O să sune a campanie electorală și nu e ( în sensul ăla) și o să clarific mai jos.
- Ciucă și-a dat demisia și o bagă pe aia că au înțeles mesajul ( poate, nu sunt sigur) și că au învățat lecția.
Aia cu lecția e o minciună. N-au învățat nimic, sunt doar în curul gol rău de tot și e plin de puli sculate peste tot. Că au înțeles mesajul ar însemna că PNL-ul de după alegeri va fi măcar mai de centru ,dacă nu ”de dreapta”, că vor fi liberali, cum le spune numele, că vor face lucruri întru democrație nu cum au făcut în 2008 – curva PDL-ului , până s-au săturat ăia de ei și i-au schimbat cu PSD, nu ca din 2012 până acum , curva PSD-ului la un cap sau la altul.
N-au înțeles nimic, sunt doar șobolani disperați. Iar cei care nu sunt probabil au înțeles că se află în partidul greșit; ghinion, dar nu prea au mare lucru ce să facă decât să promintă că de azi încolo sunt alți oameni.
E OK, acuma facem glume, după alegeri o să fie rândul nostru pe canapea, dar măcar acuma…
2) Ciolacu dă chix după chix și face ca căpitanul Titanicului călare pe PSD și l-a trimis pe Romașcanu, cu un cor de prelați politici la tembelizor ( cum zicea Simion – între 60 și 120k pe emisiune, dar sunt convins că Digi i-au secat cu asta) să bage cărbuni convingător, că a vrut și el să-și facă o aroganță ( bagă maneaua, Salamee), că ce atâta, era pe bani privați evident, că au facturi, chitanțe – de ce, făceau decont la partid? -e totul în regulă, a fost doar o vacanță mai deșuetă, la fel și domnul Grindeanu. Nici nu ne îndoim. Doar ne căcăm pe noi de râs, cu un pic de jenă față de noi că ne amuzăm de așa ceva. Dar ce să și faci, pe vremea asta.
Bă! Bă, puteee! Dar ei știu că pute, că de aia Ciolacu e pa-pa!
De aia Ciolacu nu face nicio contestație ”chiar dacă diferența e mică” – că e diferența de la locul 2 la 3 și că e compromis oricum și știe că dacă nu vor să dispară de tot din peisaj și să facă mai bine la parlamentare, trebuie s-o lase așa; n-au de ales. ( oricât aș vrea să fiu neutru și oricât aș ști că NU E, neapărat, cel mai util lucru în momentul ăsta, trebuie să recunosc, că după niște zeci de ani, în nopțile cele mai înstelate, mai am vise umede cu momentul în care PSD dispare, ca prin minune, dar nu mă băgați în seamă, că nici nu cred că e posibil, nici nu vă sugerez să-mi indepliniți visul, că-s om matur de-acum și am învățat să am grijă ce-mi doresc și știu ce am de făcut pentru visele mele – iar de cerșit n-am învățat, până la vârsta asta).
În fond, de unde se uită ei, pot ajunge într-o poziție similară cu 2019, 2014, unde n-au avut președinția, dar au manevrat din parlament și guvernare. Bine, pot ajunge, dar stau cu curul pe un vraf de puli.
Și știu ei bine că, de-acum, până și o parte din electoratul lor captiv, știți funcționarii ăia de la stat, care votează PSD că știu că altfel riscă să zboare, și care după vot sunt abuzați? Unii sunt sătui , nu suficient de curajoși sau de competenți, dar acum miroase a sânge și nu e de la ciclu; judecând după celălalt miros, e dizenterie.
Sigur, sunt destui pragmatici care știu că dacă îi susțin acum și dacă le iese orișicât, sunt șanse de promovare pentru ei, că se reașează un pic cadrele și gradele și își vor da silința.
Asta nu înseamnă că vă îndemn să nu-i votați, cum nu vă îndemn nici să-i votați. Le urez tuturor succes; cel mai mult mie!
Dar dacă alegeți să-i votați, trebuie să vă găsiți alte motive. Poate că vă e frică de AUR, de Putin, de alte fantasme, sau poate nu haliți USR-ul și n-aveți încredere nici în ăia, ceea ce e just.
Sau poate vă e frică de schimbare și vreți totuși o continuitate în direcția știută, așa coruptă cum e, cu PSDNL, cum se așteaptă Europa, Ucraina, și orice externi de la noi, să fie România, în Estul Europei – copilul moderat și răbdător să-i vină și lui rândul.
Pe banii și pe munca voastră, desigur, dar așa a fost și până acum.
Mai ciupim ceva de la UE și merge. Ne arată Schengenul, că da , e mișto să vezi cum Europa ( futu-i în gură și pe ăia, nu, nu-s eurosceptic, iubesc Europa și Valorile Europene și Vestul, dar câte o dată e bine să-i mai fuți în gură un pic de control și pe ăia pe care îi iubești) mai lasă și de la ea și îi împing cu bățul pe austrieci și pe care mai sunt să ne lase dracului de tot înăuntru, până nu se dărâmă șandramaua și nu mai avem la ce să intrăm.
Ne mai arată schema cu scoaterea vizelor către SUA ca să vă încurajeze, nu-i bai, pe partea ailaltă chinejii le-au luat fața la toți, ne-au băgat în clubul select al prietenilor comunismului, zici că e ca pe vremea aia bună a comunismului când Ceaușescu a obținut pentru România ”Clauza Națiunii Celei mai Favorizate” de la americani și era prieten și cu estul – asta înainte să se pișe pe noi de tot și cu boltă (1974-1975).
Propaganda mea electorală e aceeași ca mereu – fiind un fan al uninominalelor, anume alege omul, nu partidul. Vedeți cine e primul / sunt primii pe liste de partid, independenți, orice, la circumscripția voastră – dacă cunoașteți pe vreunul de la Senat și Parlament, zic pe unul pe care l-ați vrea să vă reprezinte.
N-o să mint, data trecută la senat candida o tanti care era notărița cu care lucram eu, am votat-o și pentru prima dată a ieșit la vreo alegere un candidat pe care l-am ales și eu, în ciuda faptului că nu agream partidul ( nici acum nu). De ce? Am emailul dumneaei și pot comunica relativ accesibil și direct și știu că măcar mă bagă în seamă, în caz de orice. Nu că face ce spun eu, dar măcar citește ce scriu și ascultă ce zic și ia în calcul ce opinie am eu pe temă. Poate s-a șters cu opinia mea la cur, asta e viața, de aia avem alegeri și anul ăsta, sau poate vrea să motiveze poziția , dacă e în dezacord cu a mea, șansele sunt, pentru mine, că de voi nu-mi pasă, mai mari să transmit și să obțin reprezentativitate așa decât altfel.
Și fix la fel am să fac și acum.
Nu e musai cel mai bun mod de a alege – că poate nu cunoști pe nimeni dintre candidați, sau poate ăia pe care îi cunoști sunt niște hahalere și nu i-ai vota decât să fie primii trași pe roată, dar asta e, în acel caz, caută alt mod mai util pentru tine.
Ce vă recomand, e să țineți pentru voi cu cine votați la alegerile ăstea parlamentare.
Pentru că sunt mai importante decât prezidențialele. Mult. Acestea au fost doar de probă și de show.
Acum se joacă taxe, economie, politică externă și pregătire de război. Sau de pace. Doar despre asta vreau să scriu o linie – e tâmpit să te pregătești de pace cu războiul la ușă când toată lumea se pregătește de război. Da, trebuie să pledezi pentru pace, convingător, dar nu există să te pregătești pentru pace – e pur și simplu retardat.
Orice ați decide să faceți, cel mai bine e să nu spuneți nimănui. O să vi se spună altfel, pe toate canalele, să vă angajați în campanie și influensăreală. Dacă ar fi să mă credeți pe mine, nu spuneți nici familiei. Presupun că cu soții/-ile puteți vorbi deschis și au să vă ierte dacă nu iese bine, și voi pe ei/ele. Dacă nu, nu.
Mai bine nu spuneți nimic, pentru că problema cea mai mare n-o să fie musai rezultatul, ci dacă ieșim polarizați sau scindați, ca nație, din alegerile ăstea. Nu cred că poate avea cineva majoritate absolută și, dacă e să îi pese cuiva de părerea mea, nici nu ar trebui.
Ce fac ăia la parlament e mai puțin important.
E mai important ca după alegeri, dacă treaba n-o să meargă, să vă puteți privi în ochi cu ceilalți, fără a vă considera opozanți sau vinovați, ci de aceeași parte a pulii care ne fute în cur, pentru a putea corecta alegerile cu luare de poziție, proteste și ce-o mai fi nevoie, că altfel, e mai ușor să crezi că situația e nasoală din cauza scârbei aceleia care a votat cu partidul ăla nașpa, decât să încerci să-l convingi, sau să accepți propunerea de a face ceva împreună pentru a rezolva situația.
Și spun asta pentru că timpul e scurt și în ciuda faptului că ar fi frumoasă o campanie unificatoare în care fiecare partid să se adreseze audienței lor cu mesaje pozitive, de tipul votați-ne să facem A,B,C din proiectul nostru, iar celorlalți împăciuitor cu ”dacă nu ne votați, e OK, vă vom asculta și pe voi, vom lucra cu reprezentanții voștri în acest sens”; n-are nimeni nici timp, nici nervi și nici coaie de astea.
Senzația e că vor juca la fel ca înainte, totul e ”up for grabs”, teatrul de campanie e ca un teatru de război, nici măcar poligon de tir, iar în război totul e permis. Pare că se vor demoniza unii pe alții, iar în acest proces, inevitabil vă vor demoniza și pe voi.
E important să nu ne demonizăm noi – ăștia care suntem de partea bună a pulii ( sunt sexist, asta e) doar o dată la 4 ani, în rest o sugem cot la cot, indiferent de vot – pentru că asta nu se va schimba, iar ”we are all in this together” ni se aplică, de regulă separat nouă celor care nu suntem aleși ,decât pentru a fi trimiși la tăiere sau spoliați.
Elena Lasconi:
Eu nu vă cer nimic, vă sugerez doar să încercați să vorbiți politicos cu cel puțin 10 oameni care au alte păreri, pe care să nu încercați să-i convingeți de nimic, ci doar să înțelegeți de ce au părerile pe care le au și să discerneți pentru voi ce aveți în comun și ce aveți diferit. N-o să reușiți, dar măcar să-ncercați, că am impresia că campania asta se duce în direcția AIA.
Iar în direcția aia e doar extremism, supracompensări și regrete tardive – e improbabil să fiți beneficiarii vreunui avantaj, dacă nu cumva, vă aranjați, machiavelic pașii pentru a specula politicul.
Copiii ăștia, ori că sunt acolo de capul lor, ori că sunt ghidați să pozeze în imaginea României ( lăsând la o parte reprezentativitatea ) au frici îndreptățite și, câtă vreme nu-i urăsc pe semenii lor, poate că fac ceva util.
Dacă, însă îi urăsc pe semenii lor, care l-au scos din turul 2 pe primul loc pe Călin Georgescu , ar trebui să își aducă aminte că i-au detestat pe Ciolacu și pe Ciucă și ei singuri, doar cu voturile lor, nu i-au putut scoate din turul doi.
Ăsta e costul și asta e realitatea alternativă, distorsionată, cred eu, de servicii, dar realitate. Când ești tânăr multe lucruri imposibile par posibile la suprafață, că ești prea ocupat să realizezi că ești naiv, sau prost pregătit.
Pentru că e absurd să crezi că toată lumea poate vota Lasconi, sau alt candidat mai modern. Generații diferite trăim în timpuri diferite cu perspective diferite.
Lipsa de rațiune se citește din avion – vezi pe panoul tânărului din poză ” Jos C.G. “. Jos de unde, că e doar candidat…
Nu-i judec prea aspru, că așa sunt tinerii, dar ce e de înțeles că este deja , după umila mea părere, un mare succes , să nu existe Ciolacu și Ciucă in turul doi.
Dacă o să fie posibil să nu câștige Georgescu alegerile, nu știu sigur, ar trebui să fie. Dar trebuie un pic de grijă, aș zice eu, că în România sunt mai putini tineri decât restul populației.
Ciuca si-a dat demisia si a venit Bolojan la conducere, plus Boc & Ciucu pe langa. Eu nu stiu as multe despre oamenii astia, dar am inteles ca multi ii lauda si deja am auzit de la cineva “eu nu am votat niciodata cu PNL, dar uitati-va si voi pe cine au pus acum, Bolojan care a facut treaba serioasa la Oradea/Bihor, Boc unde Clujul e fruncea, Ciucu care a facut niste chestii mari in S6” Habar n-am cat de bine arata Oradea & Bihorul si nu stiu ce chestii mari a facut Ciucu in S6. Si nu stiu cat… Read more »
Cred ca turul 2 o sa fie diferit dupa parlamentare.
Nu a fost o idee buna sa fie ambele in acelasi timp – nota pt clasa politica in viitor.
A fost o idee care potențează schimbările. Și cred că e o idee foarte bună. Inclusiv cu prezidențiale la 5 ani și parlamentare la 4. O dată la 20 de ani merge să ai ocazia să faci un reset.
Altfel nu schimbi niciodată mare lucru.
Acum e cu ”winner takes it all”.
Pai daca e o schimbare buna de ce trebuie facuta in acelasi timp? Nu mai e buna si peste 1 an? 🙂
Ce am totusi ca nedumerire personala sunt sondajele acelea – chiar nu au stiut procentele reale sau au fost cumva ascunse?
Inclin spre prima dar iarasi nu imi pot da seama cum au putut gresi in halul asta in sondaje.