Cu sapa la rădăcina feudalismului

Lucrurile bune trebuie apreciate, chiar dacă-s comise de unii pe care nu-i apreciezi.

De data asta este despre ”leasehold” o plagă care parazitează țara asta de dracu știe când.
În UK ești balaurul suprem dacă ai casă detașată. Că majoritatea nu-s așa, sunt semidetașate sau terasate.
O categorie aparte de locuințe au fost apartamentele, care în UK sunt privite ca locuințe pentru săraci, nu altceva. Da știu că ați văzut voi apartamente de milioane prin SOHO, moho, căcat. Nu confudați locuințele cu investițiile.

Prin urmare majoritatea apartamentelor se vând în UK sub formă de leasehold, nu freehold.

Exemplu simplu:

550,000 de lire, sau mai mult, îți oferă 130mp într-un apartament ”de lux” cu poziție foarte bună , la cheiul gârlei, în centrul orașului. Nu, serios, e mișto, aș vrea un apartament ca ăsta, în orașul ăsta. Dar!

De banii ăștia primești cotețul pentru o perioadă generoasă de 135 de ani, plătești chiria la pământul ocupat 200 de lire pe an și crește la fiecare ”review period” și taxa de serviciu anual, un fel de întreținere, dar nu, nu reprezintă gunoiul, paușalul la apă și gaz – acelea le plătești separat; ci măturatul scărilor, tunsul ierbii și alte operațiuni regulate de maintenanță – nu include nici avarii mari neprevăzute, renovări de fațade sau de instalații comune. Acelea, dacă apar sunt taxate separat și nu ai niciun control că nu e asociație de proprietari – aceea se numește ”comon sharehold”, sau ”share of freehold”.

Prin urmare, cumperi apartamentul tău, care costă juma de milion de lire și plătești anual ( pe lângă taxa la consiliu), care la exemplul ăsta e ”band E” – adică mare cât la casa mea detașată – am zis balaur suprem, da?! – de 2724 de lire anul trecut, dracu știe cât anul ăsta din aprilie – peste care mai plătești anual, nu chirie nu, dar e ca și cum , încă 4500 de lire, adică 375 de lire pe lună. Repet, ăstea nu-s curentul încălzirea și gunoiul – eu i-aș spune taxa de fraier , dar folosind nomenclatorul britanic, îi vom spune taxa de pământ și taxa de servicii. , deci, în total , plătești la 7000 de lire pe an taxe ( repet, ăstea nu-s costurile cu apa , energia – căldura) – dar e OK, că e doar pentru o perioadă de 135 de ani și după aia ți-l ia înapoi.

Acuma, eu nu suspectez că trăți vreunul atât, iar de mine am ușoare îndoieli, poate nici nu rezistă apartamentul ăla în picioare atât ( deși aici nu-s cutremure) dar ideea e alta; să zicem că cumperi o locuință s-o lași moștenire copiilor – e OK, că le ia statul primul înapoi 40% din tot ce trece peste 325,000 de lire , aici se transferă, nu lasă moștenire, firme care dețin proprietăți, e schema dracului – dar ce vreau să spun e că n-ajung copiii să ducă grija banilor, că să zicem peste 40 de ani, dacă ar vrea să vândă lease-ul ăla scade, iar când scade sub 100 de ani scade și prețul considerabil, iar când scade sub 50 scade și mai mult, practic de râs.

Merită menționat că asta e totuși o locuință de chiaburi, nu săraki, cum am menționat mai sus, că na, e la promenadă, pi șentru și în același timp la Cheiul Gârlei, cum zice un prieten. #valoare.

Cele mai pe sărăcie sunt unele de genul ăsta – 45 de metri patrați ( cum se zice la țară), civilizat, în sensul de devastat, cum se găsesc pe aici, cu lease rămas de 66 de ani ( priviți ce jegos au scris în anunț 99 de ani din ’91 – merită bătuți cu pijamaua udă) și 800 de lire ground și service tax anual, că na, de la săraci ce să ceri – am zis , scade sub suta de ani trebuie să vinzi, că belești pula.
Dar nu vă bucurați la prețul mic, că e licitație, dau disperații și mai mult, eu i-aș trage pe roată, ca Vlad Țepeș.

Sau minunăția asta de apartament de 53m2, cu 102 ani de lease rămași la care nu știm nimic de ground rent și taxa de fraier.

Eh, treaba e că în ultimii ani , vreo 10 așa, din ce am văzut eu, ăștia s-au porcit de tot și au întins schema de leasehold de la apartamente – unde aveau o spoială de justificare, că dom’ne, sunt mai multe apartamente într-un bloc, trebuie să aibă cineva grijă, că nu poți să lași așa să se organizeze singuri ca în România, că nu se mai face nimic, se dărăpănează, ăstea – vrăjeală și muls vaca – au întins-o și la case semidetașate și detașate. Au început să facă dezvoltări de condominiumuri, un fel de mini cătune, eventual închise și să le administreze ei, să mulgă dom’ne, toți fraierii că de ce nu.
Până la punctul la care a devenit dificil să cumperi case noi în Freehold, adică să fii tu deținătorul absolut al titlului de proprietate și pământ și tot.

În general, sunt listate la ”tenure”( forma de deținere) cu ”ask developer” adică să întrebi dezvoltatorul – sunt listate așa, că în general cine caută casă, se cam uită după freehold și i-ar cam veni să-i ia la pulă pe ăia care vând lease; am întrebat #șîeu mai demult vreo doi și m-am lămurit, dacă e condominium pare să fie pe lease.

În aceste condiții populimea de prin UK a început să guițe că na, ar cam fi momentul să încheie feudalismele – așa că ăștia acum reglementează sfârșitul leaseholdului. Un fel de ”ia, gata, bă – că v-ați distrat destul” și este țintită spre beneficiarii conservatorismului și jigodiile din real estate-ul britanic – #aplaud cu ambele mâini.
Inițial m-am entuziasmat că le desființează pe toate, dar momentan o dau doar pentru construcțiile noi, de-acum încolo – cine a apucat fraierit, ghinion.

E amuzant că au listat ei în propunerea lor diferențele care ilustrează problemele și dezavantajele leasholdului, spre deosebire de commonhold ( deținerea asociată, ca-n România, adică) și ai să vezi că sigur ai auzit voci prin România care guiță în virtutea ”vrem o țară ca afară” ( nota mea: vrei pe pizda mă-tii, fă, habar n-ai ce spui) că să se facă și la noi în România cu forța să se dea puterea la unii care să – leasehold and shit, că s-avem și noi blocuri mișto. Notă: ”Noi” – aka voi , n-avem blocuri mișto că suntem săraci, nu de alta:

Ghinion, dar nu chiar, că le-au schimbat și lor condițiile – anume, cine vrea să extindă lease-ul e liber s-o facă, înainte făceai o cerere aveai un ”qualifying period„ , trebuia să deții proprietatea mai mult de doi ani și să fi avut la cumpărare ceea ce se numește long lease time, adică mai mult de 21 de ani rămași, să intri într-un proces legal, care însemna bani la avocați și să te pui de acord să plătești o primă de extindere a leaseholdului ( cesiune, na, pe românește), care nu știu să spun cât e, dar e funcție de valoarea clădirii , de cât timp mai ai până expiră lease-ul -și o grămadă de alte condiții, care țin, în principiu, de cât câștigi tu datorită ”favorului” pe care ți-l face landlordul de a-ți extinde cesiunea, condiții detaliate într-o lege numită Reforma Leaseholdului din 1993 – în sensul că până atunci a fost ȘI MAI de căcat, se înțelege, sper.

Eh, din 2024, au îndepărtat din calculul ăla câtev condiții cheie, ca aia de mai sus:

  • make it cheaper and easier for leaseholders in houses and flats to extend their lease or buy their freehold, including by removing the requirement to pay marriage value.

Dacă dai click pe linkul ăla vedeai că – dacă îți creștea valoarea casei cu 10,000 pentru că îți extindea măria sa, că de aia îi zice Land Lord-ul, cesiunea, atunci ipoteticul profit se numea ”marriage value” , anume valoarea acordului, era împărțit pe din două, jumate la tine, jumătate la landlord și erai dator să plătești, printre altele, 5,000 de lire pentru extensie. Ca să fim în ton cu vremurile , afaceri în still Donald Trump ( remember tiktok cu ”dacă il interzic, tik-tok nu valorează nimic, dacă îl permit, face miliarde, păi înseamnă că eu creez valoare, deci vreau minim 500 de milioane). În socialism, genul ăsta de entitlement se numește abuz și bășini în cap, prin urmare, jos cu capul.

Proprietarul putea , anterior să extindă lease-ul cu cam cât voia el. În sensul că extensia aprobată era pentru o perioadă cât să crească, la limită, semnificativ valoarea casei, cel puțin în evaluările imobiliare, în sensul că să-i plătești o primă consistentă, dar la limită și nimic mai mult, ca să mai ruleze schema încă o dată. Dacă nu cumva erai tu foarte generos să-i oferi mai mult decât îl limita legea și atunci făceați o altfel de înțelegere – matrapazlâcuri de nici în România nu se fac. Labagiștii au zis că ”ia muie, bă, extensie standard pe 990 de ani și dacă ai pretenția să-ți plătească concesionarul o primă de extensie, atunci chiria la teren va fi realist zero. De notat că formularea ”a peppercorn” e tot una feudalistă, anume, e recunoașterea faptului că TOTUȘI, îi datorezi ceva, că el e boierul pământului și tu ești servitorul căruia ți s-a făcut un favor ( destul de scump, dar cine mai numără) să-ți poți stabili locuința pe terenul lui. Figuri de lorzi.

Asta e fix ce puteți traduce cu google translate și n-am ce să adaug, dar am notat, că e important.

Asta e tare, că ăia tăiau și spânzurau și nici nu erau obligați să detalieze costurile și comisioanele. Ce vrei, bă, sărakule, care n-ai tu bani să fii land lord – atâta costă, banul jos și jet d-aici cu pretențiile. Pentru mine chestia asta era o insultă mai mare decât sistemul în sine, dar nu mai mare decât următoarea.

Dacă nu te înțelegeai cu landlordul pe orice și contestai asta în justiție sau cu avocați, era prezumat că costurile procedurii sunt la tine, coaie – serios, așa e la ăștia, de aia am renunțat să mai intentez un proces unui scammer. Păi ce, tu vrei să câștigi avantaje aici și nu plătești? Ai pretenția să plătească costurile legale land LORD-ul, chit că el te abuzează? Ia la pulă, na.

Probabil știți că nu sunt prieten cu socialismul și comunismul, sau cu laburiștii, dar – în circumstanțele feudale din țara asta, n-am decât să recunosc că ăștia au făcut un pas înainte și au reparat un pic situația pentru pulime. #r3sp3kt!

Întrebarea naturală e de ce?

Nu știu sigur, dar ce știu e că UK are probleme cu recrutarea și retenția de personal militar de prin 2010. E cam critic, tocmai acum când UK trebuie să strângă un pic de armată iar UK are nevoie de cetățeni ai Marii Britanii, și are cam mulți ”citizens of the world, citizens of nowhere” – cum ar fi subsemnatul. Nu musai de drag, dar nu te poți aștepta să respect o țară feudală – gen.

4.7 3 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
13 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Fery
Fery
17 days ago

io ii inteleg cumva pe aia care istoric sunt prinsi intr-un lease de asta, de cand nu costa mai mult de o cafea pe luna, si acum-s jefuiti legal, cu sprijinul sistemului.

dar azi sa cumperi lease, pentru mine e certificat de idiot, gen ai picat testul de inteligenta, si meriti fiecare muie luata.

nu e de stat aici.

Andreea
Andreea
Reply to  Catalinx
11 days ago

Bani de casa freehold nu prea are nimeni pe aici. Decat tot lorzii care incaseaza ‘ground rent’. Restul, pulimea …pe mortgage pana la 7jde ani. Ideea e cat vrei sa te imprumuti la banca si ce riscuri iti asumi.

Eu am lucrat cu de astia care la 40 de ani erau OK dar la 50 nu mai aveau nimic ca trecusera prin faliment, boala, divort, pierdut casa etc

Stropic
Stropic
Reply to  Fery
16 days ago

dar azi sa cumperi lease, pentru mine e certificat de idiot, gen ai picat testul de inteligenta, si meriti fiecare muie luata.

Pe principiul sa manance cozonac.

Fery
Fery
Reply to  Stropic
15 days ago

Nu, pe principiul vezi ca sunt si freehold semnificativ mai ieftine decat avioanele alea lease pe care le iau astia. Dar intotdeauna grandomania prevaleaza, si ii vezi ca dau 250k pe o mizerie de asta pe care stiu si ei ca nu si-o vor mai permite peste 5-10 ani, dar se baga all in, ca cineva o sa aiba grija de ei, worst case ajung pe benefits sau ceva, similar cu aia care se imprumuta la limita, ca ei merita ceva frumos. Nu e nici un cozonac, e ca oamenii sunt dusi cu vaca si nu vad realitatea. Daca eu… Read more »

Stropic
Stropic
Reply to  Fery
15 days ago

Eu o vad ca un fel de chirie vs cumparat – aprox cam cu aceleasi argumente pro contra.

Cu avantajul fata de chirie ca poti totusi vinde si recupera din bani macar partial, dar si cu dezavantajul de mai putina flexibilitate de a schimba.

Andreea
Andreea
Reply to  Fery
11 days ago

Zici bine orasele cotropite… ajunge sa mi se para dezolanta o plimbare prin centru desi nu sunt homlesi in sacul de dormit. Treaba e ca si prin ro orasele au inceput sa se coloreze … in parc la unirii erau mai multi negrotei decat albi si nu ma refer la tigani (am voie sa scriu asta?).

animaloo
animaloo
15 days ago

bah, macar in suedia

  • imprumutu pe pamant e fara numar. Gen, il ai cat il platesti
  • impozitul maxim pe casa- 9000sek/an. 8-900e
  • la apartament plateam 500e/luna. Tot. pamant, apa calda, parcare. Acum la casa platesc impozitul si aproximativ 3-400e/luna.

brrr…scump la voi colosha

Andreea
Andreea
Reply to  animaloo
11 days ago

Asa poti sa zici si de Romania… ca nu exista ‘leasehold’ si ca ai titlu de proprietate pe orice casa/apartament.iar impozitele la case sunt o gluma :))

Insa vad ca incep sa apara si in bucuresti firme care lucreaza cu administratia si fura tot in regim de ‘service charge’. Iti dau exemplu de la mine mihalache unde anul trecut s a schimbat gresia/varuit la parter intrarea in bloc si s a ‘incarcat’ intretinerea cu 100 ron/ap in lunile de vara.

e drept inca n au aoarut facturi de 500£ pt schimbat bec pe ‘casa scarii’ 😀

Andreea
Andreea
11 days ago

Un pret f mare pt leasehold in exemplul tau dar argumentele sunt valide. Nu mi dau seama cat e chiria intr un bloc cu ap de 500k. in zona in care stau eu casele detached sunt 250-300k si apartamentele leasehold 130-150k cu suprafete mici gen ap comuniste 40-60mp si service charge/ground rent 1500£ media. Acum daca nu vrei sa fii sclav pe viata la Maria Sa banca sa iti creasca interest rate dupa cum bate vantul.. un ap leasehold e o varianta.Mai ales daca ai banii cash sau o mare parte din ei. Recuperezi ceva la revanzare fata de chirie.… Read more »