așa de rău.

Au tot fost greve în învățământ, că-s prost plătiți și așa și este.  Anul ăsta profesorii de la școala cu pricina fac grevă dintr-un motiv care-mi da stări de paroxism;  ca român nu pot înțelege cum situația asta e motiv de  grevă, ar trebui să fie motiv de dat în judecată managementul și câștigat gălăgie de bani.

Greva este pentru că profesorii de la școala respectivă nu au dreptul la concediu medical dacă trebuie să meargă la medic. Doar dacă sunt internați . Dar de dus la medic , mergi pe timpul tău, să își ia libere neplătite, că și așa au salarii mari, porcii dracului.

În mod normal situația asta nu ar fi posibilă, cu excepția faptului că școala, deși e publică, e administrată de ceva trust și au ei contracte și condiții și plm.

In același timp, plătesc transportul copilului ( autobuz școlar , care o ia de acasă), 600 de lire pe an , nu cine știe ce, știu ca pare enorm la nivel de abonament de STB de București,   abonamentul local anual pentru copii e vreo 500 și ceva de lire, la adulți 700.  Școala e mai scurtă decât anul, dar na, pe acolo. Și condițiile la autobuzul scolar sunt mai avantajoase.

Cu excepția faptului că mai există excepții, mai un accident ușor, strică microbuzele – nimic periculos, aici se merge încet , 20 is plenty! FTW – dar sunt, alte ori nu au șofer , alte ori nu au plătit șofer, ca săptămâna asta , că ce să și faci de 600 de lire. Nici măcar nu sunt sarcastic, e o perioadă de tensiuni economice când muncitorii câștigă puțin, sau nimic, dacă sunt concediați, lol; dar vor să câștige mai mult și apar tofelul de situații din ăstea.

Dar nu-i bai, școala m-a sunat să îmi spună că a fost o problemă de moment și au rezolvat-o, de fapt ,  problema apăruse cu o zi înainte , când un șofer de autobuz de altă rută, văzând că un grup de copii nu au cu ce pleca i-a luat și pe ei și i-a adus acasă.

A doua zi copilul aștepta în fața casei , dar bănuia că nu o să fie transport, deși nu au fost informați de asta și s-a întors să spună că o duce tatăl unei colege cu care aștepta sfârșitul lumii, că autobuzul sigur nu – pe care nu-l cunosc, nici pe colega ei, dublu lol. Dar lasă că e bine, cumva trebuie să își înceapă si copiii viața sexuală.

Le-am spus eu că copilul e deja la școală, când îmi spuneau ei să mai aștepte autobuzul ( trecuseră două ore lol ) – am vrut să o întreb ” doamnă, lucrați la Wizz Air?”  dar nu cred că înțelegea gluma.

După care au trimis o foaie cu “scuze” mincinoase, printată cu urme de tuș, că de unde bani și de toner și singurul lucru de apreciat e că, în ciuda problemelor financiare și a neputinței cauzate de asta,  se preocupă și ei cât pot.

Copilul e supărat, pe drept cuvânt, că  trebuie, că să facem.

E momentul să înțeleagă realitatea.  Realitatea e că școala pe care o face ea e gratis. Sigur, eu plătesc niște taxe ( cu accent pe niște) . Nu e că dacă as plati mai multe taxe ar fi școala mai bună, nu funcționează așa. Este că, momentan, pot să aleg,  pe baza unor legi care privesc domiciliul fiscal să decid cât plătesc și unde. Și asta e tot.  I-am explicat că e ca în România – #atatasaputut,  cu excepția faptului că încă se poate un pic mai mult ( cu accent pe un pic )  și ce putem face e să se mute la o altă școală publică, în funcție de bulan ar putea fi mai bine, cu mențiunea că școala asta e deja în top 1-3% din țara asta, așa că trebuie bulan serios , că deja indicațiile  de calitate ( Offsted rating ) care de obicei funcționează rezonabil sunt, cel puțin momentan, distorsionate de situația de criză.

Adică poți ajunge la o școală cu rating foarte bun la ultima inspecție , care să scârțâie în puncte în care nu te aștepți. 

____

Soluții există, inclusiv schimbat țara, deja le-am propus și am fost pus pe pauză. Cu toată lehamitea pe care o am, probabil că pentru educație – la bani corecți, nu vrăjeală de Europa – cea mai bună opțiune e Statele Unite.

Din fericire și nefericire în același timp ( fericirea curentă și posibil nefericirea viitoare ) copiii nu vor să audă .

Așa că momentan rămâne tot așa, până la noi ordine,  doar că tragem de pe drojdie.

Și așa , eram satul de plătit atâta carte, sau atâtea cărți, copiii ăștia plătesc la două librarii celebre din cele două țări , mai mult decât plătim eu și cu soția la cârciumi, ce facem aici.

Ultima pe care am auzit-o, în timp ce îmi goleam buzunarele, era că poeziile românești sunt mai frumoase că alea englezești sunt scrise de bețivi, că nu au ritm, sau rimă sau amândouă.  Am băgat-o direct cu “- ai citit, mă , Shakespeare?”  . “Deah, și Lord Byron, și … ” .  Nu-s de acord, dar nu contează, plătesc și gata.

Îi explic că și poezia românească e scrisă tot de bețivi, probabil diferența stă în băutură – nu chiar, e altceva legat de reguli  , dar e departe de subiect.

N-am citit niciodată cartea de mai jos , că nu am terminat de citit poeziile publicate în timpul vieții, lol, și nu am niciun motiv s-o fac acum , nici să plătesc pentru ea, dar nu m-a întrebat nimeni.

Amuzant că mie îmi cereau unii să citesc asta și refuzam cu “ce, mă? Gunoaiele astea ? Ceva mai bun n-aveți?” . Eram doar lepră, din registrul “nu mă ajută la nimic în viață” și nu m-a ajutat, că dacă era ceva de capul meu aș fi rezolvat deja problemele astea gen școala copiilor până la varsta asta.

Dar așa funcționează educația și valoarea. Fac diferența doar dacă și când le ai. Când nu , totul pare inutil .

5 6 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Alex2
Alex2
1 month ago

😃

Fain articolul.
Se vede ca ți ai revenit.

Stropic
Stropic
1 month ago

E si privat in uk – asta vs efortul de a te muta in sua la privat.

Daca merita sau nu…banuiesc ca e discutie lunga.

Eh, la poezie e de perceptie – nu iti place niciodata ce se studiaza in scoala :))) vrei ceva nitel alternativ si diferit.

Au saracii in uk si rima si betivi dar na.

Alex2
Alex2
1 month ago

Dl diaconu are un articol interesant despre adhd

Gabriel Diaconu | Facebook