Diaspora Moldovei: o situație de fapt similară

Citesc articole cum că ”socialiștii din Moldova resping rezultatele alegerilor”.

E o chestiune constantă , puteți citi articolele – în limbaj de la țară se traduc așa:

”Aicea la noi în Moldova ( puteți înlocui cu România, dacă vreți), noi trebuie să decidem , nu să ne spună nouă ăia care au plecat în străinătate ce să facem și cine să ne fie președinte”. E o temă comună României, că și rezultatele electorale ale Românilor sunt influențate de diaspora, oameni care nu duc greul țării și tot felul de motive. Moldova are cam un sfert din populație în afara granițelor, adică au plecat, de bine ce le era la ei acasă, să mai dea din prinosul lor și străinilor din vest, sau din Rusia.
Fix cum zice și wikipedia :

Din cauza economiei joase și nepromițătoare, o mare parte a populației a fost nevoită să plece peste hotare în căutarea a noi surse financiare. În prezent, mai mult de jumătate de milion din populația aptă de muncă lucrează în străinatate.

Diasporenii moldoveni trimit recent în Moldova undeva la 1.75 miliarde de dolari anual. Economia Moldovei învârte un PIB de circa 14 miliarde de dolari (USD) anual.

Deci cam 12.5% din PIBul economiei moldovenești e asigurat de influxul de bani de la diasporeni – similar cu României, nimic special – cel mai mare investitor, diasporeanul proverbial.

Lache Dodonea zice așa:
Maia Sandu a pierdut pe plan intern. Alexandr Stoianoglo, președintele poporului din Moldova, a obținut adevărata victorie la alegerile prezidențiale. 51,19% dintre cetățenii Moldovei – oameni care muncesc, primesc pensii, plătesc taxe, își cresc copiii și trăiesc aici – au votat pentru el. Majoritatea cetățenilor Moldovei s-au exprimat împotriva politicilor actualei guvernări”, argumentează PSRM, care o numește pe Maia Sandu „președinta diasporei”.

Cum ar veni ĂIA sunt îndreptățiți să voteze, că ĂIA plătesc taxe acolo muncesc și își cresc copiii acolo.

Nu spune că aia care trăiesc și muncesc acolo sunt ăia susceptibili să muncească pe nasturi și găuri de covrig ( zic așa, generic, nu toți), să ia șpagă să-l voteze pe orișicare, de săraci ce sunt, genul ăla de sărăcie istorică și simbolică și României dar mai abitir, nici nu poți să faci mișto de ei că se cacă în fundul curții că n-au după ce să se cace. Exagerez , dar raționamentul expus merită exagerarea asta.

Zic toți că ”Maia e președinta diasporei” și s-a mai zis similar și la alegeri românești. În primul rând că din 1 milion și ceva de diasporeni, n-or fi având toți drept de vot, dar statistic, vreo 700,000 trebuie să aibă.
Nici jumătate nu au venit la vot. De ce? Păi unii nu sunt atât de interesați de lichelele care se bat să conducă țara aia și de lichelele cărora nu le pasă, sau care sunt așa leșinați că dau ștampila pe mărunțiș, că atâta îi duce pe ei capul.
Le-a ajuns de Moldova și își văd de viața lor, nici nu vor să mai audă de proștii rămași în urmă.
ĂIA nu se văd în statistici, la fel cum nu se văd nici majoritatea românilor plecați, care nu dau doi bani pe ce se întâmplă în România, ba, unii s-ar bucura să se desființeze țara mai repede, din motive din spectrul frustrării și nevoii de răzbunare. Nu , ăștia nu merg să îl voteze pe Stoianoglo, sau pe nu știu cine, dacă au ceva cu Mamaia Sandu – și-au băgat deja pula.

Cei care se văd sunt aceia care trimit miliardul ăla , aproape două, de dolari, anual , în Moldova și care votează legitim, pe banii lor și care aduc la buget cot la cot cu moldoveanul de rând FĂRĂ SĂ BENEFICIEZE de servicii din partea statului – cum se întâmplă și cu românii, e OK.

Și ălora le spune Dodonea că Maia e președinta doar a lor.
Păi chiar e și și-au impus-o pe banii lor și celorlalți, pentru că sunt suficient de nebuni ( și fraieri) să le mai pese de Moldova și cum pot ei îi cară în spinare – cam cu forța, cam forțând limitele democrației ( eu încă o țin pe aia cu două secții de votare la Moscova, chiar dacă supăr cunoscuții moldoveni), dar e meritul lor

De la cine? De la leprele și jigodiile dinăuntrul țării, care nu-s în stare să facă ei Moldova ”great ăgain” pe pula lor, că fără aportul de capital din vest și ajutoarele , ba de la UE, ba de la statul român ar suge pula în ritm de samba și i-ar întinde rușii pe sârma la uscat și le-ar oferi șansa îmbogățirii subite, eventual, recrutându-i pentru războiul împotriva ucrainei, să-i facă carne de tun pe sume gen 50-100 de euro pe lună, ca pe ceceni. Dar ei sunt socialiști și trebuie înțeleși. Că nu-s în stare nici măcar să iasă la vot așa la un 70-80% prezență, că na 300,000 de voturi de diasporeni sunt ceva, dar se pot contrabalansa relativ lejer, dacă în țară voința e puternic în altfel. Realitatea e că durimpulismul e egal cu analfabestismul funcțional ,sau pe acolo. Ăla fiind și motivul pentru care orice golan poate face ce vrea pula lui în țara aia și orice rachet poate să ajungă politician ”respectabil”.

Și ce treabă am eu cu Moldova și moldovenii proști ? Nimic, mă doare în pulă, doar că e la fel și în România, cu diferența principală că suntem cu vreo 15 ani înainte și în direcția bună, că ne-au băgat unii cu japca. Atâta tot și doamne ajută.

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
11 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Marian
Marian
28 days ago

Din pacate (sau nu, depinde cum vezi lucrurile), nu prea conteaza ca platesti sau nu impozite cand vine vorba de dreptul la vot. Nu de alta, dar nu il verifica nimeni pe Centaur Haoarde daca si-a platit vreun impozit in ultimii 20 de ani cand pune stampila. Acuma, nici aia de sunt prin afara nu sunt obligati sa trimita bani in Moldova. Aici o sa mi-o iau, dar mi se pare cam dubios sa votezi, daca ai plecat si ai zero ganduri de intoarcere. Stabilit in alta tara, cu familie cu tot, dubla cetatenie. Cel putin, eu nu as vrea… Read more »

Catalinx
Catalinx
Reply to  Marian
28 days ago

Nu e o problemă de dubios sau nu, înainte de a fi una de improbabil. Cineva care nu mai are gânduri cu Moldova, e improbabil să facă efortul de a merge să voteze în străinătate, că nu e la fel de confortabil ca din interiorul țării – cere ceva efort și dacă te interesează de țară. Că poate să existe unul care face asta de-al dracului, că are frustrări, sau orice? Poate, și aia e, n-ai ce să-i faci, nu poți măsura cumva dacă un om vrea să se mai întoarcă sau nu, e doar o corelație rezonabilă statistic. Dacă… Read more »

Last edited 27 days ago by Catalinx
Doru Vlad
Doru Vlad
28 days ago

Dă-le timp, cam două generații, in care legăturile lor din țară să moară și să aibă nepoți născuți acolo din părinți cu cetățenia statului respectiv. Nu vor mai avea motive să trimită banii în Moldova. La noi mai avem noroc cu libera circulație și mulți s-au mișcat după cum a evoluat șansa de a câștiga mai bine plus recuperare la mai rapidă a ecartului avut de Occident ceea ce a deschis niște oportunități în țară și unii s-au mai și întors. Știu moldoveni care i-au adus și pe cei bătrâni în Ro și ai căror copii sint cetățeni britanici. Într-un… Read more »

Catalinx
Catalinx
Reply to  Doru Vlad
28 days ago

E o perspectivă parțial validă, dar superficială. Una la mână că nu știm ce-o să fie Moldova peste 2 generații. A doua la mână, am auzit expunerea asta și despre români și este parțial validă , iar parțialitatea nu e covârșitoare, sau ”vasta majoritate”, cum se spune. În primul rând că valurile de imigranți de după 90 au fost, în principal, în Europa, iar Europa e aproape, nu e SUA. Se păstrează conexiuni. Unii sunt exact oamenii de care spui tu – au tăiat, sau n-au mai avut, legături cu nimeni din țară și nu mai există pentru România decât… Read more »

Last edited 27 days ago by Catalinx
Stropic
Stropic
28 days ago

Nici nu conteaza ca principiu ca e neaplicabil – ideea e ca nu prea ai cum diferentia disaspora in moldova acum. Poate uite lucrezi si tu pe un proiect de 6 luni in uk sau iti faci facultatea acolo. Ar trebui sa nu mai votezi? Cum diferentiezi intre aia plecati si aia “care se intorc” – au socialistii astia vreo idee sau doar se plang? Uite Spania iti spune frumos sa renunti la cetatenie daca vrei si cetatenia lor – ma rog au facut de curand exceptie pt romani dar aia e. SUA daca nu ma insel iti cere frumos… Read more »

Catalinx
Catalinx
Reply to  Stropic
28 days ago

Cum diferentiezi intre aia plecati si aia “care se intorc” – au socialistii astia vreo idee sau doar se plang? Socialiștii ăștia au o idee foarte clară , dar știu că ăia cărora li se adresează simpatizează cu punctul lor de vedere și așa sunt socialiștii peste tot – vor figuri pe banii altora – lucru pe care îl aplaud cu amândouă mâinile, mă rog, până nu mai poate fi aplaudat. Că de aia am venit și eu în UK, pentru socialism de ăsta și drepturi, educație pentru copiii mei, pe spinarea cui a clădit sistemul ăsta de aici. Mă… Read more »

Fery
Fery
Reply to  Catalinx
28 days ago

Ești dator cu taxe relativ la venitul global, DACĂ în țara unde locuiești nu ești deja taxat la fel sau mai mult ca în US pentru venitul câștigat.

DACA recte US are acord de evitare a dublei impuneri, altfel platesti in 2 locuri ca un vero ce esti. fix ca Elvetia de altfel.
Mai trebe sa te uiti si cu cine are US acord de asta.

Catalinx
Catalinx
Reply to  Fery
27 days ago

Adică vreo 60 și ceva de țări din cele mainstream . Nu au acorduri de dublă taxare cu țările din Africa ( cu excepția ălora mai răsărite, gen Egipt, Africa de Sud, Maroc și Tunisia – cu restul ce dracu acorduri să aibă, adică cu cine), din Asia, țări notabile cu care nu au acord sunt Singapore , țările arabe oarecum prietene lor. Din Europa nu au acorduri de dublă taxare cu țările de tip offshore – ălea mici de le știm toți, cu țările din fosta Yugoslavie, Albania și mai nou, cred că nici cu Ungaria, lol. Din zona… Read more »

Johnny
Johnny
27 days ago

Amuzant că la cei rămași în țară în enumerare sunt puși pe primul loc cei care primesc pensie, apoi urmează cei care plătesc taxe 🙂 slaba capacitatea argumentativa. Amuzant e că și Dodon și Stoianoglu au pașaport românesc, știu de ce l-au luat dar cumva blureaza un pic delimitarea asta neta între ăia care au lăsat deoparte țărișoara și patrioții la bine și la greu.
Altfel singurul argument cât de cât verosimil ar fi că cei rămași au mai mult “skin în the game”, ei suportă mai mult, nu că ceilalți deloc, consecințele alegerilor – bune sau greșite.

Catalinx
Catalinx
Reply to  Johnny
27 days ago

E al doilea loc și e corect, adică cine dracu plătește taxe și din ce salarii, dar de muncit muncește lumea în Moldova, nu i-a jignit pe oameni.

Last edited 27 days ago by Catalinx
Johnny
Johnny
Reply to  Johnny
27 days ago

De acord, dar ideea firească ar fi ca întâi colectezi taxe de la cei ce le plătesc, după aia din ele plătești pensii. Și e și o idee de dezvoltare, se fac lucruri (mai mult decât muncă gen agricultura de subzistenta) și se presupune că pe lângă că aduc bani pentru plata pensiilor mai adaugă și ceva la ce e acum țara. Când pui pe primul loc muncă în cadru premodern (agricultura de subzistenta) sau modern dar depășind capacitatea de a-și impune statul sistemul de taxare (evaziune), apoi pensionari – oameni la finalul capacității productive, da un vibe de stat… Read more »