Tarifele de pe tabla lui Moise Trump pare că au hipnotizat mai multă lume. Am discutat cu puțini IRL, dar văd că plaga se intinde. Mă gândeam că lumea știe că ăla minte cum respiră și acuma administrația îi ține isonul și inventează știință în jurul subiectului. Așa că până găsesc ăia de la hoțnews ceva material pe care să-l traducă hai să spun io pe scurt.
Savant, guvernul american a publicat ”metodologia” asta. Un căcat cu perje, zici că e făcută de cineva care și-a luat doctoratul la facultatea Româno-Americană ( pun intended).
Când te uiți la formulă, arată profesional și criptic, dacă ești tiktoker analfaboss.

Poza mai mare explică mai mult.

Ce cos ei aici e o explicație a motivului pentru care pun tarifele lor, nu este faptul că vreo țară i-ar tarifa pe ei atât.
Logica lor e că deficitul de balanță comercială pe care îl au ( cumpără mai mult decât vând) e din cauză că alte țări au taxe de import pentru produsele lor și alte politici prohibitive – aici e cazul să vă aduceți aminte că am zis de aia cu standardele europene la mașini, mâncare etc , politici care în mintea lor ( nu mereu greșită) sunt create pentru a crea protecționism și condiții neconcurențiale. Că ei zic că dacă țările respective nu ar mai avea deloc taxe de import pentru produsele americane și nici ”policies” atunci ei ar balansa natural deficitul ăsta, că așa gândesc capitaliștii sălbatici. Nu contează.
Ce contează e că ei au calculat tarifele afișate pe tabla aia drept raportul dintre deficiutul comercial american și valoarea de bunuri importată de Statele Unite din țara, sau uniunea respectivă. Plus niște clopoței și vrăjeli legate de elasticitate și alte mărimi derivative, cum am zis, să pară savant – economia pentru idioți cu doctorat.
De exemplu:
Din datele publice, tot ale lor, pare că Uniunea Europeană a exportat bunuri în valoare de 605 miliarde (și miliarde) de dolari și au importat din State în valoare de 370 miliarde de dolari, deci un deficit american de 235 de miliarde de dolari.
Prin urmare 235 / 605 => 0.388, aproximat la 39% – gata tarifful .
Practic, DonalTramp spune că deficitul lui comercial exprimat procentual față de valoarea bunurilor cumpărate de țara lui se traduce în tariffe comericale practicate de cealaltă țară.
Lucru care e fals, dar americanii susțin că DIN CAUZA AIA se ajunge la deficitul ăla , lucru care poate avea ceva urme de adevăr, dar e o chestie de dovedit și oricum nu contează.
Ce încearcă Trump e să regleze balanța comercială a Statelor Unite și asta e explicația.

Adica pe scurt UE si restul tarilor NU taxau atat. Doar ca UE vindea MAI MULT in SUA decat SUA in UE. Cum sunt standardele europene menite sa creeze protectionism? Sau VAT? Sunt aceleasi standarde si politici ca pentru piata interna. Nu am cautat date oficiale dar in afara de vreo 2-3 industrii gen masini ma indoiesc ca era SUA taxata in Europa. Principala vizata e industria auto, unde a pus 25% deja. Personal mi se pare o idee buna, ca au deja industrie auto puternica in SUA – chiar daca noua nu ne convine. In rest in mare toate… Read more »
“Doar ca” ăsta are efecte al dracului de nocive, când se închid fabrici oamenii rămân fără locuri de muncă, etc. Cum sunt standardele europene menite sa creeze protectionism? Să luăm de pildă normele de poluare EUROx. Nu poți vinde în Europa mașini care nu respectă normele ălea care au fost croite de nemți și francezi în timp ce-și fabricau mașinile să le respecte. Restul, un pic în urmă. Atâta că americanii s-au prins în 2015, că Europenii au dat-o în retardare și au depășit cu normele, capacitatea tehnologică de a respecta normele ălea și trebuie că trișează. Normele de siguranță… Read more »
Cum am zis, exceptie industria auto dpmdv. Acolo nu imi convine dar si eu as fi facut la fel si nu pot zice ca e nebunesc. Despre drill baby drill, nu e ca si cum inainte nu faceau asta. Sub Biden a crescut productia domestica de petrol fata de mandatul anterior lui Trump – asta e un fapt. Aaa ca Trump zice ca s-ar fi descurcat si mai bine – posibil, sa vedem, dar ideea era ca SUA deja produce mai mult ca niciodata acum – si benzina si energia electrica tot nu e mai ieftina ca in anii anteriori.… Read more »
Crezi tu ca e mai profitabil pt nu stiu, dell sa se apuce sa mute productia in SUA? NU. Aia e schema, că de aia au mutat industria în China și de aia le pune acuma tarife. Că la free trade le-a fost mai ieftin să ducă in China totul , acolo unde muncesc sclaveți pe mărunțiș și și-au bătut pula de ”american dream” pentru profit – și ăsta e un fapt. Când pun tarife nu se mai pune problema de profitabil, se pune problema că ce faci pui consumatorul să plătească tarife și ia statul banii să le ofere… Read more »
ce de cacat europenii astia cu standardele lor ma. Auzi tu, ecologie, protectii.
americanii sarmanii au fost loviti. Da japii si coreeni nu, ca aia au trei coaie (Ca la ce pula mica au, e tot un coi)
“EU VREAU SA POT VINDE CACAT LA VOI PE PIATA”. Ia mai muie
da mai, aia sunt supraoameni de au adaptat la piata europeana.
ma intreb ce pretext folosesc cand nu isi vand masinile in alte parti ale lumii, gen china, india, uae etc.
Și n-au ce face, că nu pot face spirit de frondă, că sunt prea mici.
Oricum operează și ăia cam pe principiul sweatshop si supraproducție.
Și nu-s super-oameni sunt super-roboți, sau super ”livestock” – forță de muncă.
Cu cat iti scad vanzarile? Ca asta e dilema. Cererea e oarecum inelastica – dupa parerea mea si a multora, ca de undeva trebuie sa cumperi maine un calculator, si deci il cumperi. Ok, poate fiind mai scump mai tragi de ala de acasa o vreme, da cat? La un moment dat pui bani extra si il iei asa. La fel si la o bluza. In plus enspe economisti au adunat salarii medii din us – 67k, costurile sediilor, a echipamentului de productie adus in sua (cu tarife lol), limitarile de poluare etc, importul de componente cu tarif, au scazut… Read more »
Cu cat iti scad vanzarile? Ca asta e dilema. Depinde unde se opresc cu powerslapul. În anii 30 a scăzut cu vreo 60% comerțul global. Practic s-au îngropat. ca de undeva trebuie sa cumperi maine un calculator, si deci il cumperi. Sau nu-l cumperi, că nu-ți permiți și de-abia atunci apar problemele de rang superior. Ok, poate fiind mai scump mai tragi de ala de acasa o vreme, da cat? Nu contează cât, contează cât pierzi din cauza aia și ce se întâmplă cu tine din cauza aia. si au ajuns la concluzia ca mai ieftin e sa pierzi din… Read more »
Nu, aia cu regatul balantei comerciale e pretextul. Pune tarife pt ca poate, și se așteaptă ca aia cui le pune sa vina sa se ploconeasca și milogeasca sa le scoată (și să.i dea niște cadouri, lui personal). E tactică de mafiot, nu asa se face. Tarile alea aveau acorduri comerciale 1. negociate și 2. in numele US. Astea.s în numele lui și unilaterale. Plus peste noapte. De unde știu tarile alea, chiar dacă.i dau șpaga pretinsă, că respectă noul “acord”? Tocmai a călcat în picioare vechiul acord, unele chiar recente, unele chiar de el semnate. La asta se răspunde… Read more »
Nu e chiar așa.Lăsând tactica la o parte, acordurile comerciale negociate – unele dintre ele au fost abuzate, de țările cu pricina, cele mai multe cu participarea afacerilor americane – profit mai mult și concurență oarecum neloială față de celelalte afaceri care produceau acolo.
UE și Statele Unite nu au acord de comerț liber, au mai multe acorduri comerciale destul de complexe – care nu-s doar despre taxe vamale, includ și quotas și politici antidumping. Si nu au un acord comercial de free trade cu US – opereaza după General Agreement on Tariffs and Trade de la WTO din 1947 ȘI GATT din 1994, cu amendamente și legi pe care le-a pus fiecare țară, mai mult sau mai puțin negociat. Iar UE a abuzat oarecum acordul de comerț, au depășit cote, etc – articolul VI din GATT1994 – legat de ”Anti‑dumping and Countervailing Duties” și articolul XII legat de ”Restrictions to Safeguard the Balance of Payments”.
Cu Canada US au/aveau NAFTA – și alea au articole legate de balanța comercială, dumping and shit.
a) an antidumping or countervailing duty that is applied pursuant to a Party’s
domestic law and that is not applied inconsistently with Chapter Nineteen
(Review and Dispute Settlement in Antidumping and Countervailing Duty
Matters);
b) a premium offered or collected on an imported good arising out of any
tendering system in respect of the administration of quantitative import
restrictions, tariff rate quotas or tariff preference levels;
c) a fee applied pursuant to section 22 of the U.S. Agricultural Adjustment Act,
subject to Chapter Seven (Agriculture and Sanitary and Phytosanitary
Measures); or
d) customs duties paid or owed on a good imported into its territory and
substituted by an identical or similar good that is subsequently exported to
the territory of another Party
Lol, ce face?
Și cum răspunzi tu cu pumnul în dinți unuia care îți e client net. Noi doi cumpărăm unul de la altul, iar eu cumpăr mai mult decât tine și nu-mi convine, la ce fel de pumn în dinți te gândești dacă eu iau măsuri să nu mai cumpăr de la tine? Nu mai cumperi nici tu de la mine?
OK, o să termini mai repede de ”necumpărat” produse , că lista mea e mai lungă.
Nu știu dacă știi serialul similar care a început în 1920. N-a luat America niciun pumn în dinți. Mă rog, au luat prin anii 30, dar cei mai mari pumni în dinți și i-au luat și dat europenii prin 1940. Din păcate.
Produci niște informații incorecte și inexacte.
Nu repetă pașii lui Hitler. Repetă pașii pe care i-au făcut Fordney-McCumber ( 1922) Smoot-Howley în anii 30 – cu scopul de a ”proteja fermierii și afacerile americane” – care i-au pus la colț pe Germani care aveau datorii ( si la americani, lol) și intenționau ( sau nu) să le plătească din exporturi industriale. Și in anii 30 – le-au inăsprit tarifele, de nu mai puteau expotra in US și, în același timp, le cereau și datoriile.
Nu Hitler a început nebunia cu tarifele și e greșit să pui problema în felul ăsta.
Si cum faci asta mai exact? De unde o sa cumperi? Din China, cu tarife mai mari?
blocurile economice se reorganizează în funcție de interese. Problema mare nu e aia, ci că, în general, va scădea comerțul global. Iar asta duce la eliberarea de resurse și forță de muncă, și, în final la reglaje prin războaie.
1930 a insemnat vreo 400 mii de americani morti. Da, au murit mai multi europeni, dar nici americanii nu au zburat liber prin treaba aia Plus ca. Atunci germania era singura. Acum e o intreaga Europa. Aia cu bani, nu alde albania si georgia. Și cum răspunzi tu cu pumnul în dinți unuia care îți e client net US nu este un client net. Este un client net pe bunuri. Ca, dupa ce pui si serviciile, se mai schimba una alta. Cel mai rau lucru pe care ar putea sa il faca UE ar fi sa nu faca nimic diferit.… Read more »
1930 a insemnat vreo 400 mii de americani morti Oarecum prea puțini, motiv pentru care imediat în 1950 au început război în Korea , ca să nu transforme trupele în șomeri, ca la 1919 când undeva între 1.5 și 2 milioane de soldați s-au întors acasă șomeri și au declanșat cea mai brutală criză economică din istoria lor. După WW2 au luat-o așa mai ușor, cu lupta împotriva comunismului, ăstea. Dilema câștigătorului de război. Dacă n-ai omorât soldații și nu te mai bați cu alții, ce faci cu ei? Acum e o intreaga Europa. Aia cu bani, nu alde albania… Read more »
cu fomula 🙂 https://x.com/Mickey4x/status/1907674291174519042
bah, real vorbind, singura chestie pe care o poate face america is doua. ori zice “stiti ceva, daca vreti comert safe…platiti sau noi ne retragem barcile”. Chestie care ar face pirateria mai atractiva s-ar apuca ei de piraterie activa In rest is cacaturile din capu lu trump. “drill baby drill” e un retardism d-ala aprig. Ei momentan fac bani din importul de petrol de la canadieni. Ca aia il au imputit, deci il vand mai ieftin la americani. Americanii il iau, il rafineaza si il vand. Cu profit. “dar animal…drill baby drill inseamna ca or sa isi poata folosi petrolul… Read more »
In rest is cacaturile din capu lu trump. poate, dar gândești cam semplu. Ei momentan fac bani din importul de petrol de la canadieni. Cine este ”ei”? De asemenea ei exportă petrolul canadian, că e de proastă calitate, bitum de fapt, folosit pentru energie , pin lume, că e mai ieftin decât gazul sau petrol calumea. Ce exportă ei si din ce fac bani? Poluare. De aia îl și cumpără mai ieftin decât la bursă. Altfel sunt la fel de sensibili la prețul pentrolului ca și toată lumea și mai ajunge și pe la ei petrol din Iran , Iraq… Read more »
Ce exportă ei si din ce fac bani? Poluare. ah. Si drill baby drill scoate lacrimi de unicorn. Deh, gandire simpla, plm, atat pot Cine este ”ei”? In general cand vorbesc despre americani, ma gandesc ca ei is americanii, tu nu? De aia îl și cumpără mai ieftin decât la bursă Ei cumpara tipul ala de petrol mai eftin. Ca deh. Acorduri, pula me. la fel și muncitorii proprii. problema cu drill baby drill e ca lacrimile de unicorn is dulci. Si nu produc si dizal, care ajuta la tiruri Oricum ai lua-o, e o tampenie. Nu poti sa pui… Read more »
ah. Super faza. Stii de ce ordinea tarilor era mega random pe listele alea? Is ordonate dupa domeniile de internet
Nu văd problema. La ce țărănoi conduc America acuma crezi că mă impresionează sortarea unei liste de țări. Au futut protocoalele și diplomația in pizdă de dinainte de asta.
Problema mea e că sunt brusc 3300 de lire gaură la bursa din UK și vreo 500 la bursa din US. Și probabil o să fiu mai mult.