Bravo, bă, ANPC.
Mai lucrez prin industria de retail, nu chiar la firul ierbii și nu prea în România, dar mai am cunoștințe de la firul ierbii din România și reacția la ordinul ANPC de a marca clar cazurile în care la un produs s-a redus tacit cantitatea din ambalaj, fără a se reduce corespunzător și prețul e că ”mai multă birocrație”, ”ne bagă pe gât” și-așa n-ajută la nimic.
NU. E rău că nu le bagă pe gât și pula.
Treaba e așa, intrebați și-o să vedeți. Optica în domeniul de retail e că ”dom’ne, producătorii au schimbat ambalajele ” noi ce să facem ? Să le dați o muie, aia să faceți. Pentru că ”toți” operează schema asta de redus cantitatea și n-o să mă leg de exces de ambalaje și alte teme de greenwashing, ci de alterarea percepției la consumator.
Cum vine asta? Du-te la managerul tău și cere-i o mărire de salariu, în cazul meu, de rată, de 25% că ”s-au scumpit toate”, c-o să-ți dea un șut în cur să te trimită să vezi că punga de pufuleți costă la fel. Cu excepția faptului că are cu circa 20% mai puțini pufuleți în ea. Arată la fel, pare la fel, doar că nu e.
Sigur, poți și tu operezi shrinkflația la nivelul tău . Ziua e la fel, doar cu mai puțină muncă în ea, ia la pulă na. Chiar recomand. Problema e că e o lume mai rea pentru toată lumea, nu ne ajută la nimic și la final ajungi vrei nu vrei într-o deziluzie.
Acuma treaba cu costurile și birocrația. E foarte bine pentru că, dacă necesită un efort de etichetare, sunt sigur că modelul de pricing și ”taxa la raft” pentru distribuitori , sau costul vânzării, poate fi ajustat astfel ca în cazul unei înlocuiri a produsului, cu unul de o cantitate mai mică la același preț retailerul să poată impună un cost la producător ( transmis prin lanțul de retail ). Vrei să faci o șmecherie? Bravo, dar noi trebuie să etichetăm pentru informare rafturile cu pricina, o să pierzi capital de imagine și îți percepem și costul muncii de advertising corect, așa cum cere ordinul ANPC. Nu știu cât se respectă la ce nivel, dar în comerțul mare se va respecta, că efortul de verificare e minim și ăștia nu prea operează șpăgi la inspecții, că au alt model de lucru.
Decât nimic, e ceva! În UK n-ai nimic de felul ăsta, doar mai mult aer în pungi, la același preț, sau mai mare.
Cel mai bine este sa iei carne vrac 🙂
O bucata de friptura de vita are acelasi gramaj.
Probabil, orice vrac are același gramaj, dar vorbeam de retail, nu de en-gross sau comerț cu ridicata.
Dacă vrei să spui de cumpărat carne de la raionul unde îți taie cât ai nevoie ( vrac – en vrac înseamnă altceva ), da, e o idee în general bună, cu excepția că nu găsești toate tipurile de carne, sau produse vândute așa, în supermarket.
E un pic too little too late… deja si-au facut de cap. Si nu numai in Ro aparent. Cel mai recent am vazut la un produs din Grecia : Cutia maricica, ai fi zis ca cel putin inauntru sunt cate bucati se vad pe ambalaj. Dar nu lol, inauntru era o punga umflata bine bine…cat doar jumate din cutie :)) Si in acea punga o tavita de carton in care doar jumate era produsul in sine, restul praf alb dracu stie ce. Si nu d-ala de-l trage pe nas. Zici ca cumperi rahat dar cutia contine 50% aer, iar punga… Read more »
Nu cred că e prea puțin, prea târziu – nu s-a terminat inflația din România, or să mai fie și alte valuri de scumpiri.
Asta se rezolva cu callouts și nu mai cumperi de la ei.