Pare că e un traseu care funcționează – de la primărie la președinție.
Citesc că Nicușor candidează. Posibil să și câștige. Deși vorbește un pic prea elevat și corporatist/ legal pentru majoritatea populației. Poate, însă, își va adresa campania corect diferitor categorii de populație.
Posibil să fie și sprijinit de toate forțele politice, pentru că dacă câștigă, eliberează Primăria Bucureștiului.
În sensul că o eliberează de prezența lui, ca să poată fi ocupată politic, ori de PNL, ori de PSD – USR nu e în stare, n-are cu cine!
Amuzant, e posibil să aibă mai mult loc și mai multă susținere la prezidențiale, pentru că calcă mai puțini politruci pe picioare și poate pune mai puține bețe în roate din poziția aia.
Că principala problemă a partidelor politice cu el asta e – că pune el bețe în roate și nu lasă să meargă treaba ca unsă. Adică unsă, mânjită, „ca”-ul e așa, un efect stilistic pentru o exprimare cât de proprie se poate.
Din punctul meu de vedere, e mai competent decât Elena Lasconi și dacă ajunge în turul doi, altfel mă uit la comparația Nicușor – Călin decât altfel.
Dar, dacă aș fi bucureștean nu știu dacă l-aș vota. Era melodia aia :”Dacă tu pleci, eu cui rămân?”. Manea, dar melodie, merge acolo ”pă Bucale”.
La cum au arătat alegerile trecute, e un pericol ( sau dacă ești PSDist – oportunitate) să se întoarcă Doamna Firea, sau oricum cineva ”de la ăia”. Ce mi-e Firea ce mi-e vreun indepedent de carton, gen Grasu’ XXL, sau cum își spune Cristian Popescu când urcă pe scena politică.

Dacă nu e el disponibil, nicio problemă, îl bagă pe Piedone ăl mic la înaintare, se rezolvă.
Aud voci că n-ar fi o amenințare reală și o schemă reală. Pentru mine nu, desigur – eu nu locuiesc acolo.
Nu e deloc omul care trebuia dupa parerea mea :)))
Mi se pare ca nu ii convinge decat pe aia de erau deja convinsi – chiar daca ii face sa se simta mai bine cu ei.
In primul rand e prea in politica de multa vreme si la modul vizibil.
Apoi nu e prea carismatic si nu e nici asa de destept.
Da, da, olimpiade la mate si doctorat in Franta, dar ce percep oamenii ca destept e ceva diferit. Iar aia de il considera deja pe Nicusor Dan destept nu sunt aia de trebuiau convinsi :))
Nu e deloc omul care trebuia dupa parerea mea :))) Mna , eu nu zic nici într-un fel nici în altul. Doar observ. In primul rand e prea in politica de multa vreme si la modul vizibil. OK. Întrebarea reală e – dacă nu ar fi fost și nu vizibil, câți l-ar fi votat? Apoi nu e prea carismatic si nu e nici asa de destept. Nu contest, nici nu aprob, doar ridic mingea la fileu – omul vine ca alternativă la Elena Lasconi, Ciolacu, Ciucă cu potențiali adversari Simion sau Georgescu. În contextul ăsta? Da, da, olimpiade la mate… Read more »
Da – nu stiu daca scoala vieti, ca nici Georgescu nu are alura asta, dar compenseaza prin cuvinte pompoase citate diverse, bagatul prin tot felul de domenii non-politica + biserica. Ce spun e ca daca tu esti indecis (aia decisi nu ii mai socotim) si te uiti la Georgescu vs Nicusor Dan s-ar putea sa observi ca e mai cult – uite ce de citate da si ce literatura si istorie stie, a scris carti! apropiere de biserica si valori crestine mai mare – Nicusor Dan a fondat partidul ala cu gay nu i s-a dat ocazia sa faca ceva… Read more »
e mai cult – uite ce de citate da si ce literatura si istorie stie, a scris carti! Vorbești de Georgescu? Aș putea crede asta doar dacă aș fi eu total incult. Incult oarecum pot fi numit, depinde cu cine stau față-n față, dar nu total. apropiere de biserica si valori crestine mai mare – Nicusor Dan a fondat partidul ala cu gay Cu asta sunt de acord. nu i s-a dat ocazia sa faca ceva concret pe cand uite Nicusor Dan a avut si degeaba nu a rezolvat nimic in Bucuresti Eu nu aș putea să observ ce spui… Read more »
Adică eu nu-s sigur că intră în turul 2 Esti mai pesimist ca mine deci in legatura cu el :))) Clar va intra un candidat pro european cu unul de extrema dreapta in turul 2. Si daca nu il lasa si nu candideaza Georgescu o sa fie Simion cu sustinerea lui Georgescu. Pnl aproape sigur nu va avea candidat, usr ori lasconi ori nimeni, psd…cred ca si-ar dori sa fie ciolacu dar daca a pierdut in fata lui lasconi nu vad cum are sanse sa castige in fata lui nicusor dan, iar alt candidat nu prea au din ce vad.… Read more »
Esti mai pesimist ca mine deci in legatura cu el :))) Nu știu dacă sunt mai pesimist, doar cred că, de exemplu, Ciolacu e probabil că putea să-l bată pe Georgescu în turul doi, dar n-a intrat în turul 2, știi ce zic? Nu ai vazut cate postari sunt cu “Mai convins votez Georgescu? :))) Ba da, dar capacitatea de a convinge o clasă de audiență e diferit de a fi cult. E o calitate și asta, dar să convingi un incult că ai fi cult prin modul în care te exprimi și îl inspiri nu înseamnă că și ești… Read more »
Eu cred ca vor merge pe mana lui. 🙂 Poate ma insel – dar psd o sa ceara ciolacul ciolanul de prim ministru – asa cred, si renunta la presedinte. PNL nu cred ca va insista asupra lui Bolojan. Nu imi dau seama cat de tare se vor incapatana USR cu Lasconi – daca il sustin psd si pnl degeaba candideaza Lasconi ca nu va avea oricum sanse. Nici in cadrul USR nu sunt sigura ca o prefera atatia in fata lui Nicusor Dan. Sincer, asta e cea mai mare curiozitate a mea, să văd dacă au tupeu să-l invalideze… Read more »
Să luăm citire de la preotul satului că referendumul a trecut, dar legile încă nu. E cea mai bună monedă de schimb pentru a trece legile prin parlament în schimbul retragerii. A zis de ceva timp că are un plan B dacă parlamentul uită de referendum. Iar dacă situația îi este favorabilă poate chiar ajunge președinte, deci are doar de câștigat.
Cum? cine? Când eram io tânăr a fost un referendum făcut de Băsescu că să avem 300 de parlamentari.
La parlamentare, USR a fost pe primul loc in Buc, cu 200K. Daca mai pui si voturile SENS (50K) + Reper (25K), presupunand ca astia doi nu vor avea candidati, ajungi la 275K. PSD a avut 188K. Ca sa castige Firea, ar trebui sa aiba o coalitie, in spate. PNL + PSD. Sau ar trebui sa AUR ori SOS sa nu aiba candidat… slabe sanse. La locale, ND a luat mai mult decat Firea + Piedone. Nu stiu cum, chiar nu ma asteptam, dar a luat. Cel mai probabil, o sa fie Ciucu, daca ND ajunge presedinte. Pe mine ma… Read more »
Cel mai probabil, o sa fie Ciucu, daca ND ajunge presedinte. Ai idee câte voturi a luat Ciucu la el in sector? Concret, cum o sa faca asta? Eu nu știu concret, sau abstract exact ce va face sau cum o să facă asta dacă ajunge președinte, nici dacă face ceva dar. Atributiile presedintelui sunt limitate si o buna parte din timpul lui = protocol + zambit frumos si dat mana cu diversi straini Nu. Ai auzit de Băsescu? Poți să faci mai mult decât zâmbind frumos. Din ălea pe la spate, nașpa așa. În poziția aia ești în legătură… Read more »
Ideea era de numere. Posibil să fie popular la nivelul intregului București, habar n-am , din moment ce nu mai locuiesc acolo. Cred că Băsescu era deja intr-o mafie, nu a creat-o ci s-a instaurat la conducerea ei. Nu cred că înțelegi corect rolul de președinte al orice. Președinte al țării nu poate însemna că ”ești ocupat cu protocoale inutile și banalități” de nu mai ai timp suficient. Iohannis a avut timp și de vacanțe și de work-life balance bun. Ca președinte impui agenda și conduci. Dacă te îngroapă protocoalele inutile și banalitățile, nu ai ce căuta pe scaunul ăla,… Read more »
Concret, ce poti sa faci pe plan intern? Hai sa presupunem ca avem un presedinte adevarat… “a true leader of the people” Si un guvern corupt si potrivnic. La fel si Parlamentul. a) desemnezi premierul… ala impus de Parlament… cum a fost nevoit si Basescu sa o faca b) prezidezi/participi la sedintele guvernului – dar doar alea care tin de politica externa, aparare, ordine publica. Dar nu poti sa le impui ministrilor ceva anume. c) te poti adresa Parlamentului. Frumos, nu zic nu! De parca le-ar pasa mult a lora. d) promulgi legile… fie ca iti convine, fie ca nu.… Read more »
a) – citez:
Art. 85 – Numirea Guvernului
ARTICOLUL 103
Învestitura
(1) Președintele României desemnează un candidat pentru funcția de prim-ministru, în urma consultării
partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor
reprezentate în Parlament.
(2) Candidatul pentru funcția de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de
încredere al Parlamentului asupra programului și a întregii liste a Guvernului.
Nu are niciun partid majoritate absolută, sunt consultate toate. Trebuie ca președintele să desemneze ( mingea e la el) un candidat agreat de o majoritate parlamentară, nu contează care.
Sigur că se face la propunerea partidelor care se coagulează într-o majoritate, dar se negociază.
Dacă nu se ajunge la înțelegere, președintele mai are la dispoziție următoarea schemă: consultă partidele care NU au majoritate parlamentară – SOS, AUR, POT – să zicem – desemnează un prim ministru de la ăia să facă guvern. Guvern care nu trece în parlament, să zicem.
Mai joacă o dată schema asta și pe urmă – alegeri anticipate.
Constituție – Dizolvarea Parlamentului
(1) După consultarea președinților celor două Camere și a liderilor grupurilor parlamentare, Președintele
României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea
Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare și numai după respingerea a cel puțin două
solicitări de învestitură.
(2) În cursul unui an, Parlamentul poate fi dizolvat o singură dată
La cum merg lucrurile acuma cu politrucii PSDNL eu cred că-s dispuși să negociere, decât să ajungă la anticipate.
c) – Le pasă celor care se uită la televizor – il mai știi pe Simion pe fazele lui cu telefonul, cu bruscatul și agresatul celorlați parlamentari? Un joc de imagine care mobilizează oameni.
f) tin minte cum a functionat referendumul ala cu să nu mai facem armata, modificarea constituției pentru aderarea României la UE.
Ce s-a inâmplat e că după referendumul din 2009 – pe care l-au ignorat ca niște jigodii ( iar pe cel din 2007 cu uninominalele s-au pișat admirabil) au modificat legea referendumului 3/2000 și au băgat aliniatul ăsta, printre altele.
Care face să pară că rezultatele celorlalte referendumuri sunt opționale.Niște jeguri.
Ideea e că dacă apelezi la referendum ca motiv de veto, există totuși puterea poporului.
____
E suficient. Dizolvarea parlamentului duce la alegeri anticipate. Dacă președintele e onest și face asta pentru popor se vede, iar la alegeri anticipate mai iau ăia pula.
Desigur, dacă președintele e și el politruc și părtinitor, și atunci se vede și la alegeri parlamentare e posibil să și-o ia în muie partidele cu figuri.
Recunosc, nu stiam de asta cu referendumul, ca acum e obligatoriu. Insa tot ce ai zis tine mai mult de puterea poporului, care voteaza asa cum voteaza. Aia nu vor premierul impus de tine? Well, anticipate… sa votam din nou… Vrei sa dizolvi Parlamentul? Well… anticipate… Anticipate care dus la instabilitate economica si, in general, cam la acelasi rezultat. Dimpotriva, s-ar putea sa vedem mai multi votanti radicalizati, adica mai multe voturi AUR-SOS-POT. Cam asta e puterea presedintelui. Da, poate pune bete in roate… cu riscul de a baga tara in criza. Ca in Bulgaria, parca. Anticipate peste anticipate… in… Read more »
Adaug si acest articol care mi se pare ca explica destul de bine cum e cu puterea presedintelui, pe langa altele.
https://spotmedia.ro/stiri/opinii-si-analize/nicusor-pentru-linistea-psd-si-pnl-in-plexul-usr
Nu doar esti in legatura ci si numesti pe acolo in diverse functii.
De asemenea numesti si toti judecatorii si magistratii.
Poate numi judecatori la CCR.
Numeste sau demite ambasadori.
Toate astea se traduc intr-un trafic de influenta intern.
Incheie tratate internationale si abia apoi le ratifica parlamentul – gen ce aproba parlamentul daca presedintele nu le semneaza.
Aaa are si imunitate bonus :)) ca cetatean e ilegal sa zici de legionari etc (in teorie) dar ca presedinte nu au ce face.
Poate ma insel, dar stiu ca presedintele propune unele functii, iar Parlamentul le aproba.
Numeste judecatori, dar nu mai multi decat Parlamentul. Parca 3.
Aproba ambasadorii.
Numeste sefii serviciilor, care trebuie aprobati de Parlament.
Evident ca are o putere, dar nu mai multa decat Parlamentul si/sau Guvernul.
Eu nu stiu sa explic asa bine atributiile presedintelui ca nu stiu constitutia – da, am citit si eu pe la diversi cu numire de judecatori servicii secrete etc.
DAR.
Nu s-ar certa in halul asta oamenii (ma refer la oamenii politici) si cu asa bugete cheltuite pe o functie pur decorativa. Mi se pare logic. 🙂