Radu descrie frumos aici, cum secolul ăsta va fi secolul masinilot autonome.
Nu sunt cuprins de aceeași romanta ca el, însă nu se poate înșela.
La partea cu romanța se cam inseala lumea care n-o vede pe asta. Se crede ca miza sunt mașinile pe care le conduc Gigel și Ionel, în drum spre birou.
Dacă ar fi după Gigel și după Ionel ar fi foarte posibil să trecem granița secolului fără să se întâmple schimbarea generală, că Gigel și Ionel vor BMW M cu cutie manuală (sau nu) sa facă liniuțe sau mai știu eu ce chestii subiective. Tesla suna bine, tesla face bine ce face ( pe partea de vehicul electric) dar în clipa în care ar renunța la volan ar mai pierde niște fani.
Să nu uităm că lumea place tesla pentru numărul mic de secunde în care atinge suta, pentru manevrabilitate și dacă e și electric și în ecotrend e și mai bine.
Dar taie-i volanul și va deveni mai puțin interesantă pentru clientul care are 90-100k Eur de cheltuit pe mașină.
Și totuși schimbarea se va produce, pentru că cererea e aproape ca un vacuum iar ea vine din partea de business și industrie.
Știți ca polițele RCA pentru transportatorii profesioniști, fie de persoane, fie de bunuri au costuri mai mari decât pentru uz privat. Nu numai în România. E vorba de riscuri și sumele implicate.
Un proprietar de parc auto de transport ar da multi bani pentru o asigurare ieftina, infim de ieftina, proporțional cu infimitatea riscului de accident.
Și mai știi că șoferii costă :
-Salariu, concedii plătite, alte asigurări pentru ei.
-Șoferii trebuie sa doarmă, sunt norme cam peste tot care limitează condusul la 8-10 ore pe zi.
Mașina autonoma poate merge în continuu. Cam care crezi ca e rata de creștere a utilizării .
Întregi nișe de consum se vor schimba și vor face profitabilă introducerea autonomiei. La zece – cinsprezece ani după asta, trecerea pentru publicul larg deținător de mașini private se va face natural.
Cererea de mașini private va scădea fiind înlocuită de servicii de închiriere mașini a căror utilitate va creste, concepte noi similare ” drive now” se vor dezvolta.
Problema e ca e mai dificil sa faci toată automatizarea asta cu motoare termice. Se poate, dar e complex, cu ambreiaj sau cuplaje în cutia de viteze care trebuie robotizate și fiabilizate , cu alimentare în locuri speciale și limitate cu combustibili fosili. Nu cred ca se va face asa. E mult mai simplu cu curent.
Lumea se cearta ca de fapt nu e mai ieftin cu curent, ca randament mic (de producere a curentului, nu de consum) , ca nu e nici mai eco și nu vede avantajele practice, doar manifestă reluctanta la schimbare.
Nu contează, vom avea în viitor mai mult curent și mai puțin de altceva.
Nu zic, biodieselul e încă un combustibil viabil și un mod bun de a stoca energie.
Dar nu cred ca va fi folositor mașinilor autonome. Poate mai degrabă vom transforma excesul de energie în asta, pentru stocare, pentru ardere în centralele de producție de energie, pentru alte utilizări în industrie unde ar putea înlocui petrolul.
Încet-încet, însă, uitați de mașini propulsate cu petrol.
Aveți cumva aspirator cu motor pe benzină în casă și nu știu eu?
Eu am unul cu acumulatori care cică poluează mai mult decât benzina, dar nu am simțit niciun miros, asa că…
Va imaginați cumva un robot autonom pe benzină, sau diesel?
Știați ca există frigidere pe gaz? Se folosesc la rulote. De ce aveți totuși electric in casă ? Pentru că e mai sigur în exploatare, se automatizeaza mai ușor și în general mai comod și mai ieftin de fabricat.
Desigur va fi o provocare să se producă autovehicule grele de transport propulsate electric, pentru ca în general bateriile sunt voluminoase adaugă masă și dacă Tesla obține 400 de km cu “un plin” de curent, pentru un camion de tonaj asta nu e suficient, mai ales dacă ai pretenția de utilizare “full time”.
Rămâne de văzut. Oricum șoferia e o meserie ce va dispărea și cu ea și prostituatele din parcările de tiruri, ca, printre altele, computerele nu au nevoie de sex.
Și ca să mă întorc la articolul cu “acesta va fi secolul automobilelor autome”, eu cred ca acesta va fi secolul în care omul se va înlocui pe sine și nu va mai fi necesar nici pentru sine.
Oamenii nu vor mai fi necesari în procesul de evoluție și civilizație, dacă continuam pe drumul ăsta. Din păcate, în acest punct nu pare cum ca bioinformatica ar progresa suficient de repede pentru a ne upgrada, așa că ne creem înlocuitori. Am să revin cu asta .
pai gagicile deja au inlocuit barbatul cu versiunea robotizata a lui – se numeste VIBRATOR si da, functioneaza pe baterii.
Ei lasa, nu la asta ma refeream. Barbatii au chestii mai interesante chiar :
sau
Dar nu e o inlocuire neaparat. E vorba de surogate.
Cred ca sfarsitul de secol va aduce cu sine upgrade-ul uman / va inlocui omul.
https://www.youtube.com/watch?v=nHLqjdAfDUQ
si
https://www.youtube.com/watch?v=7Pq-S557XQU
Problema e ca oamenii nu pot vedea asa mult in viitor (bine ca nici nu iti doresti asa si speri sa nu se intample), dar nu maine esti inlocuit de o masina, in timp o sa fii.