Pressing pe soft Brexit

Un pic despre articolul ăsta.

In primul rând, vreau să mă delimitez, în sensul că eu nu prea cred ce susține articolul, îmi pare că e mai mult un lobby, sau parte a unei campanie de reașezare a relațiilor UK UE și de găsit ceva vinovați că de ce nu merg lucrurile. Partea asta e cu reașezarea.

Totuși, ceea ce cred eu se numește religie, fără alte probe și eatw aștiințific să susțin asta , așa că rămâne să discutăm pe ce avem și să consider că ar putea fi adevărat în lipsa unor probe.

Ce e de discutat e sondajul de mai jos.

Este prezentat ca și cum opoziția pentru mișcarea liberă este mică , de fapt, din partea publicului, că uite , cu roșu sunt puțini. Eu zic că atunci când ai 15-20% din cetățeni care declară deschis că nu știu ( poate nu îi interesează) ai un sondaj cu o marjă de eroare mare, pentru că la un caz de discuții serioase, care includ și un preț de plătit pentru UK , opiniile sunt influențate și se mai schimbă chiar și din cei care acum cred într-un fel sau altul.

Treaba e că văd toți, și ei și noi , că după interzicerea accesului liber s-au întâmplat două lucruri amuzante.

  1. Mai mult au fost ei interziși – peste tot prin UE cozile la pașapoarte non-UE sunt mai mari, iar ei intră simplu la non-UE și gata.
  2. La intrare  UK ai coadă preferențială pentru pașapoarte UK+ EEA ( UE+ friends )  +US + Canada + Australia ( cred că și Japonia ) și restul care nu sunt din ăștia sunt la “cealaltă” coadă.

Păi, ghici ce , din schema asta ei sunt prejudiciați.

Și asta nu e tot. Au observat și că de când circulația nu e liberă ei sunt acceptați mai greu in EU, pentru lucru – doare să nu ai un pașaport european,un pic așa.

Și presupun că privesc satisfăcuți cum nu mai au 5-700,000 de cetățeni europeni care să migreze anual în UK, au peste un milion, dar măcar sunt ne-europeni și șanse egale pentru toată lumea.

Ba chiar , europenii au plecat acasă ( nu, eu nu, sau nu încă) , doar ăia care au vrut, că cine a vrut să rămână avem toți deja drept de rezistență permanentă, până și soacră-mea, care stă să iasă la pensie, știi ce zic ?

Restul care vin pentru muncă vin pe vize de muncă, plătesc niște taxe, nu e musai rău? Sau o fi, că vin pe salarii și mai mici decât europenii din ce mi se pare mie, dar nu mă interesează.

Serios, ar trebui să mă intereseze faptul că în ultimile 6 luni nu m-a căutat absolut nimeni pentru un proiect în UK. Nimeni – nimenea.  Este OK , m-au căutat acum și le-am când dat eu flit pentru că IR35 și pretenții să muncesc onsite lucru care face ca nici la 1200 de lire pe zi să nu merite și nu, nu câștig atât pe proiectele din UE, dar remote și diferențe de taxare copii. Le-am zis țăranilor astora să nu vină la mine cu figuri că sa muncesc pe sub 10,000 de lire net pe lună și să mă vadă și pe la birou, că acuma nu le mai fură nimeni joburile – hait, să puie mâna să își caute oameni de ai lor.

În fine, măcar din când în când mă mai caută câte cineva și din țara asta.

Dar pe ei , ehm, e plin de britanici care lucrează pe proiecte europene, dar doar la proiecte remote , copii, și pe rate de remote, adică așa ca mine ( sau mai puțin că ăștia nu-s de regulă, ca mine de buni) – dar banii ăia grei, de peste 1000-1500 de lire/ zi  cu mers pe proiect și componența de management , mai greuț cu pașaportul lor.

Marea majoritate a respondenților la aceste sondaje nu sunt, însă , preocupați de astea.

Doar că văd și ei cum au rezolvat-o pe aia cu migrația, în defavoarea lor, adică.

După aia vine aia cu food and safety rules. Cred că au înțeles un pic că UE le oferea niscai protecție pe linia asta, nu era de rău.

Se opun la condițiile cu justiție de la Curtea Europeană de Justiție – se opuneau la asta și când erau în UE, în toate contractele comerciale pe care le-am semnat , și pe vremea aia , cu  companiile britanice, astea treceau în contract că în caz de litigii – justiția la curtea regală, că ei nu , ce e aia UE mue.

Să se opună – lol. Noi europenii, se pare că putem să îi sărim pe ei din schemă la beneficii. Ei? Nu știu.

Ideea e că nu prea se văd beneficiile la ieșirea din UE. Visau independență comercială, capacitatea de a face orice acorduri cu cine vor ei – întrebarea fiind “cu cine anume ?” – China le pare nocivă, SUA îi tratează cam ca pe europeni oricum, Rusia e nerelevantă comercial în anii ăștia , iar cu restul, na, oricum tratează UE mai avantajos.

Băi, nu vreau să fiu căcăcios – in teorie ei au niște avantaje solide acum.

Ar fi trebuit să poată face o selecție foarte avantajoasă de cine vine la ei in țară, ar fi trebuit să fi putut reduce UN PIC presiunea pe sistemele sociale ( sănătate, piața caselor , sociale , administrație) și să le finanțeze mai bine. 

Ar fi trebuit să poată negocia dealuri avantajoase cu Statele Unite , China și India.

Ar fi trebuit să poată reduce presiunea cu taxarea – reduce înseamnă un pic în jos , sau măcar să nu crească, dacă nu e clar.

Dar rezultatele sunt opuse.

Pentru ce contează, au avut și ghinion, cu incercări dificile imediat după ieșire – pandemie, război cu Rusia de susținut ( alegerea lor, puteau să nu, că erau la distanță, dar vor să fie garantori ai păcii, asta costă) , acum criză economică ca urmare a tuturor problemelor..

Tot pentru ce contează, nici UE nu o duce tocmai minunat, dar UE e utilă tocmai pentru situații de genul ăsta de tipul “apes strong together” și “hold the line”. De asta e utilă o alianță, o federație, o uniune, că așa , la bine normal că e mai mișto de unul singur, să nu ai costuri de apartenență, doar beneficii.

Eh, UK a avut un pic de ghinion , care, indiscutabil duce la resentimente.

Spre deosebire de Guardian, eu nu sunt de părere că, pe termen lung, separarea de UK e o mutare proastă, chiar daca ăsta e prohodul care se cântă acum pe toate canalele, dar situația curentă este, cam destul de transparent, dezavantajoasă.

Iar asta nu ține numai de contextul economic. Ține de faptul că au avut oameni slabi care să negocieze cu UE. Foarte slabi și le sunt recunoscător, că de asta am obținut cu ușurință rezidența permanentă și pot trăi liber in două lumi. Pentru mine e avantajos, pentru cetățenii lor nu.

Au stat tot timpul cu “We shall get the best deal” și au supt pula cu grație.

Practic au fost, cumva, învinși, cel puțin momentan de Uniunea Europeană.

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Stropic
Stropic
1 month ago

Nu ca ar fi treaba mea dar era si evident. La modul ca nu am auzit sa fie pusa problema inainte de brexit concret ca “am negociat noi cutare deal colo si cutare colo si astia din ue nu ne-au lasat”, nici macar nominalizata vreo industrie anume ci mai mult asa whishful thinking ca “negociem noi”. Aaa si pusa problema ca “in trecut am negociat noi” – nu mai sunt toate ca in trecut. Nu cred ca au avut musai negociatori slabi, cred ca au avut carti slabe – ce puteau sa negocieze extra de la UE? Zici spre exemplu… Read more »