Eram cu un copil de mână la un examen și mă întâlnesc cu un fost coleg și vag prieten cu copilul lui de mână. Mare bucurie și aici să fie – nu, asta e o incantație să-l trezesc pe Hrușcă, că se apropie timpul.
Școala e una unde vin imigranți, nu ține de zonalitate, ci că așa vor ei, anumiți imigranți să meargă la școală aici.
Iar omul meu remarcă nemulțumit că ”ce e bă asta, parcă-s prea mulți copii negri aici!”.
Colegul meu e indian, de aia am rămas perplexat. No, eu oricum altceva voiam să zic.
Îmi zice fie-mea că e nemulțumită de poeziile britanice și am luat asta așa cam cu un pumn de sare, în ochi, că m-am gândit că cine știe ce nu-i place ei.
Că nu că nu se pricep, că îi plac doar Lord Byron și Percy Shelley . Eu nu-s fan, dar na, boșorog incult, am zis -eh, o fi vârsta, că eu sunt relaxat așa, de fel – altfel poeziile ăstea sunt OK.
După care vine copilul ăl mic cu ceva poezie despre război de Nicola Davies – Am avut un moment de ”ce e asta, fă?!” – dar nu vorbesc așa cu copiii, m-am abținut, i-am zis că da, probabil e reprezentativ pentru britanici, să facă bine să … după care îmi arată iar primul copil altă poezie de mă ia somnul al unuia care nu merită menționat. Eu am citit în liceu în România ceva sonete de Shakespeare – pe vremea aia nu am fost fan, dar băi, am apreciat, că sub stilul greoi ( forma veche a limbii, iar eu n-o stăpâneam oricum bine nici pe aia nouă) totuși erau ceva mesaje care aveau un pic de valoare pentru mine la vârsta aia. Cică ăștia nu le studiază la școală. În Anglia.
Ridic din umeri și zic: -Aia e, citește cartea aia de Eminescu.
Și începe copilul să recite Luceafărul: – Foarte bun, cu asta poți cerși pe metrou de la Unirii spre Pipera și retur!
Voiam să mă întorc la trebile mele, dar nu mă lasă, că să îmi mai arăte o poezie pe care o studiază:
Zice să caut ”sing song” – sau, mă rog, așa am înțeles eu!
Noo, n-am scris eu bine, este de fapt SINGH SONG!
Am pus link dar le fur textul sub formă de poză.
Efectiv CE.PULA.MEA.E.ASTA?!!
Da poate o comparatie mai corecta e sa ii dai poema chiuvetei sau levantul la poezia asta :)))
Inteleg ca ii place practic nu poezia din Romania musai cat acelasi curent literar si colo si dincolo.
Mie mi se pare o idee buna sa faca SI poezie moderna ma rog postmoderna ca mai dezvolta nitel spiritul critic. Foarte bine ca nu iti place – argumenteaza si ce nu iti place acum.
Nu e vorba de modernism și nu cred că e vorba musai de curentul literar – presupun că e vârsta potrivită pentru romantism, e vorba că îi place curentul literar literat, spre deosebire de ăla agramat și poezia care are nu numai text și mesaj, ci rima și ritm – tehnici care țin de mnemonică și semiotică. Cultura românească având istoric un vast caracter oral, popor analfabet, deh, dacă nu ați observat, excelează la aspectele astea două de împachetare a mesajului. Eu nu scotocesc diferențe și aspecte de detaliu – gen are o colegă de origine franceză și fac un… Read more »
Da mai dar e preferinta personala.
Asa multi ar argumenta ca nu se compara un rembrandt cu un pollock dar na. La fel si la Salam – e bine sa il stii inainte sa il judeci 🙂
La Salam e mai bine să-l mănânci și să-l judeci dup-aia, iar preferința personală, în literatură, are sens – când vorbim de literați, nu de agramați. Eu sunt de acord că sunt colțuri culturale ascunse, sau subculturi emergente, care poate merită atenția cuiva ( care n-are altă treabă, de exemplu), dar nu începi cu asta – în sensul că n-o pui pe canalul mainstream unde studiază copiii baza, că nu începe fizica de școala generală și liceu, cu teoriile cele mai controversate și contestate – ălea sunt lăsate pentru specialiști. E ca și cum ai studia la fizică, în mod… Read more »
Este o mostră din poezia reprezentativa pentru United Kingdom of Great India Overseas Teritory!
Pentru mine e mai distractiv să te miri că un indian poate face afirmații așa mai rasiste.
Nu e vorba de faptul că face afirmații rasiste – eu sunt conștient că toți suntem rasiști în sinea noastră, mă rog, cei care avem niscai instinct de conservare. E că afirmațiile sunt împotriva rasei lui, că nu s-a plâns că-s prea mulți englezi, sau na, români, la școala aia – știi ce zic? E ca și cum m-aș plânge eu că la școală în UK sunt prea mulți români, sau est-europeni, nu-s destui engleji. Și știi ce? Amuzant e că chiar m-am uitat la asta, când mi-am dus copiii la școala primară – aka hai să mergem și noi… Read more »
Pfoaa ce poezii boring au englezii. Ceva mai ca https://alexandrion.wordpress.com/2007/03/16/el-zorab-sau-ce-o-fi/ nu au si ei?