Decizia CCR ca o păpușă Matrioșca

Am citit decizia CCR și am încercat să urmăresc pozițiile politice din jurul ei.

Este ca un joc, în joc, în joc.

În principiu, pare că au dreptate, chiar și pe fond.

Pentru că Șoșoaca s-a manifestat în așa multe feluri în virtutea libertății de exprimare și, cu siguranță, nu face garantul constituției , al democrației și al independenței naționale, aspecte pe care un președinte trebuie să le manifeste sub jurământ.

DAR, un mare DAR – faptele de care Curtea Constituțională o acuză, și care sunt cunoscute și transparente, nu au fost judecate de o instanță cu competențe în acest sens și nu e problematică doar lipsa competenței de a judeca spețele acestea, cât faptul că nu s-a întâmplat un proces echitabil, în care inculpata să se poată apăra. Adică, respingerea vine pentru niște fapte pentru care nu a fost judecată. Nu merge așa.

Concluziile lor ar fi valide numai dacă o instanță ar fi stabilit deja vinovăția – ei nu le pot face pe amândouă, dintr-o lovitură.

Probabil că o să fie judecată și condamnată pentru fapte, în niște timp, și ea și partidul, dar nu merge așa , s-o restricționezi în avans. Mă rog, merge, după cum se vede, dar e abuz.

Sigur, dacă întrebi 9 din 10 oameni , o să jure pe mă-sa că ce-a zis Șoșoaca în diverse ocazii e ilegal, iar cei 1/10 care poate sunt de acord, e pentru că comit chiar ei ilegalități, lucru care e irelevant, că noi nu suntem instanțe de justiție. E o excepție procesuală chiar aici.

Prin urmare, de drept, hotărârea Curții Constiutuționale este un abuz.

Și, dacă ar fi doar atât ar fi OK, dar nu are cale de apel și chiar și dacă ar avea, s-a închis sezonul de candidaturi.

Este un abuz strategic. Care, eu cred că va avea un cost.

Și toți actorii politici din jurul ei ne iau de proști și-o bagă pe aia cu ”o amplă reformă”, în loc să-i bage pe judecătorii de la CCR pe foc.

Realitatea e că nimănui nu-i pasă efectiv de Șoșoaca și candidatura ei. Poate nici ei. Nimeni, nici măcar noi, publicul, nu credea oricum c-o să câștige, sau măcar să intre în turul 2.

Toți suntem interesați de jocul cifrelor din jurul candidaturii ei, dar noi, boborul, ar trebui să fim interesați și de mecanicile de reducere a drepturilor democratice proferate prin ”justiție”. Ea știe și de aia face valuri și latră peste tot.

PSD’ prin Ciolacu, efectiv își bate joc de noi cu ”Motivarea Curții Constituționale în cazul doamnei Șoșoacă întărește discuția privind necesitatea unei ample reforme a CCR.

Bă, mă lași?

Din cei 5 judecători care au votat să-i ia ”ma-ul”, 4 sunt numiți de PSD, adică din buzunarul PSD.

Cel care a făcut opinie separată, ca să beneficieze de atenție sporită, este din PNL. Chiar și cu ”atenția sporită ”nu mai este nimic de făcut, iar ei știu asta.

PNL divorțează ( din nou ) de PSD, cum îi făcea pe vremuri Bahmuțeanca lui Prigoană, dar nu fac partajul, rămân la guvernare în devălmășie.

Au mai jucat schema asta și NU AR TREBUI să-i creadă prea mulți oameni.

Treaba e că toți actorii politici au o schemă și imaginare beneficii care decurg din acțiunea Curții și de-aia și opoziția e una de formă.

De altfel din cele 2 plângeri cea care pare că a contat a fost făcută de o șoșocară fostă colegă de partid, că prietenii te sapă. A depus aia tot ce se putea depune, iar restul și-au frecat mâinile gen – brava, fata noastră, așa, să nu zică cineva că noi.

Problema e cu cetățenii turmentați, care se simt reprezentați de ea și partidul ei. Reprezentarea poate să fie extremistă, la , sau dincolo de limita legii, dar acești cetățeni există, indiferent de legalitate, iar reprezentativitatea lor e afectată. Dacă bagi reprezentantul la cutie, nu dispar cetățenii extremiști, dimpotrivă, doar ascunzi barometrul extremismului – adică hai cu extremismul sub preș.

Hai – dar în felul ăsta nu va exista o măsură corectă a succesului politicilor puterii – extremismul crește cu insuccesul. Șoșoacei pare că-i convine, nu e clar dacă mai prinde ea să conducă vreo imaginară legiune, sau să fie căpitanul care se visează, dar glorie mielului, că nebuni se mai găsesc.

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
5 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Mad
Mad
6 days ago

judecatorii CCR, alesi pt 9 ani, nu m-ai pot avea alt mandat CCR. So, nu depind de nimeni.
https://canal33.ro/scandalul-sosoaca-si-o-concluzie-cine-i-a-tras-o-psd-i-a-tras-o-bine/

Mad
Mad
Reply to  Catalinx
6 days ago

Eu ziceam ca nu trebuie sa linga pe cineva. Cum se face pt parlament. Iar capii partidelor nu rezista 10 ani colo sus.

Fery
Fery
Reply to  Mad
6 days ago

ce face? o data ce esti numit politic, inseamna ca exista si parghiile care sa te controleze. mai ai un copil pe undeva, ai mai calcat un prost pe trecerea de pietoni si dosarul ‘stagneaza’, de astea fine.
sau pur si simplu te uiti in viitor si vezi ca nu e productiv sa te pisi contra vantului.