Mai bine de 10 ani de retele de socializare si totusi radioul

Ascultam pe feedul video al Al Jazeeria reprortajul lor despre evenimentele din Bruxelles si mi-a atras atentia declaratia unei femei aflate in zona la momentul exploziei , care vedea lumea fugind , dar nu intelesese inca ce se intampla.

Si cica prima informatie aproximativa i-a fost livrata  LA RADIO. 

Poate iti imaginezi ca in situatii d-astea poti sa il opresti pe unu’ care fuge ca inecatu’ sa-l intrebi : -Domnu’ , domnu’, da’ unde va grabiti asa?

Poate iti imaginezi ca primul feed il primesti pe facebook, twitter , sau altceva de socializare. Eu asa imi imaginam, dar nu! Sau , probabil ca nu! Ca nu asa se propaga mesajele virale pe retelele de socializare. Au foarte multe “hop”-uri pana ajung la tine si fiecare hop inseamna timpul pana cand  audienta primului share vede, citeste si da like, share , retweet si ce mai e.  Twitterul ar trebui sa fie mai bun la asta. Chestia asta e utila la raspandirea in masa a unui mesaj pentru awareness si alte chestii de influenta , dar nu in caz de urgenta.  In caz de urgenta Radioul ar cam trebui sa ruleze.

Chiar ma gandesc ca strategiile de dezvoltare ale serviciilor de socializare ar trebui sa includa o solutie ca in cazul unui hint de asemenea eveniment , un feed zonal ar trebuie “impins” catre utilizatori.

Facebook are safety checkul , care observa ca te afli aproape de un dezastru si cu un click iti anunti tot cercul social ca esti ok si a functionat azi , oarecum , si ajuta ca sa nu fi sunat sau contactat instant de toti oamenii care aud de catastrofa si se gandesc la tine , cand poate ai lucruri mai importante de facut.

Dar o functionalitate care sa-ti spuna : bo$$ cam esti intr-o zona de dezastru , pleaca dracu’ de acolo, sau ceva ar fi utila.

Aparent unii asculta radio in momente de nevoie de informatie , am observat ca e un pic de cultura vestica, dar uneori semnele nu sunt atat de evidente ca sa te determine sa te muti pe radio. Gen , stii , iphoanele , ca tot vorbeam de ele , parca nu mai au tuner FM. Radio prin internet 3G/LTE merge , dar nu e asa de popular si nici releele  telecom  au o posibilitate de a pica in cazul unei catastrofe mai mare decat o statie de emisie one way FM.  De exemplu , din informatii “pe surse”  Belgacom (BICS) au avut astazi probleme cu telefonia in Belgia . Normal ,dealtfel.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Licaon_Kter
8 years ago

Poate ca asculta radio fix atunci… sau poate ca la ei radio chiar inseamna si altceva decat 5 melodii pe ora acelasi la toate orele plus glume de Zu.

admin
Reply to  Licaon_Kter
8 years ago

Nu știu dar ma gândeam ca radioul e atât de infect în România încât chiar dacă ar putea deveni relevant în cazul unei catastrofe, prefer sa îmi asum riscul. Totuși în Germania au un sistem mișto de alerte de teaffic și de risc oferit de poliție la care se face broadcast pe toate frecvențele de radio din zonă ( cred). Ba mai mult, mașinile închiriate cu care mergeam făceau switch și play pe radio, când era o înregistrare, chiar dacă ascultam muzică pe Bluetooth. http://www.german-autobahn.eu/index.asp?page=traffic Habar nu am dacă de genul asta de alertă a fost vorba sau a ajuns… Read more »

Fery
Fery
8 years ago

Tot pe surse zic si eu ca nici un operator de telefonie mobila nu are resursele necesare pentru handling-ul unui ‘storm’ de telefoane date instantaneu din zona unui releu. Ca n-are de ce. Daca ar avea, ar costa reteaua de 100 de ori mai mult. Asta cu alerta (pe radio, pe tv, pe etc.) ar merge daca peste 90% din cetatenii vestici n-ar fi complet analfabeti functional in situatii de urgenta. Daca nu vine politia si ISU, astia-s in stare sa stea langa foc sa il pazeasca. Bine romanii intai ar pune poze cu focul, si apoi 112.