Că nu am mai avut fructe ca anul ăsta de ceva vremi și ani. Tot alege tata la ele, că nu le dă cu nicio chimicală, nici ceară, nici nimic, si, cred eu că sunt prea multe în ladă, unul peste altul, așa că la săptămână la săptămâna , hai la 2 săptămâni, tata sortează și le scoate din ele pe cele stricate sau in curs de .
La anul am să sugerez să le lustruim cu ceară de albine, să vedem dacă țin mai mult.
Oricum, nu contează .
Am cărat și eu cate am putut și cred că mai cer o tură luna viitoare. Nu era musai să le transport eu personal cu mașina. Avea cine.
Mai aveam niște borcane.
Nu cine știe ce, niste gemuri și dulcețuri, care de vișine, care de gutui, care de cireșe , zmeură, mure sau coacăze. Toate din grădina noastră. Toate.
Plus vinete, zacuscă, ardei copt în oțet, ardei necopt în oțet, ardei iute… în oțet, castraveți cu câte un ardei iute în fiecare borcan, sfeclă roșie cu hrean, roșii întregi în sos de roșii, roșii tocate, suc de roșii și un bulion care îi trebuie soției să facă pizza și pe care îl consumă niste copii străini gol și ling și inoxul de se subțiază lingura.
Și un bidon de varză murată, unul de 40 de litri, nu mult .
Și dacă tot a fost, am.luat și niste varză proaspătă de care nu găsesc pe aici. În teorie, găsesc la turcaleți varza proaspătă “românească” ( ghilimelele sunt că nu e mereu chiar fabricată în România) . În practică, foarte des nu prea e ce trebuie.
Nici pentru astea nu era musai să fac eu personal drumul. Mergeau lejer făcute pachet .
Și mai aveam asta. Rațele. Rațele de acasă pe care le pun pe varză, aia menționată mai sus .
Eh, pentru astea, mai ales în orice sezon în afară de vreo 2 săptămâni din ianuarie când e înghețată toată Europa, cam este musai să merg eu și să le car în ladă frigorifică legată la mașină.
În 2022 am avut o ladă cu celule Peltier de care am fost mulțumit așa și așa. Că eu mai și dorm , iar atunci , funcție de temperatura de afară temperatura mai crește și îl lasă cu pricina, problema fiind la sistemele ăstea de răcire că scad temperatura cu până la 20 de grade sub temperatura mediului ambiant, iar eu in mașină am minim 18-19 în portbagaj, mai puțin nu, că nu am Sedan și am încălzire în mașină oricând . E bun, dar nu extraordinar de bun. Plecat cu carnea la -20 în ladă, ajuns in UK se dezghețase parțial rândul de sus, în condițiile în care jos am pus containere de gheață, sus un strat de slănină ( bună de uns grătarul și alte chestii ) care și aia era congelată, dar suportă decongelare.
În 2023 am folosit aceeași ladă, dar trimis cu transportatorii de colete care nu o conectează la curent, normal. Atâta că am folosit intervalul din ianuarie , când Europa e sub 0 grade la orice oră, iar ei au dubă care stă rece.
Anul ăsta am cumpărat o ladă frigorifică auto cu compresor. Cred că e o chinezărie, am cumparat-o de la un magazin din Pitești cu nume de reprezentanța germană de ceva. Nu știu ce și cum. Știu că cu lada asta am ajuns in UK cu carnea la -13 grade – nu crescut temperatura mai mult de atât nici peste noapte nici nimic. De răcit am setat-o eu la -17. Cică are control prin aplicație și Bluetooth. Habar nu am, nu m-a interesat.
Ce știu eu e că are posibilitatea să înfigi o baterie pe litiu care îți dă autonomie activă ( adică lada răcește in continuare) de vreo 4-5 ore. Aia e utilă, dar nu am cumpărat una, pentru că toată lada a costat vreo 1500-1600 de lei, bateria costa 800.
Eu in fiecare an fac minimum 180 de sticle de 1l de bulion, din ala bun din rosiile din solarul nostru. Si fac asta pentru ca, de regula, topim o sticla la 2 zile. Cam 120 borcane de compot de cirese, visine, prune, gutui si nectarine si cam tot atatea de zacusca. Dulceata de toate felurile avem din anii trecuti, ca nu reusim sa consumam cat producem, sunt si din alea lejer peste 100, asa ca am deshidratat surplusul de mere, pere, caise, piersici si nectarine. Anul asta m-am cam intins cu pasarile si am bagat la lada 75 de… Read more »
Înseamnă că nu țineți post anul ăsta 🙂